فراموشی مصلحتی یا سهوی؟
بار دیگر روحانی با ذکر نام آیت‌الله و یاد خاطرات ایشان و همراهی نزدیکان آیت‌الله توانست پیروز انتخابات شود ولی دیری نپایید که یاد و خاطراتش از ذهن او رفت؛ به‌گونه‌ای که حتی در مراسم تنفیذ و تحلیف یادی از مرحوم هاشمی‌رفسنجانی و جای خالی‌اش از زبان یار و نامزد مورد حمایتش برده نشد.
  • ۱۳۹۶-۰۵-۱۷ - ۰۸:۳۱
  • 00
فراموشی مصلحتی یا سهوی؟
گزارش «فرهیختگان» از جای خالی مرحوم هاشمی در مراسم تحلیف حسن روحانی
گزارش «فرهیختگان» از جای خالی مرحوم هاشمی در مراسم تحلیف حسن روحانی

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، روحانی سیاستمدار و کهنه‌کاری که با گام‌های آهسته خود برای مراسم تحلیف گزینه مورد حمایتش در انتخابات 92 وارد صحن علنی مجلس شد؛ آیت‌ا... هاشمی‌رفسنجانی در عالم سیاست فرد کارکشته‌ای بود که خیلی از نزدیکانش او را امیرکبیر زمان می‌دانستند.

بسیاری از کنشگران بر این باور بودند که پیروزی روحانی تنها و تنها با حمایت آیت‌ا... امکان‌پذیر شد؛ مطلبی که خود ایشان هم در جمع اعضای ستادهای انتخاباتی مردمی و ائتلاف فراگیر اصلاح‌طلبان و حامیان دولت در حسینیه جماران تاکید کردند. آیت‌ا... هاشمی‌رفسنجانی می‌گوید: «دکتر روحانی یک هفته قبل از انتخابات ۹۲، سه درصد رای داشت که با حمایت من به بالای ۵۰ درصد رفت.» که همین امر نشان‌دهنده تاثیرات حمایت آیت‌ا... از رئیس‌جمهور یازدهم است. هرچند در ادامه کار دولت تدبیر و امید روحانی، آیت‌ا... از فعالیت‌های اقتصادی دولت روی کار ناامید شد و در گوشه و کنار دیدارها و نشست‌هایش با دولتمردان یازدهم سعی می‌کرد در لفافه به ضعف دولت اشاره کند. واقعیت آن است که چند اتفاق مهم در این زمینه دست به دست هم دادند تا این پیروزی بزرگ را عاید روحانی کردند که در صدر آن ماجرای ثبت‌نام آیت‌ا... هاشمی‌رفسنجانی و همچنین واکنش صبورانه و مدبرانه وی به رد صلاحیتش و در کنار آن کناره‌گیری عارف بود که باعث شد بسیاری از مردمی که قصد حضور پای صندوق را نداشتند، به عقلانیت بزرگان خود اعتماد کنند و وارد صحنه شوند.

می توان گفت اگر موج دعوت از خاتمی و هاشمی به‌عنوان گزینه‌های حداکثری برای حضور در عرصه شکل نمی‌گرفت و ثبت‌نام دقیقه نودی آیت‌ا... هاشمی موجی از امیدواری را برای حل مشکلات به کل جامعه تزریق نمی‌کرد، پایه این اتفاق‌نظر و امید به آینده شکل نمی‌گرفت. اما با خط‌دهی پیر عرصه سیاست ایران، این بغض‌ها به امید تبدیل شد و هاشمی همان‌گونه که در ثبت‌نام از آبروی خود مایه گذاشت، برای پیروزی روحانی نیز از آبروی خود خرج کرد تا بدنه بزرگ جامعه را به سیلی فعال برای تحول در کشور تبدیل کند.

او در روزهای پایانی عمر خود در جمعی گفت که «روزی در جمع یاران به بهشتی گفتم این تهمت‌های تلخ آزارت نمی‌دهد؟ نگاهم کرد و گفت این آسیاب به نوبت است، نوبت تو هم خواهد رسید. چقدر این روزها بی‌شما سخت می‌گذرد دوستان. من تا نیمه راه آمده‌ام، مشیت این بود که بمانم تا نوبت به من برسد. تا در سنگ زیر و بالای آسیاب، صدای شکستن‌های خود را بشنوم و بچشم. دلم که می‌گیرد یاد امام آرامم می‌کند، چشم‌هایش هنوز هزار حرف نگفته دارد.»

حسن روحانی در انتخابات 96 در فقدان آیت‌ا... هاشمی‌رفسنجانی و در تنگنای رقابت‌های انتخاباتی و در جمع طرفداران و حامیان خود بارها و بارها این فقدان را حزن‌انگیز و ناراحت‌کننده دانست و بارها یاد ایشان را در مراسم انتخاباتی و در جمع مردم زنده ‌کرد.

بار دیگر روحانی با ذکر نام آیت‌ا... و یاد خاطرات ایشان و همراهی نزدیکان آیت‌ا... توانست پیروز انتخابات شود ولی دیری نپایید که یاد و خاطراتش از ذهن او رفت؛ به‌گونه‌ای که حتی در مراسم تنفیذ و تحلیف یادی از مرحوم هاشمی‌رفسنجانی و جای خالی‌اش از زبان یار و نامزد مورد حمایتش برده نشد. بسیاری از کنشگران سیاسی بر این باورند که روحانی به دنبال عبور از حامیان اصلاح‌طلب خود است؛ البته برخی دیگر هم بر این باور بودند که شاید روحانی فراموش کرده در متن از پیش تعیین شده و آماده‌اش نام و یاد و خاطره آیت‌ا... را در مراسم ملی تنفیذ و تحلیف ریاست‌جمهوری بر زبان آورد. مطلبی که برادر آیت‌ا... را هم به واکنش واداشت و در گفت‌وگو با «فرهیختگان» درباره عدم نام بردن از آیت‌ا... هاشمی در مراسم تحلیف و تنفیذ اظهارکرد: «مردم و علاقه‌مندان به آیت‌ا... هاشمی انتظار داشتند که با توجه به جایگاه وی و تاثیری که در انتخابات داشتند از وی در مراسم تحلیف و تنفیذ نام برده شود، چراکه مردم در جریان انتخابات به‌منظور ادامه راه وی حضور پیدا کردند.»

هاشمی در گفت‌وگویی دیگر نیز تصریح کرد: «از نظر بنده بی‌معرفتی بود که نامی از آیت‌ا... هاشمی در مراسم تحلیف و تنفیذ از سوی مسئولان برده نشد. ما این رفتار را مجموعه بی‌معرفتی می‌دانیم که البته از نظر بنده مهم نیست.»

وی خاطرنشان کرد: «بعد از مراسم تحلیف و تنفیذ مردم بسیاری به ما مراجعه کردند که چرا نامی از آیت‌ا... هاشمی در مراسم تحلیف و تنفیذ برده نشد که ما هم از این موضوع ابراز تاسف کردیم.»

از سوی دیگر محسن هاشمی‌رفسنجانی فرزند آیت‌ا... سعی کرد در مصاحبه با یکی از روزنامه‌های کشور بر این ماجرا سرپوش بگذارد.

وی در گفت‌وگو با روزنامه «آرمان» گفت: «به نظر بنده نباید نسبت به این موضوعات حساسیت زیادی داشت. یاد و خاطره آیت‌ا... هاشمی‌رفسنجانی در دل مردم ایران، آنچنان زنده است که ایشان نیازی به ذکر نام در مجامع رسمی ندارند و مردم هرکه را با آیت‌ا... هاشمی پیوند داشته باشد، گرامی می‌دارند. گلایه محمد هاشمی هم نظر ایشان و محترم است، اما آنچه مهم است، زنده نگه داشتن راه هاشمی و سیره ایشان در دفاع از حقوق مردم، عقلانیت و اعتدال است که امیدواریم سرلوحه عملکرد همه مسئولان به‌خصوص دولت دوازدهم قرار گیرد.»

در همین حال، محسن غرویان خطاب به روحانی گفت: «آقای روحانی نیز همیشه اذعان داشته که اندیشه‌های آیت‌ا... هاشمی زنده بوده و هست و او بر اساس‌‌ همان رهنمود‌ها حرکت کرده است. پس می‌توان ادعا کرد که آقای روحانی شاگرد مکتب آیت‌ا... هاشمی بودند، بنابراین انتظار می‌رفت که یاد و نام آقای ایشان را در سخنرانی خود مطرح می‌کردند.»

از سوی دیگر روزنامه «قانون» نیز در گزارشی تند و تیز با بیان اینکه روحانی دچار توهم شده است که 24 میلیون رای به دلیل محبوبیت شخص او است، نوشت: «فراموشی زودهنگام آقای رئیس‌جمهور شاید چندان در میان مشکلات و معضلات کشور جایگاهی نداشته باشد، ولی کسی که یک بار فراموش کند، به راحتی به این روند فراموشی ادامه می‌دهد؛ یک روز وعده‌هایی که به مردم داده و یک روز قسمی که خورده یا حتی روزی فراموش می‌کند که چرا مردم به او رای دادند. گویی روحانی مانند برخی، دچار توهم شده که ۲۴ میلیون رای به دلیل محبوبیت شخص اوست. اسم نیاوردن از آیت‌ا... هاشمی‌رفسنجانی در مراسم تحلیف بی‌معرفتی رئیس‌جمهور است.»
 

* نویسنده : محمودرضا کریمی روزنامه نگار

مطالب پیشنهادی
نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰