تاریخ : Wed 20 Nov 2024 - 23:18
کد خبر : 197862
سرویس خبری : جهان شهر

اسرائیلی‌های غارتگر در کمین کامیون‌های کمک‌های بشردوستانه به غزه

گزارش اختصاصی واشنگتن پست

اسرائیلی‌های غارتگر در کمین کامیون‌های کمک‌های بشردوستانه به غزه

 گروه‌های امدادی می‌گویند که باندهای غارت‌کننده کمک‌های غزه، در مناطق تحت کنترل اسرائیل فعالیت می‌کنند.

فرهیختگان: به گفته مقامات گروه امداد، کارکنان گروه‌های بشردوستانه، شرکت‌های حمل‌ونقل و شاهدان، با بدتر شدن بحران گرسنگی در غزه، گروه‌های سازمان‌یافته بسیاری از کمک‌هایی را که رژیم صهیونیستی اجازه ورود به این منطقه می‌دهد، می‌دزدند و آزادانه در مناطق تحت کنترل ارتش اسرائیل فعالیت می‌کنند.

 مقامات گفتند که غارت کمک‌ها، بزرگ‌ترین مانع برای توزیع کمک در جنوب غزه که محل زندگی اکثریت‌قریب‌به‌اتفاق آوارگان فلسطینی است، شده است. امدادگران و شرکت‌های حمل‌ونقل گفتند که گروه‌های مسلح، رانندگان کامیون‌های کمک‌رسانی را در منطقه اطراف گذرگاه کرم ابوسالم، گذرگاه اصلی ورودی به جنوب غزه، ضرب و شتم کرده و ربوده‌اند.

 ساکنان می‌گویند که سارقان که در طول سال جاری عملیات قاچاق سیگار را انجام می‌دانند، اکنون مواد غذایی و سایر لوازم را هم می‌دزدند.

 یک یادداشت داخلی سازمان ملل که ماه گذشته به دست واشنگتن‌پست رسیده بود، بیانگر این است که این باندها ممکن است از خیرخواهی غیرفعال اگر نه فعال یا حفاظت نیروهای دفاعی اسرائیل بهره‌مند شوند. در این یادداشت آمده که یکی از سران این باندها، یک مجموعه نظامی مشابه را در منطقه‌ای محدود، کنترل و تحت گشت‌زنی ارتش اسرائیل ایجاد کرد.

 سازمان‌های امدادی می‌گویند که مقامات صهیونیست اکثر درخواست‌های آنها برای اقدامات مؤثرتر به‌منظور حفاظت از کاروان‌ها، از جمله درخواست برای مسیرهای امن‌تر، گذرگاه‌های بازتر و اجازه دادن به پلیس غیرنظامی غزه برای محافظت از کامیون‌ها را رد کرده‌اند. امدادگران، مقامات سازمان ملل، کارگران حمل‌ونقل و رانندگان کامیون می‌گویند که نظامیان صهیونیست اقدامی انجام نداده‌اند و در برخی موارد، غارتگران توسط نیروهای حماس در سایر بخش‌های منطقه مورد هدف قرار گرفته‌اند.

 ارتش اسرائیل این اتهامات را رد و در بیانیه‌ای اعلام کرد که نظامیان این رژیم با تأکید بر هدف قرار دادن تروریست‌ها و جلوگیری از آسیب‌های جانبی به کامیون‌های کمک‌رسانی و عناصر جامعه بین‌المللی، اقدامات متقابل هدفمند را علیه غارتگران انجام داده‌اند. در این بیانیه آمده که ارتش اسرائیل برای فعال کردن و تسهیل انتقال کمک‌ها کار می‌کند.

 به گفته آژانس‌های بشردوستانه سازمان ملل و ادهم شهیبار، تاجر غزه‌ای که هشت کامیون در کاروان داشت، در آخرین حادثه بزرگ، ۹۸ کامیون از ۱۰۹ کامیون حامل کمک‌های غذایی سازمان ملل در گذرگاه کرم ابوسالم توسط مردان مسلح غارت شدند.

 شهیبار گفت که غارتگران به سمت کامیون‌ها شلیک و یک راننده را برای ساعت‌ها بازداشت کردند. در بیانیه آنروا، آژانس سازمان ملل متحد برای پناهندگان فلسطینی، آمده که این حمله باعث مصدومیت راننده و خسارات گسترده به خودروها شده است.

 مهند هادی، هماهنگ‌کننده کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل برای سرزمین‌های اشغالی فلسطین، گفت: هیچ جایی در غزه امن نیست. اسرائیل قدرت اشغالگر است، تأمین امنیت برعهده آنهاست، آنها باید مطمئن شوند که این منطقه محافظت شده و ایمن است.

 این گزارش بر اساس بیش از ۲۰ مصاحبه با نمایندگان طیفی از سازمان‌های کمکی بین‌المللی، بازرگانان فلسطینی درگیر در حمل و نقل کالا و شاهدان حملات به کاروان‌های بشردوستانه تهیه و تدوین شده است. بسیاری به شرط ناشناس ماندن صحبت کردند تا دسترسی خود به غزه یا امنیت کارکنان را به خطر نیندازند.

 گروه‌های امدادی می‌گویند، آنچه در چندماه قبل به‌عنوان پدیده‌ای تصادفی در دزدی از کامیون‌ها آغاز شد، اکنون به یک جنایت سازمان‌یافته تبدیل شده و باندهای مسئول به طور فزاینده‌ای خشونت‌آمیز و قدرتمند شده‌اند.

 در ماه اکتبر، میزان کمک‌های ارسالی به غزه به پایین‌ترین حد خود از مراحل اولیه جنگ کاهش یافت، حتی در شرایطی که مقامات آمریکایی از اسرائیل خواستند تا کمک‌های خود را در سراسر غزه افزایش دهد، باز هم اتفاقی رخ نداد. در حالی که خطر قحطی در شمال غزه شدیدتر است، کل جمعیت غزه اکنون با ناامنی غذایی حاد روبرو هستند، این موضوع را هیئت مورد حمایت سازمان ملل در این ماه اعلام کرد.

 اداره امور غیرنظامی ارتش اسرائیل برای سرزمین‌های فلسطینی، محدودیت‌های جریان کالا را با ادعای مکرر دزدی کمک‌های حماس و جلوگیری از رسیدن آن به غیرنظامیان توجیه می‌کند. اما به گفته یک مقام آمریکایی حماس پشت این حملات نیست. او در این باره به واشنگتن پست گفته: در حالی که واشنگتن از تل‌آویو می‌خواهد تا کامیون‌های کمک بیشتری را وارد غزه کند، غارت بزرگ‌ترین مانع برای توزیع کمک‌های محدودی است که وارد غزه می‌شود.

 ظهور باندها

 اسرائیل بیش از یک سال پیش و پس از عملیات طوفان الاقصی، نسل‌کشی در غزه را آغاز کرد. حمله صهیونیست‌ها بیشتر غزه را با خاک یکسان کرده است. به گفته وزارت بهداشت غزه، حدود ۴۴ هزار نفر به شهادت رسیده و ۹۰ درصد جمعیت غزه آواره شده‌اند.

 دفاع مدنی غزه در ماه فوریه شروع به فروپاشی کرد. نظامیان صهیونیست نیروهای پلیسی را که از کاروان‌های کمک‌های بشردوستانه محافظت می‌کردند را به دلیل همدستی با حماس هدف قرار دادند.

 در ماه می، اسرائیل گذرگاه مرزی رفح با مصر که شاهراه اصلی غزه بود را تصرف و مسدود کرد و تعداد کامیون‌های کمک‌رسانی را که می‌توانستند وارد این منطقه شوند، کاهش داد. اکثر حمل و نقل بشردوستانه به گذرگاه کرم ابوسالم که به بخشی از جنوب غزه منتهی می‌شود، منتقل شد.

 اسرائیل ماه گذشته خطوط تجاری به غزه را قطع کرد و گفت که حماس از این تجارت سود می‌برند و تعداد کامیون‌های کمکی که اجازه ورود به نوار غزه را می‌داد به پایین‌ترین حد خود نزدیک شد. بر اساس این ارائه که توسط اوچا (گروهی شامل آژانس‌های سازمان ملل، سازمان‌های غیردولتی و کشورهای اهداکننده کمک) تقریباً نیمی از کمک‌های غذایی کاهش یافته که برنامه جهانی غذا در مسیر جنوب غزه منتقل می‌کرد، به سرقت رفت.

 یک امدادگر بین‌المللی گفت که باندها قبلاً، بعد از یافتن سیگارهای مخفی شده در بار کامیون‌ها، کمک‌ها را در جاده می‌ریختند تا غیرنظامیان آن را جمع کنند. اما اکنون در بسیاری از موارد کل کامیون را ربوده و به انبار می‌برند تا مواد غذایی و سایر کالاها را با قیمت‌های گزاف در بازار سیاه بفروشند.

 اینکه چه کسی در نهایت از کالاهای قاچاق یا سرقت شده سود می‌برد، همچنان مبهم است. مقامات اسرائیلی که اغلب حماس را به ربودن کمک‌ها و ارسال‌های تجاری برای غنی‌سازی خود متهم می‌کنند، هفته گذشته اذعان کردند که خانواده‌های دزدان پشت برخی از غارت‌ها هستند.

 در یادداشت داخلی سازمان ملل که به دست رسانه‌ها رسیده آمده که یاسر ابوشباب یکی از اعضای قبیله طرابین که جنوب غزه، صحرای نقب در اسرائیل و شبه جزیره سینا مصر را در بر می‌گیرد، به عنوان اصلی‌ترین و تأثیرگذارترین سهام‌داران پشت غارت سیستماتیک و گسترده کمک‌ها معرفی شده است.

 ناهد شهیبار گفت که ابوشباب در بخش شرقی رفح، گروهی متشکل از ۱۰۰ اراذل و اوباش را فرماندهی می‌کند که به کامیون‌هایی که مواد غذایی و سایر تدارکات را به غزه می‌آورند، حمله می‌کنند. او توضیح داد که این باند برای عبور کاروان‌ها در امتداد مسیر تحت کنترل اسرائیل از کرم ابوسالم، آنها با کلاشینکف و سایر سلاح‌ها منتظر رسیدن کامیون‌ها می‌مانند.

 او گفت که در یک حادثه در اوایل اکتبر، حدود 80 کامیون از 100 کامیون کمک شهیبار مورد حمله قرار گرفتند و اجناس داخل آن توسط افراد ابوشباب به سرقت رفت. او افزود که این باند از ماه می، چهار نفر از رانندگان او را کشته که آخرین آنها در حمله 15 اکتبر بود. شهیبار گفت که راننده دیگری که ماه گذشته مورد حمله قرار گرفت با دست و پا شکسته در بیمارستان بستری است.

 خطرناک‌ترین جاده غزه

 برای ماه‌ها، اسرائیل تنها یک مسیر را برای تمام کمک‌های وارد شده از طریق گذرگاه کرم ابوسالم تایید کرد: جاده‌ای ناهموار که از نقطه حمل بار از طریق بخش متروکه جنوب شرقی غزه می‌گذرد.

 یک کارمند گروه‌های بشردوستانه که به طور منظم این مسیر را طی می‌کند، گفت که غارتگران معمولاً در فاصله کمی بیش از یک و نیم مایلی از گذرگاه مستقر می‌شوند. برخی دیگر گفتند که مردان و پسرانی را حتی نزدیک‌تر به نقطه مسلح به چوب، میله و تفنگ ورودی دیده‌اند.

 یان اگلاند، دبیرکل شورای پناهندگان نروژی، در حالی که در یک کاروان کمک‌های بشردوستانه در جریان بازدید از غزه در این ماه به منطقه رفته بود گفت که در فاصله کمتر از نیم مایلی از محل دریافت کمک‌ها، گروهی از مردان را دیده که چوب‌هایی حمل می‌کردند. تشک‌هایی که برای افراد آواره در نظر گرفته شده بود در امتداد جاده پخش شد و توسط دزدانی که در جستجوی سیگار بودند تکه تکه شدند. او گفت که در اواخر همان روز به چندین کامیون حمله شد.

 ادهم شهیبار و قاهر حمید، مالک یک شرکت حمل و نقل دیگر در غزه گفتند که کامیون‌های آنها در فاصله بیش از 500 یاردی از پست‌های نظامی صهیونیست‌ها غارت شد.

 حمید گفت که ارتش اسرائیل غارت کمک‌ها را می‌بیند و در سکوت همه چیز را زیر نظر دارد.

 ایگلند، که سازمانش کمک‌های بشردوستانه و حمایت روانی-اجتماعی را برای کودکان غزه ارائه می‌کند، گفت: امکان انجام هر کاری در این منطقه بدون اطلاع اسرائیل وجود ندارد.

 در یادداشت سازمان ملل آمده که در حالی که باندهای غارتگر کار خود را آشکارا انجام می‌دهند، نگهبانان محلی که توسط شرکت‌های لجستیکی به کار گرفته شده بودند در اوایل اکتبر مکرراً توسط نظامیان صهیونیست هدف گلوله قرار گرفتند.

 گروه‌های بشردوستانه بارها از مقامات صهیونیست خواسته اند که گذرگاه‌ها و مسیرهای دیگری را که به آنها اجازه می‌دهد غارتگران را دور بزنند، تایید کنند. آن‌ها می‌گویند که برای ماه‌ها این درخواست‌ها نادیده گرفته می‌شد. یکی از امدادگران گفت: تنها مسیری که به ما می‌دهند مستقیماً همان مسیر غارتگران است.

 به گفته علی زکی، سخنگوی این آژانس، زمانی که برنامه جهانی غذا در ماه‌های اخیر تلاش کرد تا جاده دیگری را برای استفاده بشردوستانه باز کند، تیم آنها در چندین نوبت مورد انتقاد و هدف صهیونیست‌ها قرار گرفت.

 مسیر جدید در نهایت ماه گذشته توسط اسرائیل تایید شد و برخی کامیون‌های کمک رسانی شروع به استفاده از آن کردند. زکی گفت: اما غارتگران به این مسیر هم آمده و کاروان‌های آنجا را هم هدف قرار داده اند. جانتی سوریپتو، مدیر اجرایی موسسه نجات کودکان گفت: تنها راه برای رسیدگی واقعی به بحران انسانی غزه، پر کردن غزه با کمک‌ها است که از افزایش قیمت‌ها که به غارت‌ها دامن می‌زند، می‌کاهد.