فرهیختگان: پیشرفت و آبادانی هرچه بیشتر ایران هم بیگمان وابسته به حرکت اکوسیستم علم و فناوری است؛ موضوعی که میتواند در متن برنامههای دولت چهاردهم قرار گیرد و مشکلات گوناگون مخصوصا بحرانهای اقتصادی را تا حد قابل لمسی کاهش بدهد. وزارتخانههای «علوم، تحقیقات و فناوری» و «بهداشت، درمان و آموزش پزشکی» همراه با «معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری» مهمترین تصمیمگیران و تصمیمسازان در صحنه علم و تکنولوژی کشور محسوب میشوند، اما باید به بازیگر اصلی، حیاتی و تاثیرگذار دیگری نیز اشاره کرد. دانشگاه آزاد که امروز حدود 40 درصد آموزش عالی کشور را شامل میشود؛ موضوعی که در دیدار روز گذشته رئیس دانشگاه آزاد با رئیسجمهور منتخب نیز بر آن تاکید شد.
دکتر طهرانچی درباره این دیدار اظهار کرد: «از آنجایی که دانشگاه آزاد یک دانشگاه اجتماعی است و بخش جدی از کشور را در خودش جای داده و رسالت اجتماعی را در تربیت نیروی انسانی دارد، در این جلسه به مشکلات سرمایه انسانی پرداختیم و در کنار آن این مساله که دانشگاههای ایران باید وارد تیپ نوع ۳ و ۴ شوند، یعنی از مدل دانشگاههای آموزش و پژوهشی بیرون بیایند و وارد مدل دانشگاههای جامعهپرداز شوند، مطرح شد.» وی افزود: «انشاءالله در همین مسیر و در دولت آینده بتوانیم به استقرار، نگاه عدالتمحوری و همچنین در ارتقای سرمایه انسانی کشور کمک کنیم تا دانشگاه هم بیش از پیش بتواند کار کند تا همراه دولت بتوانیم به افقهای نظام برسیم.» رئیس دانشگاه آزاد عنوان کرد: «آقای پزشکیان بحث تحول در دانشگاه را مطرح کردند که باید دانشگاههای دربرگیرنده علم و فناوری و بحث جامعهپردازی را در درون خودش مطرح کند.»
«فرهیختگان» با توجه به این دیدار، زمینههای همکاری دانشگاه آزاد و دولت چهاردهم را مورد بررسی قرار داده است.
دانشگاه آزاد؛ مسیر هموار دسترسی عادلانهتر مردم به خدمات پزشکی
بالا بودن هزینهها و عدم توزیع عادلانه امکانات درمانی در استانها یکی از چالشهای امروز کشور در عرصه نظام سلامت به شمار میرود. موضوعی که میطلبد تا بهعنوان یکی از کارویژههای اصلی دولت در دستور کار قرار گرفته و با بسیج امکانات، بتوان شرایط این حوزه بهویژه در مناطق دور از پایتخت را دستخوش تغییر قرار داد. در این میان دانشگاه آزاد به دلیل داشتن پتانسیل بالا در عرصه آموزش نیروی انسانی و همچنین امکانات درمانی میتواند بهعنوان یکی از بازوهای کمکی در کنار مسئولان دولت جدید قرار بگیرد. امروز دانشگاه آزاد چهار واحد مستقل علوم پزشکی در سطح کشور، 10 بیمارستان درمانی و آموزشی و همچنین 20 کلینیک ملکی در اختیار دارد. دانشگاه آزاد بار تربیت 40 درصد از پرستاران و 10 درصد از دانشجویان دکتری عمومی کشور را به دوش میکشد و براساس آخرین آمار نیز 40 درصد از پذیرفتهشدگان آزمون دستیاری در حوزه پزشکی و دندانپزشکی کشور متعلق به این دانشگاه هستند.
تقویت اشتغال فارغالتحصیلان با الگوی بهروز آموزش مهارتی
سبک و سیاق آموزشی دانشگاه در سالهای اخیر تغییرات جدی را تجربه کرده است. امروز آموزش مهارتی و البته آموزش علمی مکمل آموزش نظری در دانشگاه آزاد به شمار میرود. آموزشهای مهارتی در دانشگاه آزاد یک پازل سهقسمتی دارد. در این پازل سهقسمتی در کنار فضای آموزشی دانشگاه یعنی کلاس از فضای آزمایشگاهی و کارگاهی بهعنوان کمک آموزش به شکل جدیتری استفاده میشود و از سوی دیگر کارخانه بهعنوان محیط کمک آموزش در کنار دانشجویان قرار میگیرد تا مهارتهای موردنیاز دانشجویان را تقویت کند.
مدیریت آموزش عالی؛ ارزانتر با بهرهوری بالاتر
دانشگاه آزاد در همه این سالها با منابع محدود بدون استفاده از هر گونه بودجه دولتی مسیر رشد خود را طی کرده است. امروز پس از پشت سر نهادن بحرانهای مالی اواخر دهه 90 اقتصادی در حدود 33 همت دارد؛ منابع درآمد خود را متنوعتر از گذشته دنبال میکند تا ضمن کاهش سهم شهریه دانشجویی، قدرت مانور خود در حوزههای آموزشی، پژوهشی و فناوری را تقویت کند. البته در این راه صرفهجویی و افزایش بهرهوری را مدنظر قرار داده است تا حدی که امروز میتواند ادعا کند آموزش عالی را بهتر از دانشگاههای دولتی اداره میکند.
متن کامل گزارش سارا طاهری و ابوالفضل مظاهری از گروه دانشگاه را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.