فرهیختگان: یکی از نقدهای جدی که از جانب کاربران فضای مجازی به پلتفرمهای ایرانی میشود، مربوط به حوزه تبلیغات است. مشترکان این پلتفرمها معترضند، چرا باید حق اشتراک و پول اینترنت بدهند و تبلیغات دلخواه صاحبان پلتفرم بین سریال و برنامهها پخش شود. با تمام نقدهایی که به آنها میشود، سهم تبلیغات نهتنها کمتر نشده است، بلکه حضور پررنگتری از قبل پیدا کرده است.
حالا سعید مقیسه، رئیس سازمان ساترا در گفتوگویی که با مهر داشت، توپ را به زمین دیگری پرت کرده و گفته است: «اینکه تبلیغ آوردن وسط سریال قانونی است یا خیر نیاز به دقتهای حقوقی دارد.» او در ادامه عنوان کرد که فروش اشتراک تنها راه برای درآمدزایی پلتفرمها نیست و روشهای دیگری هم وجود دارد و شیوههای کسب درآمد پلتفرمها را اینگونه برشمرد: «عدهای محل درآمدشان ترافیک است، عدهای تبلیغات است، عدهای با اکانت یا فروش محتوای درون برنامه درآمد کسب میکنند. عدهای هم همین که ویژندشان دیده شود برایشان کفایت میکند و درنهایت انواع مختلفی نسبت به مدل تبلیغاتی وجود دارد که مبتنیبر هر مدلی، رفتار سکو با کاربر هم متفاوت است.»
بگویید چه هستید تا بگوییم چگونه پول بگیرید
یکی از موضوعاتی که میتواند به موضوع شفافیت کمک کند، تعریف درستی است که از نوع آن پلتفرم و چگونگی تولید محتوا و کسب درآمدش گفته میشود. VOD مخفف عبارت Video on Demand به معنی «ویدئو هنگام درخواست» به سیستم توزیع محتوایی گفته میشود که امکان استفاده از محتوا در هر زمانی میدهد. Vodها را میتوان به انواع گوناگونی تقسیم کرد. نوع اشتراک، محتوا و ارائهدهنده انواعی است که میتوان پلتفرمها را برحسب آنها تقسیمبندی کرد. برای مثال اگر معیار ما مدل اشتراکی باشد، سرویسهای پخش فیلم به چهار دسته تقسیم میشوند. دستهبندی و تعریف مشخص هرکدام از انواع پلتفرمها باعث میشود تا نحوه درآمدزایی در سرویسهای خارجی مشخص باشد و پلتفرمها برحسب قانون مشخصی عمل کنند.
در بین پلتفرمهای پخش فیلم، ما به صورت جداگانه سرویسی نداریم که کسب درآمدش مبتنیبر این شیوه باشد. اما فیلیمو، نماوا و فیلمنت قسمتی با اسم اکران آنلاین، پردیس نماوا یا سینما آنلاین دارند که همین کار را انجام میدهند.
پلتفرمهای ایرانی ترکیبی است از چند مدلی که گفته شد. به نوعی آنها هم خرما را میخواهند و هم خدا را! هم از مخاطب حق اشتراک میگیرند و هم در ابتدا و وسط فیلم و سریال تبلیغ پخش میکنند. کاربران در ازای پرداخت اشتراک 150 یا 160 هزار تومانی در ماه انتظار پخش تبلیغات را ندارند، اما گزینه دیگری هم ندارند که آن را انتخاب کنند.
متن کامل این گزارش را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.