تاریخ : Mon 26 Aug 2024 - 05:56
کد خبر : 194455
سرویس خبری : جهان شهر

مذاکرات آتش‌بس در قاهره بی‌ نتیجه ماند

ادعای «رویترز»؛

مذاکرات آتش‌بس در قاهره بی‌ نتیجه ماند

طبق گزارشات رویترز مذاکرات آتش‌بس در غزه با میانجیگری مصر، قطر و آمریکا بدون نتیجه پایان یافت و هیات حماس قاهره را ترک کرد.

خبرگزاری رویترز به نقل از دو مقام مصری گزارش داد که مذاکرات آتش بس میان اسرائیل و حماس بدون دستیابی به هیچ گونه نتیجه‌ای به پایان رسیده است. بنا بر این گزارش، هیات‌های حماس و اسرائیل هرکدام با بندهایی از توافق که از سوی میانجیگران ارائه شده بود مخالفت کردند.

این گزارش می‌افزاید: «به گفته منابع آگاه، یکی از مهمترین نقاط اختلاف در این مذاکرات حضور (رژیم) اسرائیل در غزه پس از پایان جنگ است. بر اساس پیشنهاد جدید، رژیم صهیونسیتی باید پس از انجام توافق تبادل اسیران به طور کامل از محور فیلادلفیا که در امتداد مرز مصر و غزه قرار دارد، خارج شود با این حال رژیم صهیونیستی تنها با عقب‌نشینی از سه کیلومتری این محور موافقت کرده است.»

بنا بر این گزارش، مصر نیز همچنان بر لزوم خروج کامل رژیم صهیونیستی از محور فیلادلفیا تأکید دارد، اما به منظور جلوگیری از به تأخیر افتادن توافق، قاهره پیشنهاد کرده است که این خروج در دو مرحله انجام شود. مصر همچنین بر خروج کامل (رژیم) اسرائیل از گذرگاه رفح اصرار دارد و تاکید کرده است که تنها با طرف فلسطینی در گذرگاه رفح همکاری خواهد کرد.

عزت الرشق، عضو دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی حماس، یکشنبه شب در اظهاراتی تاکید کرد که هیات این جنبش خواستار ملزم کردن رژیم صهیونیستی به توافقات صورت گرفته در دوم جولای (دوازدهم تیر) مبتنی بر موارد ذکر شده در سخنرانی جو بایدن و قطعنامه شورای امنیت شد. وی گفت: «هیات مذاکره کننده این جنبش پس از دیدار با برادران میانجی مصری و قطری و مطلع شدن از نتایج دور اخیر مذاکرات، شامگاه امروز (یکشنبه) قاهره را ترک کرد.»

الرشق با بیان اینکه هیات حماس خواستار ملزم کردن رژیم صهیونیستی به توافقات صورت گرفته در دوم جولای شد، افزود: «هیات حماس در این دیدارها بر آمادگی این جنبش جهت اجرای توافقات صورت گرفته به منظور تحقق منافع ملت فلسطین و توقف جنگ تاکید کرده است.»

وی گفت: «این هیات بر موضع جنبش حماس مبنی بر ضرورت شامل بودن هر توافقی بر آتش بس کامل، خروج کامل نیروهای اشغالگر از نوار غزه، بازگشت آزادانه فلسطینیان به خانه‌های خود، امدادرسانی و بازسازی غزه و امضای توافق جدی مبادله اسرا تاکید کرد.»

اسامه حمدان، یکی از رهبران ارشد جنبش حماس نیز پیش تر در اظهاراتی با بیان اینکه توقف جنگ علیه غزه اولویت اول ما است، تاکید کرد: «پس از حمله به رفح به میانجی‌ها اعلام کردیم که دشمن صهیونیستی به دنبال آتش‌بس نیست.»

حمدان در گفت وگو با شبکه الاقصی با تاکید براینکه رژیم اشغالگر تا این لحظه نیز همچنان در حال تعلل است، گفت: «دشمن شروط جدیدی را برای پذیرش توافق تعیین کرده و از آنچه قبلا با آن موافقت کرده بود، عقب نشسته است. دولت آمریکا با صحبت در مورد توافق قریب‌الوقوع برای اهداف انتخاباتی، امید کاذب می‌دهد.»

شبکه تلویزیونی العربی پیش تر جزئیاتی از پیشنهادات واشنگتن را منتشر کرده بود که براساس آن، درباره محور فیلادلفیا مذاکرات فنی انجام خواهد گرفت. در طرح مذکور، گفت وگو درباره بازسازی نوار غزه در مرحله دوم مذاکرات پیش بینی شده است. همچنین بر ایجاد سازوکار نظارتی برای بازگشت آوارگان به شمال نوار غزه تاکید شده است.

شبکه المیادین نیز مطرح کرد: «پیشنهاد جدید آمریکا مشابه موضع رژیم اسرائیل و خواسته‌های جدید بنیامین نتانیاهو نخست وزیر این رژیم است. در این پیشنهاد، آتش بس دائمی و همیشگی در نوار غزه گنجانده نشده است. براساس طرح پیشنهادی آمریکا، آتش بس دائم در نوار غزه در مرحله دوم و در چارچوب یک سقف مشخص مورد مذاکره قرار خواهد گرفت و در صورتی که حماس با خواسته‌های اسرائیل موافقت نکند، این رژیم مرحله دوم جنگ را از سر خواهد گرفت.»

این منبع فلسطینی آگاه از روند مذاکرات همچنین، گفت: «در پیشنهاد آمریکا، خروج فراگیر اسرائیل از نوار غزه پیش‌بینی نشده است. همچنین محور فیلادلفیا همچنان در اشغال اسرائیل خواهد بود و فقط از شمار نیروهای این رژیم در این منطقه کاسته خواهد شد.»

براساس طرح واشنگتن تقاطع نتساریم همچنان تحت اشغال اسرائیل خواهد بود و این رژیم، ضمن در اختیار داشتن کنترل آن، اقدام به رصد حرکت فلسطینی‌ها از طریق آن خواهد کرد. به گفته این منبع فلسطینی، در پیشنهاد آمریکا، اسرائیل از حق مخالفت با آزادی حداقل یکصد اسیر فلسطینی برخوردار خواهد بود. همچنین براساس این پیشنهاد، شمار زیادی از اسرای فلسطینی آزاد شده در چارچوب تبادل اسرا به خارج از فلسطین تبعید خواهند شد. همچنین ارائه کمک‌ها به نوار غزه به موافقت همه طرف‌ها از جمله حماس با کلیه بندهای توافق مشروط شده و مذاکرات درباره بازسازی و پایان محاصره نوار غزه پس از ارزیابی نتایج مرحله اول انجام خواهد گرفت.