پدرام پاکآیین، سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد:« انجام واکسیناسیون پنوموکوک و روتاویروس در چند استان که بیشتر در معرض خطرند، از هفتههای آینده آغاز میشود. امیدواریم با تامین مقدار بیشتری از واکسنهای پنوموکوک و روتاویروس که در حال سفارش و تامین اعتبار است، واکسیناسیون به صورت سراسری انجام شود. استانهای هدف در فاز بعدی واکسیناسیون روتاویروس، مناطق گرمسیری، جنوبی و جنوب شرقی است و در استانهای جنوبی نیز پوشش واکسیناسیون پنوموکوک گسترش مییابد.»
وی با اشاره به تصویب استفاده از این دو واکسن در کمیته ملی واکسیناسیون در سال 1393، یادآور شد: در طول یک دهه گذشته، واکسیناسیون با این دو واکسن انجام نشده بود که این اقدام در دولت مردمی از اواخر سال گذشته و با تامین اعتبارات و واکسن مورد نیاز از استان هرمزگان آغاز شد.
واکسن پنوموکوک چیست؟
واکسن پنوموکوک یا PCV در برابر عفونتهای پنوموکوک، که بیشتر کودکان زیر پنج سال را درگیر میکند و میتواند منجر به برخی از بدترین بیماریهای دوران کودکی شود، از کودک محافظت میکند.
میکروبهای مسئول پنوموکوک باکتریهایی به نام استرپتوکوک نومونیا هستند. آنها در پوشش مخاطی بینی و در پشت گلو زندگی میکنند. و هنگامی که به اندازهٔ کافی تعدادشان زیاد باشد، میتوانند باعث ایجاد عفونت در دستگاه تنفسی، گوش میانی یا حفرههای سینوسی شوند. آنتیبیوتیکهایی مانند پنیسیلین میتوانند آنها را بکشند، اما تا ۳۰ درصد از سویهها این باکتری در برابر آنتیبیوتیکها مقاوم هستند.
همچنین واکسن پنوموکوک برای پیشگیری از عفونتهای کودکان به شکل تزریقی در سنین 2، 4 و 12 ماهگی برای نوزادان قابل تزریق خواهد بود.
چرا باید واکسن روتاویروس را زد؟
بیماری روتاویروس یکی از ویروسهای بسیار مسری است که به دلیل عدم توانایی سیستم ایمنی نوزادان و کودکان خردسال معمولا به کودکان زیر دو سال حمله میکند. این ویروس به عنوان عامل اصلی اسهال شدید در نوزادان و کودکان خردسال در سراسر جهان شناخته میشود و سالانه مسئول بیش از ۲۱۵ هزار مرگ و میر در جهان است.
واکسن «روتاویروس» از اسهالهای شایع در کودکان پیشگیری میکند؛ این واکسن به صورت خوراکی مصرف میشود و در سه نوبت 2، 4 و 6 ماهگی به نوزادان ارائه خواهد شد.