فرهیختگان: در حال حاضر چند موضوع اساسی در کشور مورد توجه قرار دارد که نقطه نظر هرکدام از کاندیداها در این حوزهها میتواند در تعیین رای و نظر مردم و مشخص شدن ریل چهارساله دولت چهاردهم تعیینکننده باشد.
مجید شاکری، کارشناس حوزه اقتصاد در مورد مهمترین اقدامی که دولت چهاردهم میتواند انجام دهد، به امنیت اقتصادی اشاره کرد و گفت: با توجه به مسیری که در دولت سیزدهم جلو آمدیم و اتفاقات آتی که در صحنه سیاست خارجی وجود دارد، مهمترین نکتهای که باید روی آن متمرکز شویم، امنیت اقتصادی است. امنیت اقتصادی، با همه معانی؛ وابستگی ما به درهم، وابستگی به کانالهای آمریکا برای تامین کالاهای اساسی، وابستگی ما به جبلعلی.
وی افزود: برای واردات و همه چیزهای دیگری که میتوانیم آنها را فهرست کنیم. با توجه به اینکه ما نهاد بینبخشی نداریم که چنین مسئولیتی را به عهده بگیرد یا حتی چنین مسالهای را وظیفه خود بداند، عملا تنها کسی که میتواند این مسیر را معنا کند، شخص رئیسجمهور است. بهعنوان کسی که هماهنگکننده کل دولت و دستگاههای مختلف آن است. تا این لحظه در شعارهای کاندیداها مسائل امنیت اقتصادی وجود نداشته و تقریبا هیچچیزی دیده نمیشود. جنس کلمات بیشتر درمورد خوب و بد افراد است، نه خوب و بد ایدهها که تازه بعد از آن به حوزه امنیت اقتصادی وارد شویم.
شاکری درباره اینکه درمورد برجام چه کارهایی باید انجام شود، نیز گفت: نمیتوانیم برجام را در قالب معادلات و منازعات داخلی بیاوریم. فارغ از اینکه چه دولتی سرکار میبود ما با این سوال مواجه بودیم. این سوال یک سوال ذاتی برجام است که در روز اجرای برجام پذیرفتیم که در این سال با این سوال مواجه باشیم. راهحل آن هم یک راهحل یک خطی و ساده نیست. در آن اقتصاد وجود دارد، سیاست خارجی وجود دارد، برنامه امنیتی وجود دارد، همه اینها در این است که باید بتوانید در مقابل تکانههایی که ایجاد میشود، مقاوم باشیم.
وی افزود: باید بتوانیم برای لحظهای که طرف مقابل میخواهد پیشنهادش را روی میز بگذارد، پیشنهاد ایجابی داشته باشیم و لحظهای که پیشنهاد او متناسب با نیاز ما نیست میز را ترک کنیم. هرکدام از اینها معانی دارد اما برای هیچکدام آماده نیستیم.
شاکری در حوزه روابط ایران و چین و روسیه و چالشهای اخیر با این دو کشور در حوزه جزایر سهگانه نیز توضیح داد: اینکه بگوییم دولت سیزدهم نگاه به شرق را امتحان کرده و نگاه به شرق جواب نمیدهد، قطعا حرف اشتباهی است. دولت سیزدهم اگر هم سرش را به سمت شرق چرخانده، در لحظه چرخاندن سر، چشمانش را بسته است. درواقع وقتی به این پرونده نگاه میکنیم، به جز سردرگمی و دعوای سیاستداخلی، چیزی نمیبینیم.
وی خاطر نشان کرد: همه اینها را گفتم تا به اینجا برسم. من به نوبه خودم بهعنوان ایرانی، حتما نوع موضعگیری چین، نوع موضعگیری روسیه و آمریکا و از همه مهمتر نوع موضعگیری امارات را در ماجرای جزایر سهگانه محکوم میکنم، اعلام انزجار میکنم، اما آنچه به ما مربوط است این است که ما کاری انجام ندادیم که فکر کنیم چرا روسیه و چین هم با ما همراهی نکردند.
متن کامل این گفتوگو را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.