امیر خودآبادی؛ فرهیختگان آنلاین: تصویب اسناد بالادستی از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی در طول بیش از 4 دهه گذشته، زمینه ساز بسیاری از اتفاقات و تغییر رویکردها در عرصه های علم و فرهنگ کشور بوده است. «سند ملی خواندن و ترویج مطالعه مفید» یکی از همان اسنادی است که اردیبهشت ماه امسال و همزمان با برگزاری نمایشگاه کتاب از سوی رئیس جمهور شهید با هدف تبیین مأموریتهای دستگاههای مختلف برای دسترسی آسان و ارزان شهروندان به مواد خواندنی مناسب و توسعه مهارتهای خواندن و رفع موانع عمومیسازی فرهنگ مطالعه ابلاغ شد. سندی که در 14 ماده و 6 تبصره دستگاه های ۲۳ گانه را مخاطب قرار داده تا برای تغییر وضعیت فعلی برنامه های خود را تدوین کنند. هر چند امروز شیوه های مطالعه تغییر کرده و بخش قابل توجهی از مطالعات در بستر فضای مجازی صورت می گیرد، اما هنوز برای بخش قابل توجهی از کتابخوان ها، تورق کتاب فیزیکی از اهمیت بالایی برخوردار است؛ موضوعی که می توان آن را فرصت مهمی برای تقویت فرهنگ کتاب و کتابخوانی دانست.
سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین رور بزرگداشت کتاب، کتابخوانی و کتابدار به اهمیت تصویب این سند ملی اشاره و گفته بود: این سند میتواند به روند کتابخوانی کمک کند. اصلاع اصلی کتابخوانی مولف، ناشر، کتابفروشی، کتابخانه و کتابدار است و این اضلاع میتواند کتابخوانی را ترویج دهد.
موضوع اساسی در این میان آن است که در طول چند ماه گذشته دستگاه های مشمول این سند تا چه میزان توانسته اند گام های اولیه را با هدف اجرای این سند بردارند؟ چرا که با وجود تنظیم اسناد بالادستی اما در طول سال های گذشته همیشه یا بخشی از این اسناد یا قابلیت اجرا پیدا نکرده و یا از اهداف تعیین شده فاصله گرفته اند. موضوعی که می طلبد وزارت ارشاد که به عنوان اصلی ترین نهاد مرتبط با حوزه فرهنگ و هنر کشور شناخته می شوند، بتواند نقش بسزایی در هماهنگی بین دستگاه های متولی و اجرایی سازی این سند ایفا کند.