فرهیختگان: افزایش هزینههای جنگ (برآورد 67 میلیارد دلار)، افزایش هزینههای تجارت، افزایش تعطیلی کسبوکارها، کاهش 75 درصدی گردشگران خارجی، تنزل رتبه اعتباری و نیز تحریم کالاهای ساخت این رژیم از سوی کمپینهای خودجوش مردمی تنها بخشی از این تهدیدات است که رژیماسرائیل را حسابی درمانده کرده است.
یکی از مهمترین اتفاقات پس از 7 اکتبر، به نتیجه رسیدن تهدیداتی است که کشورهای اسلامی و ازجمله مسلمانان بهطور خودجوش علیه صهیونیستها انجام دادند. یکی از آنها تحریم صادرات ترکیه به اسرائیل بود. آنطور که رجب طیب اردوغان اعلام کرده، توقف تجارت با اسرائیل برای تحت فشار قرار دادن این کشور جهت تن دادن به آتشبس در غزه صورت گرفته است.
اردوغان طی سخنانی در جمع انجمن مستقل صنعتگران و بازرگانان ترکیه در استانبول گفت: «ما برای وادار کردن اسرائیل به برقراری آتشبس و افزایش کمکهای بشردوستانه به غزه، اقداماتی انجام دادهایم.» وی در همین راستا افزود: «ما عواقب این گامی را که ضمن هماهنگی و مشورت با دنیای تجارت خود برداشتهایم، زیر نظر خواهیم داشت.»
با انعکاس پیامدهای فزاینده جنگ غزه بر اقتصاد اسرائیل، بانک مرکزی اسرائیل هزینه جنگ را تا سال 2025 حدود 67 میلیارد دلار برآورد کرد. کسری بودجه این رژیم در نتیجه افزایش هزینههای دفاعی موجب شده هزینههای عمومی بین ژانویه تا آوریل 2024 نسبت به مدت مشابه در سال 2023 حدود 36 درصد افزایش یافته و بخش دفاعی 67 درصد از آن را به خود اختصاص داده است.
عدم اطمینان بیشتر در نتیجه کاهش رتبه اعتباری این رژیم و همچنین بدتر شدن خطرات ژئوپلیتیکی، موجب شده بار مالی عمومی این رژیم افزایش یافته و با روند رو به رشد اخذ وام بینالمللی برای تامین مالی جنگ (حدود 43 میلیارد دلار در سال 2023) روبه رو شود. کارشناسان پیشبینی میکنند هزینههای مالی این رژیم بسیار بیشتر از 67 میلیارد دلار باشد.
این امر کسری بودجه این رژیم را تشدید میکند و بار بدهی عمومی را افزایش خواهد داد، بهطوری که تخمین زده میشود کسری بودجه اسرائیل در سال 2024 به 8 درصد تولیدناخالص داخلی این رژیم برسد.
براساس گزارش شرکت اطلاعات تجاری Coface Bdi، حدود 9 ماه پس از آغاز جنگ رژیمصهیونیستی با حماس در 7اکتبر، درمجموع 46 هزار کسبوکار مجبور به تعطیلی شدهاند. افزایش نرخ بهره، هزینههای تامین مالی گرانتر، کمبود نیروی انسانی، کاهش شدید گردش مالی و عملیات، اختلالات لجستیکی و عرضه و کمکهای ناکافی دولت از دلایل اصلی این اتفاق ذکر شده است.
این گزارش در ادامه میافزاید تا پایان سال 2024 انتظار میرود تعداد کسبوکارهای تعطیلشده به 60 هزار کسبوکار برسند. این عدد بسیار نزدیک به رکورد تعطیلی 76 هزار کسبوکار در زمان شیوع کووید 19 در سال 2020 است.
براساس آخرین گزارش آژانس رتبهبندی اساند پی گلوبال (S&P) با طولانی شدن جنگ اسرائیل و افزایش تنشهای منطقهای این رژیم با کشورهای منطقه و ایران انتظار میرود جنگ با گروه حماس بیش از پیشبینیهای قبلی به طول بینجامد. اتفاقی که باعث شده موسسه S&P رتبه اعتباری نسبتا بالای اسرائیل را از +A به AA- کاهش دهد.
در گزارشهای این موسسه آمده است به دلیل افزایش مخاطرات ژئوپلیتیکی و افزایش هزینههای استقراض این کشور، این آژانس رتبه اعتباری اسرائیل را تنزل داده، زیرا اسرائیل با هزینههای نظامی و غیرنظامی بالاتری برای جنگ مواجه بوده و احساسات سرمایهگذاران جهانی منفی شده است. کارشناسان میگویند درحالیکه دولت هنوز برنامهای برای نحوه تامین هزینههای رو به رشد جنگ ارائه نکرده، افزایش مالیاتها اکنون اجتنابناپذیر شده است.
در گزارش تایمز اسرائیل آمده است تنزل رتبه اسرائیل در گزارش موسسه S&P کمتر از یک هفته پس از آن صورت گرفت که ایران از بیش از 300 موشک بالستیک، پهپاد و موشک کروز برای حمله به اسرائیل استفاده کرد.
متن کامل گزارش گروه اقتصاد را در روزنامه بخوانید.