شرکت کاکارلی سیموندز از سال 2004 اقدام به رتبهبندی دانشگاههای جهان کرده است. در سالهای ابتدایی این رتبهبندی به صورت مشترک با رتبهبندی تایمز منتشر میشد اما از سال 2009 شکل و شمایل فعالیت آن متفاوت شده و امروز رتبهبندی جهانی QS به عنوان یکی از معتبرترین و مهمترین رتبهبندیها مورد استناد و توجه قرار میگیرد؛ از آن سال تاکنون کیو. اس مدلهای مختلفی در رتبهبندی دانشگاهها ایجاد کرده و به جز رتبهبندی جهانی، امروزه رتبهبندی موضوعی دانشگاهها در سطح جهان، رتبه بندی پایداری، رتبهبندیهای منطقهای را در حیطه دانشگاهی ارائه کرده است. یکی از مدلهای منطقهای کیو. اس هم مربوط به دانشگاههای آسیایی است که معمولا در همین ایام منتشر میشود و نسخه 2025 جدیدترین آن محسوب میشود.
در کیو. اس 2025 آسیایی 32 دانشگاه حضور دارند. 2 دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی و علمی-کاربردی نسبت به دوره قبل به جدول ایران اضافه شدهاند و به ترتیب در محدوده 851 تا 900 و بالاتر 900 قرار گرفتهاند. در جدول نسخه 2025 دانشگاه تهران با یک پله صعود بهترین دانشگاه ایرانی است، پس از آن هم، صنعتی شریف، صنعتی امیرکبیر، علم و صنعت، صنعتی اصفهان، شیراز، فردوسی مشهد، تبریز، شهید بهشتی و اصفهان 10 دانشگاه برتر ایران در این ردهبندیاند.
بررسی وضعیت 30 دانشگاه ایرانی که در رتبهبندی سال قبل هم در این رتبهبندی رد و نشانی داشتند، حکایت از افت قریب به اتفاق دانشگاههاست. بهجز دانشگاههای تهران (یک رده)، علم و صنعت (15 رده)، شهید بهشتی (14 رده)، اصفهان (163) و خواجه نصیر (11 رده) مابقی همه افت جایگاه را تجربه کردند؛ البته جایگاه دانشگاههای زنجان و اراک بدون تغییر بوده. دانشگاههای بوعلی سینا، کردستان، الزهرا، یزد و صنعتی شاهرود بیشترین میزان تغییر منفی را داشتند و هر کدام بیش از 100 پله نزول را تجربه کردند.
متن کامل گزارش ابوالفضل مظاهری، دبیر گروه دانشگاه را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.