تاریخ : Sat 13 Jul 2024 - 09:39
کد خبر : 192960
سرویس خبری : نقد روز

پوتین و قالیباف در بریکس نقشه هم‌افزایی را مرور کردند

قرار سن‌پترزبورگ؛

پوتین و قالیباف در بریکس نقشه هم‌افزایی را مرور کردند

مهم‌ترین هدف تاسیس گروه بریکس مقابله با یکجانبه‌گرایی درحوزه‌های اقتصادی و سیاسی و تقویت رویکردهای چندجانبه‌گرایانه در مناسبات سیاسی و اقتصادی جهان است.

فرهیختگان: با بازگشت محمدباقر قالیباف از سن‌پترزبورگ سفر دوروزه رئیس مجلس به دهمین مجمع پارلمانی کشورهای عضو گروه بریکس به پایان رسید.

برنامه‌ریزی برای برگزاری بیش از 250 رویداد در سال 2024 به میزبانی روسیه به‌عنوان رئیس دوره‌ای گروه بریکس نشان می‌دهد مسکو عزمی جدی برای ارتقای جایگاه این گروه در معادلات سیاسی و اقتصادی کشورهای عضو داشته و هدف اصلی این گروه یعنی مقابله با یکجانبه‌گرایی آمریکا را بلندتر از گذشته فریاد می‌زند.

سخنرانی در نشست روسای مجالس بریکس، حضور در نشست «نقش مجالس در ارتقای نظام روابط بین‌الملل و تضمین دموکراتیزاسیون»، دیدار با رئیس دومای ملی روسیه، دیدار با رئیس شورای فدراسیون روسیه، دیدار با رئیس مجلس نمایندگان تاجیکستان، دیدار با رئیس مجلس سنای قزاقستان، دیدار با رئیس پارلمان بلاروس و دیدار با نایب‌رئیس مجلس ارمنستان از جمله دستورکارهای فشرده قالیباف در این سفر بودند.

تلاش برای پایان یکجانبه‌گرایی غرب، افزایش حجم تبادلات تجاری، رفع موانع مالی، توسعه فعالیت‌ها در حوزه ترانزیت و انرژی و تلاش برای دلار‌زدایی مهم‌ترین محورهای صحبت‌های رئیس مجلس در این دیدارها بوده است. نکته قابل توجه در این برنامه دیدار با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه است. 

بارقه‌های عضویت ایران در گروه بریکس تیرماه سال 1401 زده شد. یعنی زمانی که سید‌ابراهیم رئیسی به دعوت شی جین پینگ، رئیس‌جمهور چین در نشست مجازی این گروه شرکت کرد. درخواست ایران و 5 کشور دیگر برای عضویت دائم این گروه شهریور ماه سال گذشته با موافقت 5 کشور عضو مواجه شد و نهایتا از ابتدای سال میلادی جاری یعنی یکم ژانویه 2024 این عضویت رسمیت یافت. 

ایران با موقعیت خاص ترانزیتی و با برخورداری از منابع گسترده انرژی و همچنین توان بالای علمی و مهندسی در حوزه‌های متنوع صنعتی، فناوری و پزشکی ظرفیت مناسبی برای همکاری با کشورهای عضو بریکس دارد و در همین راستا نیز آمادگی خود را برای هرگونه همکاری، اقدام مشترک اقتصادی و سرمایه‌گذاری با کشورهای عضو اعلام کرده است. 

هنگامی که آمریکا به رهبری جرج بوش به دنبال حمله به افغانستان و عراق با بهانه دموکراسی و جنگ علیه تروریسم بود، ایده شکل‌گیری گروه بریکس توسط موسسه سرمایه‌گذاری «گلدمن ساکس» به‌منظور پیش‌بینی وضعیت اقتصادی جهان و قدرت‌های برتر آن در نیم‌قرن آتی مطرح شد. 

شرکت آمریکایی گلدمن ساکس در سال ۲۰۰۱ میلادی پیش‌بینی کرد که چهار کشور چین، هند، روسیه و برزیل تا سال ۲۰۱۰ میلادی در مسیر توسعه اقتصادی قرار گرفته و دارای بالاترین نرخ رشد اقتصادی خواهند بود. 

در شصت و یکمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد وزرای امور خارجه کشور‌های برزیل، روسیه، هند و چین گفت‌وگو‌های مقدماتی را آغاز کردند. بعد از این اجلاس، رهبران ارشد بریکس، در چهار نشست دیپلماتیک دیگر (یکاترینبورگ، سائوپائولو، ژاپن و لندن) به‌منظور محکم ساختن پایه‌های شکل‌گیری این گروه شرکت کردند. 

مهم‌ترین هدف تاسیس گروه بریکس مقابله با یکجانبه‌گرایی درحوزه‌های اقتصادی و سیاسی و تقویت رویکردهای چندجانبه‌گرایانه در مناسبات سیاسی و اقتصادی جهان است. این هدف پس از افزایش شدت تحریم‌های ضد‌روسی با صراحت بیشتری مورد پیگیری قرار گرفته و مسکو نیز جدیت بیشتری برای گره زدن مناسبات بین‌المللی کشورهای عضو به سازوکارهای سیاسی، اقتصادی این گروه به خرج می‌دهد. 

متن کامل گزارش علی مزروعی، خبرنگار گروه نقد روز را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.