فرهیختگان: پرحاشیهترین سفارتخانه حاضر در تهران طی ویدئویی از پایان ماموریت سایمون شرکلیف، سفیر فعلی بریتانیا در ایران خبر داد. این خبر میتواند بهانه خوبی برای بررسی رویکرد سفارتخانه بریتانیا در قبال مسائل مرتبط با ایران در زمان تصدی این سفارتخانه توسط شرکلیف باشد.
سایمون شرکلیف برای ارتباط گرفتن با مخاطبان ایران و ساختن تصویری متفاوت با سیاستهای عملی و ضد ایرانی این کشور با ابزار شبکههای اجتماعی وارد عمل شده است. شرکلیف در مورد موضوعات مختلف ویدئوهایی را با زبان فارسی روایتگری کرده است. ویدئوهایی در مورد شب یلدا، عید نوروز و پختن کباب بیش از همه در بین کاربران ایرانی دستبهدست شد.
شرکلیف در پایان ماموریت خود نیز همین شیوه را انتخاب کرده و در ویدئویی ضمن معرفی قسمتهای مختلف سفارت بریتانیا اعلام میکند که کارش در تهران پایان یافته است. او علاوهبر اینستاگرام در توییتر نیز نقش فعال و البته سیاسیتری را در قبال مسائل ایران ایفا کرده تا جای پای سلف خود رابرت مکایر گذاشته باشد است.
در پی ماجرایهای سال 1401 شرکلیف در توییتی به دستگیری افرادی که آنها را خبرنگار میخواند، معترض میشود. او در توییت دیگری تصویری از مراسمی منتشر میکند که با حضور سفرای چندین کشور دیگر در سفارت بریتانیا برگزار شده و در توضیح مراسم مینویسد: «گرامیداشت روز جهانی آزادی مطبوعات.»
او در ایامی که ماجرای مسمومیتهای سریالی در مدارس فضای رسانهای را در بر گرفته بود نیز بیکار نمانده و با به کار بردن عبارت «مسمویتهای سریالی که تمامی ندارد» با پدران ایرانی همدردی میکند. رفتار رسانهای شرکلیف را میتوان مدل نرمتری از کنشهای سفیر پیشین بریتانیا در ایران توصیف کرد.
در التهابات 1401 ایران، همچون همه شلوغیهایی که در چند سال گذشته دیده میشود، نقش تبلیغاتی انگلیس و رسانههای معاند ساکن در لندن پررنگ است. سیداسماعیل خطیب، وزیر اطلاعات ایران این نقش را در مورد ماجرای 1401 اینگونه توصیف میکند: «در ساماندهی تبلیغات دست روباه انگلیسی واضحتر بود.»
این امر زمانی که با تلاشهای رسانهای سفیر بریتانیا در حمایت از آشوبها همراه شد این انگیزه را به بخشی از جامعه تزریق کرد که اعتراضشان به اقدامات بریتانیا را با شعارنویسی روی دیوار سفارت نشان دهند. سفیر بریتانیا از این اتفاق که خود علت اصلی آن بوده نیز استفاده تبلیغاتی حداکثری را برده و تصاویری از خودش حین پاک کردن شعارها و رنگآمیزی دیوار سفارت منتشر کرد.
این اقدام نیز بر شدت حساسیتها نسبت به رفتارهای سفارت بریتانیا افزوده و باعث شد تا شعارنویسی تکرار شود. شرکلیف به این اتفاقات نیز در ویدئوی پایان کار خود اشاره کرد و با یادآوری تظاهرات مقابل سفارت بریتانیا و شعارنویسیها از آن بهعنوان بالا و پایینهای دوران کاری خود یاد میکند.
متن کامل گزارش علی مزروعی، خبرنگار گروه نقد روز را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.