تاریخ : Sun 01 Sep 2024 - 11:42
کد خبر : 194688
سرویس خبری : نقد روز

اجتماع راه‌حل معضل حجاب نیست

بهاره جنگروی، مدیرگروه «دختران انقلاب» در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

اجتماع راه‌حل معضل حجاب نیست

پنجشنبه چهارم‌مرداد بود که با فراخوان گروه «دختران انقلاب» جمعی از زنان در ورزشگاه آزادی جمع شدند؛ از همین رو «فرهیختگان» در یادداشتی که روز شنبه 6 مرداد با عنوان «فعلا قاب را کلوز ببندید» منتشر شد؛ در راستای رفع ابهامات درباره این یادداشت و شنیدن حرف‌های گروه دختران انقلاب با بهاره جنگروی، مدیر این گروه به گفت‌وگو نشستیم.

فرهیختگان: پنجشنبه چهارم‌مرداد بود که با فراخوان گروه «دختران انقلاب» در گرم‌ترین روزهای سال که بسیاری از ادارات مجبور به تعطیلی شدند، جمعیتی از زنان و دختران به‌منظور تجمعی زنانه در ورزشگاه آزادی دور هم جمع شدند. از همین رو «فرهیختگان» در یادداشتی که روز شنبه 6 مرداد با عنوان «فعلا قاب را کلوز ببندید» منتشر شد؛ این تجمع را مورد انتقاد قرار داد. انتشار این یادداشت با واکنش گروه دختران انقلاب مواجه شد، ازجمله واکنش‌ها این بود که جمعیت حاضر در استادیوم درست تخمین زده نشده ‌و گروه دختران انقلاب و مراسم چهار مردادماه نیز به‌شکل درستی مورد انتقاد قرار نگرفته است، درنتیجه قرار بر این شد در راستای رفع ابهامات درباره این یادداشت و شنیدن حرف‌های گروه دختران انقلاب با بهاره جنگروی، مدیر این گروه به گفت‌وگو بنشینیم. متن این گفت‌و‌گو را در ادامه می‌خوانید.

شما در 4 مرداد اجتماع ورزشگاه آزادی را در زمانی که بسیاری از ادارات کشور به علت گرمی هوا تعطیل بودند برگزار کردید. بسیاری از توصیه‌های پزشکی این بود که این هوا برای مردم خطرناک و بهتر است مردم در خانه بنشیند. تصاویر هم به ما می‌گوید که بسیاری از بانوان با چادر آمدند و دختران کوچک نیز زیاد هستند. جمع این موارد موضوع را محل اشکال می‌کند که برای چه باید چندده هزار نفر را در ورزشگاه آزادی بکشانیم؟ اصطلاحا «که چی بشه»؛ چگونه این را پاسخ می‌دهید؟
سوال می‌کنند مگر اجتماع راه‌حل معضل حجاب است؟ نه این نیست. اما اگر از زاویه‌ای دیگر به تشکیلاتی به نام «دختران انقلاب» نگاه کنید که به‌صورت سلسله‌وار و زنجیره‌ای در کل سال کار فرهنگی می‌کند و مراسمی را برای همه دخترانی که جذب کرده است در 21 تیر تعریف می‌کند که قرار است این دختران به دست مادران شهدا چادری بشوند. این اجتماع قرار نیست اعتراضی یا دفعی باشد، بلکه یک فرآیند یکساله از کار فرهنگی است که شواهد آن در رسانه‌ها و خبرگزاری‌ها موجود است.

هر‌ساله در تاریخ 21 تیر برنامه داشتیم و در سال جاری به علت شهادت آقای رئیسی و تداخل با برنامه یکی از نهادها، تاریخ 4 مرداد انتخاب شد. تبلیغات این برنامه نیز از یک ماه و نیم قبل به صورت میدانی با استفاده از تراکت صورت گرفت اما دو روز قبل از اجتماع اعلام شد گرمی هوا به اوج خود رسیده است. این کار مردمی هر ساله در این تاریخ برگزار شده و در برنامه امسال قرار بود 313 تن از دختران به خواسته خود چادری شوند. برخی از استان‌ها نیز اعلام کردند که می‌خواهند این اجتماع را برگزار کنند. محبوبیت این جریان به‌خاطر لفظ قشنگ امربه‌معروف بالا رفته است. در هفته اخیر با دو روزنامه آلمانی و یک شبکه دانمارکی مصاحبه کرده‌ام و فردا نیز با دو خبرنگار فرانسوی مصاحبه دارم. 

شما اینها را ناشی از محبوبیت می‌دانید؟
اقبال عمومی بالا رفته است. مثلا از هلند برای ما فیلم می‌فرستند که شبیه کار دختران انقلاب افرادی به دختران غربی پیشنهاد می‌دهند که چند دقیقه روسری سر کنند تا حجاب را تجربه کنند. این خبرنگاران سوال دارند که در ایران چه خبر است که در خارج از کشور هم عده‌ای پیدا شده‌اند و انجام می‌دهند. تعدادی از استان‌ها دوست داشتند در این اجتماع حضور پیدا کنند. ما نهاد و ارگان نیستیم که یک ابلاغ کنیم به یک استان تا 10 اتوبوس را بیاورد. دختران انقلاب یک تشکل مردمی است و جای ثابت هم نداریم.

جای ثابت داشتیم اما مالک قرار است برگردد و در نتیجه در حال حاضر جای ثابتی هم نداریم. تراکت‌ها در سطح استان‌ها پخش شده و رایزنی‌هایی صورت گرفته بود اما در دقیقه 90 گفته شد که حضور اتوبوس‌ها از استان‌ها لغو شده است. اما بانوان بسیاری، دانه به دانه با خطوط ارتباطی ما تماس گرفته بودند و صورتجلسه شده بود که اتوبوس برای این مناطق مستقر شود. سال گذشته در استادیوم 12هزار نفری کارشکنی‌هایی صورت گرفت و ما اتوبوس خصوصی را با چک شخصی گرفتیم اما امسال صورتجلسه و امضا شده بود. در برنامه امسال ساعت 3 به سمت پارکینگ‌ها رفتم و اتوبوسی ندیدم که تعجب کردم و از آن ساعت تماس‌های مردمی شروع شد و به ما گفتند که مردم در گرما ایستاده‌‌ و رابط‌های ارگانی جواب مردم را نداده‌اند. 

شما معتقد هستید که جمعیت از این بیشتر بود اما به علت‌هایی جمعیت کمتری آمده است؟
باید یک تبریک به مردم بگویم که در اوج گرما خود را با پای پیاده علی‌رغم همه کارشکنی‌ها به ورزشگاه آزادی رسانده بودند و برخی از آنها نیز 2 ساعت منتظر اتوبوس و وسیله نقلیه بودند. 

سوال من همچنان پابرجاست. این کارها چه فایده‌ای دارد و قرار است چه اثر مثبتی روی حجاب بگذارد؟
در ادامه صحبتم پاسخ این سوال شما را می‌دهم. ما یک ارگان نیستیم که با ابلاغ، جمعیتی را بیاوریم. کارشکنی‌هایی صورت گرفت و هیچ اتوبوسی نیامد تا مردم را سوار کند. با این حال بسیاری از جمعیت آمدند.

یعنی اتوبوس‌هایی که تدارک دیده بودید، نیامدند؟
تدارک ندیدیم؛ بلکه مسئولان وعده داده بودند. 

از کجا؟
اسم نمی‌آورم؛ ولی با یک جست‌وجوی ساده مشخص می‌شود. 

بالطبع شهرداری است اما آیا شهرداری به شما وعده داده بود؟
اصلا صورتجلسه شد که اتوبوس تهران و اطراف تهران تامین شود؛ من داخل پارکینگ که رفتم دیدم تعداد انگشت‌شماری اتوبوس که آن هم با پول خود مردم تدارک شده بود حضور داشت. 

شما دستاورد خود را در حوزه حجاب حضور در این اجتماع می‌دانید؟
عرض کردم که باید سلسله‌وار به قضیه نگاه کنیم؛ زیرا تشکیلاتی پاتوق ایجاد کرده و موکب زده و قرار است دخترانی در این مراسم چادری بشوند. قرار است 313 دختر‌ که روسری‌افتاده بوده و بعضا در «زن، زندگی، آزادی» حضور داشتند حالا گره ذهنی‌شان باز شود و اقبال پیدا کرده‌اند که چادری بشوند. 

یعنی شما برای 313 نفر دختری که قرار است چادری بشوند، جمعیت چندده هزار نفری جمع کرده‌اید؟
این یک هدف ما بود. درخصوص نکته سوم باید به سخنی از حضرت امام خمینی اشاره کنم که می‌فرماید هر مکتبی نیاز به هیاهو و سروصدا دارد. یک سال کار فرهنگی صورت می‌گیرد و دشمن نیز به این کار هجمه می‌کند؛ چون دخترانی محجبه می‌شوند که دشمن فکر می‌کند در خیمه‌گاه او هستند. این حرکت نشان می‌دهد که بین چادری و غیر‌چادری دوقطبی نیست و در کنار هم نقص‌های هم را برطرف می‌کنند. حالا پس از یک سال کار فرهنگی با این موضوع قرار است در یک مراسم سالگرد گرفته شود و پس از دعوت از مردم، این سطح اقبال عمومی شکل می‌گیرد تا این حد که از بعضی از استان‌ها قرار بوده با اتوبوس حضور پیدا کنند که لغو می‌شود. داخل و اطراف تهران که با مسئولان برای تامین اتوبوس توافق شده است چرا کارشکنی می‌شود؟ 
مطلب سوم؛ رهبر معظم انقلاب در رحلت امام خمینی چندسال پیش تاکید کردند که تا می‌توانید اجتماعات را زیاد کنید. 

متن کامل مصاحبه گروه ایده حکمرانی را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.