تاریخ : Wed 10 Jul 2024 - 11:18
کد خبر : 192884
سرویس خبری : نقد روز

آمریکا برای تحریم کردن برنامه دارد، نه برای برداشتن

ابوالفتح، تحلیلگر مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

آمریکا برای تحریم کردن برنامه دارد، نه برای برداشتن

ابوالفتح معتقد است مواجهه آمریکا با ایران صرفا با تغییر افراد تغییر نمی‌کند؛ چراکه این کشور به دنبال این است رفتار ایران را مطابق با خواست خود تغییر دهد و حتی با تغییر رفتار نیز تضمینی برای این تغییر مواجهه به وجود ندارد.

فرهیختگان: برای بررسی دو پیام مهم مرتبط با سیاست خارجی ایران یعنی «حمایت پزشکیان از جبهه مقاومت در نامه به سیدحسن نصرالله» و «عبارت به کار برده شده توسط جان کربی، هماهنگ‌کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی ایالات متحده مبنی‌بر عدم مذاکره با ایران» با امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل بین‌الملل به گفت‌وگو پرداخته‌ایم. 

امیرعلی ابوالفتح، تحلیلگر مسائل بین‌الملل در مورد تاثیر تغییر رئیس‌جمهور در راهبردهای سیاست خارجی ایران معتقد است: «من پیش از انتخابات هم معتقد بودم فرقی نمی‌کند که در ایران کدام‌یک از آقایان جلیلی و پزشکیان رئیس‌جمهور شوند. تنش‌ها در روابط ایران و آمریکا به قوت خودش باقی می‌ماند و تحریم‌ها لغو نمی‌شود. مشکل آمریکا با ایران که صرفا شخصیت‌ها و آدم‌ها نیستند. در ساختار سیاسی ایران رئیس‌جمهور حرف تعیین‌کننده و نهایی را در سیاست خارجی نمی‌زند. حتی در مورد جایگاه رهبری نیز همین‌طور است. از ابتدای انقلاب تاکنون ایران دو رهبر داشته اما رویکرد آمریکا تغییر نکرده است.»

وی افزود: «بعد از ارتحال امام هم شاهد تغییر رویکرد آمریکا نبودیم و‌ در ادامه نیز همین‌طور است؛ چراکه آمریکایی‌ها به گفته خودشان با رفتار ایران مشکل دارند و تا زمانی رفتار ایران منطبق با خواست و اراده آمریکا تنظیم نشود، تحریم‌ها بر سرجای خود باقی مانده و افزایش نیز پیدا می‌کنند. فرقی نمی‌کند در انتخابات ایران پزشکیان برنده شود یا جلیلی یا قالیباف. رفتاری که با روحانی شد، با رئیسی هم تکرار شد و جابه‌جایی وزرای خارجه ایران هم تاثیری در آن نداشت. خیلی فرق نمی‌کند چه کسی مذاکره‌کننده باشد. نکته جالبش این است مقامات آمریکایی خیلی راحت و بدون رودربایستی به خبرنگاران می‌گویند برایشان مهم نیست پزشکیان یا فرد دیگری انتخاب شود، ما به میز مذاکره برنمی‌گردیم و دیپلماسی را زمانی مدنظر قرار می‌دهیم که منافع آمریکا تامین شود.»

ابوالفتح در ادامه در مورد اینکه آیا صحبت‌های جان کربی در مورد اینکه «آمریکا منتظر مشاهده رفتار دولت جدید ایران است» را می‌شود پیامی به دولت چهاردهم برداشت کرد، می‌گوید: «آنها می‌دانند رفتار ایران چیست. این هم حرف جدیدی نیست که می‌گویند باید رفتار ذاتی ایران تغییر کند. آنها می‌خواهند تقصیر را بیندازند گردن ایران. اگر تحریم وضع می‌شود ایران مقصر است، اگر آمریکا از برجام خارج می‌شود، ایران مقصر است و اگر تحریمی هم برداشته نمی‌شود، ایران مقصر است.» 

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل در مورد اینکه پیام پزشکیان به سیدحسن نصرالله مبنی‌بر تداوم حمایت از جبهه مقاومت چگونه قابل تحلیل است و چه دیدگاهی از سیاست منطقه‌ای ایران به جهان ارائه می‌دهد، گفت: «کسانی که آشنایی با نظام سیاسی ایران دارند، مثلا مسئول میز ایران در وزارت خارجه آمریکا یا اسرائیل می‌دانند فلسطین چه جایگاهی در نگاه ایران و چهره‌های حاضر در انتخابات دارد. اتفاقا پزشکیان خیلی صریح‌تر از سایر نامزدها چندین بار بر اجرای سیاست‌های کلی مقام‌معظم‌رهبری تاکید کرد.»

وی خاطر نشان کرد: بقیه نامزدها نه اینکه بخواهند در خارج از این چهارچوب عمل کنند اما به هرحال کمتر اشاره کردند. پزشکیان اما مدام نام مقام‌معظم‌رهبری را برد و بر سیاست‌های کلان تاکید ‌کرد. خب، فلسطین یکی از سیاست‌های کلان است. توقع داشتند پزشکیان به سیدحسن نصرالله جواب ندهد و بگوید از مقاومت حمایت نمی‌کند؟ پزشکیان سیاست‌های حمایتی از مقاومت را کمتر از رئیسی پیگیری نخواهد کرد، چون این مورد جز سیاست‌های فراقوه‌ای است.»

متن کامل این گفت‌وگو را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.