تاریخ : Tue 12 Nov 2024 - 10:02
کد خبر : 197467
سرویس خبری : اقتصاد

گام بزرگ ایران برای دلارزدایی از تبادلات مالی اجرایی شد

با اتصال شبکه بانکی میر روسیه به ایران؛

گام بزرگ ایران برای دلارزدایی از تبادلات مالی اجرایی شد

با رونمایی از اتصال شبکه میر روسیه به شبکه شتاب ایران؛ اولین گام برای حذف دلار از تبادلات مالی بین دو کشور برداشته شد.

حسن نعمتی سیاهرودی؛ فرهیختگان آنلاین: محدودیت های بانکی ایجاد شده برای کشور به دلیل تحریم ها، باعث شده تا بسیاری از مبادلات بین بانکی ایران با دیگر کشورها غیرممکن باشد. اتفاقی که اثار منفی زیادی بر روی اقتصاد از حوزه صادرات و واردات گرفته تا توریستی گذاشته است. اما امروز با اتصال شبکه میر روسیه به شبکه بانکی ایران (شتاب) که 21 ابان ماه از آن رونمایی شد، می توان انتظار داشت که تغییرات مهمی در حوزه اقتصادی کشور رقم بخورد.

آنطور که محمدرضا فرزین در مراسم رونمایی از این شبکه گفته بود، این پروژه بزرگ بانکی کشور شامل 3 فاز است که فاز اول آن فاز در پایان شهریور ماه بهره برداری شده بود که بر اساس آن، امکان استفاده از کارت‌های بانکی کشور ایران و عضو شبکه شتاب در دستگاه‌های خودپرداز کشور روسیه را برای گردشگران فراهم شده است. این مقام مسئول صحبتی از زمان اجرای دو فاز بعدی این پروژه به میان نیاورده، اما قرار است در دو فاز بعدی از امکانات و خدمات گسترده تر رونمایی شود.

مهترین ویژه این پروژه را باید دلارزدایی و تسهیل روابط اقتصادی میان دو کشور ایران و روسیه دانست؛ اتفاقی که می تواند مسیر را برای حذف کامل دلار از تبادلات کشورهای منطقه هموار کند و در صورت تحقق این مسئله دیگر خبری از اثرپذیری کشورها به دلیل تحریم های امریکا نخواهد بود. البته نباید این مسئله را هم نادیده گرفت که رسیدن به این نقطه کار چندان آسانی نخواهد بود و نمی توان انتظار داشت ظرف مدت کوتاهی شاهد اجرایی شدن آن با دیگر کشورها باشیم. اما مسئله اینجاست که برقراری جنین ارتباط بانکی بین کشور ایران با روسیه که جزو کشورهای پهناور محسوب می شود، دستاورد ویژه ای برای نظام بانکی کشور محسوب خواهد شد.

شاید بد نباید برای درک بهتر این پروژه نیم نگاهی به حجم مبادلات اقتصادی بین دو کشور داشته باشیم؛ به طوری که بر اساس امار گمرک، ایران در نیمه اول امسال 494 میلیون دلار کالا به روسیه صادر و در مقابل نیز 797 میلیون دلار کالا از این کشور وارد کرده است؛ هر چند این رقم چندان بزرگ نیست اما باید این را هم ملاک قرار داد که این میزان واردات و صادرات در شرایطی صورت گرفته که وضعیت تبادلات بانکی در سایه تحریم ها دنبال می شد.

با وجود اینکه فاز اول این پروژه بیشتر بر روی تسهیل فعالیت بانکی گردشگران متمرکز شده و به گفته فرزین، بعد از این گردشگران ایرانی می‌توانند به راحتی با استفاده از موجودی ریالی کارت‌های شتابی خود اسکناس روبل از دستگاه‌های خودپرداز روسیه دریافت کنند؛ اما قطعا فازهای بعدی آن می تواند تسهیل کننده روابط گسترده بین دو کشور باشد.