زینب سلیمانی درجاق، فرهیختگان آنلاین: ناراضی بودن 60 فارغ التحصیلان از انتخاب رشته تحصیلی خود را وقتی در کنار آمار 71 درصدی رشته ها قرار دهیم که فارغ التحصیلان آنها فرصتی برای استخدام دولتی ندارند، می توان به تصویر نسبتا دقیق تری از وضعیت شغلی فارغ التحصیلان دست پیدا کرد. فارغ التحصیلانی که دیگر مانند گذشته شانسی برای استخدام شدن در دستگاه های مختلف را ندارند و از طرف دیگر عدم همخوانی نیاز بازار کار با رشته های تحصیلی هم باعث شده تا بخش قابل توجهی از آنها نتوانند در رشته خود مشغول به کار شوند. موضوعی که طی سال های اخیر به چالش اساسی هم برای نظام آموزش عالی و هم برای بازار کار (از حیث تامین نیروی انسانی مورد نیاز) تبدیل شده است.
آنچه پرواضح است، اینکه در شرایط اقتصادی امروز بخشی از فارغ التحصیلان ترجیح می دهند متناسب با رشته خود، به استخدام رسمی در بیایند و اینگونه خیالشان از دغدغه های معیشتی راحت شود، اما در مقابل محدودیت های موجود در این حوزه باعث شده تا هر سال بخش اندکی از این قشر بتوانند از سد آزمون های استخدامی بگذرد. موضوعی که علیرضا مهدینیا، رئیس امور مدیریت مشاغل معاونت سرمایه انسانی سازمان اداری و استخدامی کشور در شهریور ماه امسال درباره اش اینطور گفته بود: « 29 درصد از مجموع رشتههای تحصیلی مصوب وزارت علوم، فناوری و تحقیقات در آزمونهای استخدامی متمرکز سازمان سنجش آموزش کشور از سال 1395 تا 1402 مورد تقاضای دستگاههای اجرایی بوده است» این صحبت نشان می دهد که رشته بخش مهمی از فارغ التحصیلان اصلا به کار دستگاه های اجرایی کشور نمی آید که قرار باشد در آنها استخدامی صورت بگیرد.
علاءالدین رفیعزاده، رییس سازمان اداری و استخدامی کشور هم با بیان اینکه تا هر سال معمولا دو آزمون استخدامی برگزار می شود، گفته بود: البته این میزان باز به تقاضای دستگاههای اجرایی بستگی دارد؛ اما قرار است در 23 آذر ماه یک آزمون استخدامی برگزار و بر اساس آن 6 هزار نفر جذب شوند. چنین اظهانظری نشان می دهد که عملا شانس قبولی در چنین آزمونی بسیار پایین است. اما موضوعی زمانی جالب تر می شود که بر اساس گفته های این مقام مسئول، برای جذب پرستاران، اگر فرصتی پیدا شود، قرار است آزمون استخدامی برگزار شود و در غیر این صورت این ازمون به سال اینده موکول خواهد شد. در حالی که جامعه پرستاری کشور با چالش های جدی معیشتی و سختی کار روبه رو بوده، اما به نظر می رسد برگزاری آزمون استخدامی برای آنها چندان اولویتی ندارد.