تبیین دکتر طهرانچی درمورد علوم و مهندسی؛
دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در دیدار نوروزی با کارکنان، روسای‌واحدها، معاونان و مدیران سازمان مرکزی که روز گذشته در سالن شهید مطهری برگزار شد، با تبریک سال نو و آرزوی قبولی طاعات و عبادات، گفت: «دانشگاه آزاد در این سال‌ها مسیری را طی می‌کند که به‌عنوان گام دوم دانشگاه مطرح است. این دانشگاه به‌عنوان مولود انقلاب اسلامی در چله اول زندگی خود و در گام اول مسیری را طی کرد که مقام‌معظم‌رهبری از میلیون‌ها فارغ‌التحصیل و هزاران واحد دانشگاهی، به‌عنوان دستاوردهای این دوره یاد کردند.»
  • ۱۴۰۳-۰۱-۱۸ - ۲۰:۲۳
  • 00
تبیین دکتر طهرانچی درمورد علوم و مهندسی؛
آینده سرمایه انسانی کشور در خطر است
آینده سرمایه انسانی کشور در خطر است

دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در دیدار نوروزی با کارکنان، روسای‌واحدها، معاونان و مدیران سازمان مرکزی که روز گذشته در سالن شهید مطهری برگزار شد، با تبریک سال نو و آرزوی قبولی طاعات و عبادات، گفت: «دانشگاه آزاد در این سال‌ها مسیری را طی می‌کند که به‌عنوان گام دوم دانشگاه مطرح است. این دانشگاه به‌عنوان مولود انقلاب اسلامی در چله اول زندگی خود و در گام اول مسیری را طی کرد که مقام‌معظم‌رهبری از میلیون‌ها فارغ‌التحصیل و هزاران واحد دانشگاهی، به‌عنوان دستاوردهای این دوره یاد کردند.» وی خاطرنشان کرد: «بدون‌شک ادامه مسیر گذشته برای دانشگاه آزاد میسر نبود؛ چراکه دنیا تحولات خاصی را پشت سر گذاشته و این دانشگاه که براساس اقبال اجتماعی به حیات خود ادامه می‌داد، شاهد تغییراتی در اقبال اجتماعی و چالش‌هایی بود که باید عالمانه از آن عبور می‌کرد.»
دکتر طهرانچی با اشاره به دعای تحویل سال، گفت: «اگر تحول در دانشگاه آزاد اتفاق نمی‌افتاد، امروز نمی‌توانستیم این‌چنین گردهم بیاییم؛ چراکه دانشگاه آزاد با درک تحولات، با یک برنامه تحولی وارد گام دوم شد. این سال‌ها دوباره نماد بازگشت امید به خانواده دانشگاه آزاد و جوانان کشور بوده است. لازم است که هر سال نو، دقیق‌تر به مسائل نگاه کنیم و ببینیم چه نکاتی را باید در تحول پیگیر باشیم.» رئیس دانشگاه آزاد ادامه داد: «امسال نمی‌شود از سال نو صحبت کرد و یادی از مردم مقاوم غزه نداشت که در آستانه یک تغییر بنیادین در نظام سیاسی دنیا هستند. مردم غزه امسال در ماه مبارک رمضان علاوه‌بر توجه به روزه‌داری، با بمب‌های نظام سلطه مواجه بودند. همچنین در سال نو شاهد رفتار جسارت‌آمیز رژیم‌صهیونیستی به سفارت پرافتخار جمهوری اسلامی ایران در منطقه مقاومت بودیم. دو عزیز از دانشگاه آزاد در سال جدید توسط این رژیم متجاوز به شهادت رسیدند؛ شهید سیدعباس صالحی‌روزبهانی دانشجوی واحد بروجرد که در حمله به سفارت ایران در سوریه و دانشجوی بسیجی بهروز واحدی‌ دانشجوی واحد شبستر که در راه دفاع از حریم اهل بیت‌(ع) و در حمله هواپیما‌های رژیم‌‌صهیونیستی به منطقه دیرالزور سوریه به شهادت رسیدند.»
وی با اشاره به برگزاری پرشور مراسم روز قدس امسال، تصریح کرد: «امام خمینی(ره) سنگ بنایی را با نگاه توحیدی و خردورزانه خود، تحت‌عنوان روز مبارزه با ظلمت نظام سلطه و رژیم‌صهیونیستی گذاشتند و آخرین جمعه ماه مبارک رمضان روز قدس نامگذاری شد. مردم دنیا روز گذشته به نیکی این مراسم را به‌جای آوردند. روز قدس، مصداق بارز کلمه طیبه است که ثابت و استوار در حال پایداری است.»
دکتر طهرانچی با اشاره به آیه 12 سوره طلاق1 گفت: «در این آیه شریفه اشاره شده که خداوند امر نافذ خود را در بین هفت آسمان و زمین نازل می‌کند تا بدانید که خدا بر هر چیز توانا و به احاطه علمی بر همه امور عالم آگاه است. این آیه نشانگر این است که خداوند بر همه‌چیز قدیر و علیم است. انسان نیز به‌عنوان خلیفه‌الله که عالم مسخر اوست، می‌خواهد در عالم خلقت «دانا» و «توانا» باشد اما این در زیر چتر قادریت و علم الهی است.» وی «تربیت قوه عاقله»، «توسعه‌دهنده دانش بشری»، «تعالی‌بخش و ارزش‌آفرین اجتماعی» و «تسخیر منابع طبیعی» را چهار وجه دانشگاه عنوان کرد و افزود: «در ذیل این چهار وجه، چهار ضلع به‌عنوان نظام تربیتی، نظام علمی، نظام فرهنگی و نظام فناوری در دانشگاه حاکم است و یک دانشگاه جامع باید همه این ابعاد را در خود جای دهد.»
رئیس دانشگاه آزاد با بیان اینکه اگر دانشگاه منزوی باشد، نمی‌تواند با جامعه ارتباط برقرار کند، گفت: «نهادی چون دانشگاه آزاد که مبتنی‌بر ارتباط جامعه، پاسخ جامعه و اثرات بازتابی جامعه به حیات خود ادامه می‌دهد، اگر با جامعه ارتباط نداشته و رابطه معقول با آن برقرار نکند، نمی‌تواند ادامه حیات داشته باشد. باید نقاط ضعف و اشکالات مسیر دانشگاه را شناخت و آینده‌نگری کرد. اگر چهار وجه کارکردی دانشگاه به‌درستی در جامعه نمود پیدا کند، باید نظام فرهنگی به تربیت جامعه فرهیخته، نظام علمی به جامعه دانا، نظام تربیتی به جامعه کارآمد و نظام فناوری به جامعه نوآور بینجامد.» وی افزود: «بر این اساس می‌خواهیم جامعه کارآمدی داشته باشیم که حکمرانی عدالت‌محور با اقتصاد پویا شکل بگیرد. جامعه دانا می‌خواهیم تا پیشرفت الگوی سبک زندگی بومی ایرانی- اسلامی را شکل دهد. می‌خواهیم جامعه فرهیخته‌ای داشته باشیم که در آن مودت و الفت اجتماعی دین‌مدار بروز و ظهور پیدا کند و همچنین جامعه نوآوری که از موهبت و نعمت‌های الهی استفاده بهینه داشته باشد. این مدل، فضای نظری ما در پرداختن و دست یافتن به دانشگاه جامعه‌پرداز است. بنابراین چهار وجه مستقر در دانشگاه، در اجماع نیز باید چهار وجه اجتماعی خلق کند و این آمد و شد بین دانشگاه و جامعه شکل بگیرد.»
دکتر طهرانچی با اشاره به سه مولفه اجتماعی، اقتصادی و نوآوری در دانشگاه گفت: «آنچه در غرب تحت‌عنوان جامعه دانش‌بنیان، اقتصاد دانش‌بنیان و نوآوری جمعی مطرح است، در دانشگاه نیز بروز و ظهور داشته که این یک مدل ایده‌آل غربی است اما آنچه ما به آن دست یافتیم، این است که دانشگاه یک دال مرکزی تحت عنوان تربیت قوه عاقله با سه وجه علمی، فرهنگی و فناوری دارد.»
وی با اشاره به شعار «جهش تولید با مشارکت مردم» و نقش دانشگاه در تحقق آن تصریح کرد: «مسیر کشور در شعار سال که به نیکی توسط مقام‌معظم‌رهبری تبیین می‌شود، جلوه‌گر می‌شود. شعار امسال دارای نکات ظریفی است؛ چراکه جهش در تولید حاصل نخواهد شد مگر با نوآوری. سال گذشته سال رشد تولید بود و رشد را می‌توان با کار علمی شکل داد اما جهش نیازمند نوآوری است. تولید نیز یک امر اقتصادی و مشارکت مردم یک امر اجتماعی است، پس شعار امسال صرفا اقتصادی نیست، بلکه شعاری ترکیبی از سه مولفه نوآوری، اقتصادی و اجتماعی است. دانشگاه نیازمند تحول در نظام تربیتی، علمی، فرهنگی و فناوری است.» دکتر طهرانچی با تاکید بر اینکه باید در هر چهار بعد جامعه دانا، جامعه کارآمد، جامعه فرهیخته و جامعه نوآور منش و خط روش داشته باشیم، گفت: «دانشگاه نیازمند تحول در نظام تربیتی، علمی، فرهنگی و فناوری است تا بتوانیم این امر مهم را سامان بخشیم. همه ما از اقتصاد وابسته به ارزش دلار و طلا رنج می‌بریم. در معیشت، از تورم ناراضی هستیم. این معضلات حل نخواهد شد، مگر آنکه دانشگاه‌ها در راهبرد خود تحول رقم بزنند. در دانشگاه با ساختار درونی دارای وجوه تربیتی، علمی، فناوری و فرهنگی که در جامعه آثار نوآوری، اجتماعی و اقتصادی دارند، مواجه هستیم تا امر اقتصادی بتواند محقق شود.»
رئیس دانشگاه آزاد خاطرنشان کرد: «دانشگاه می‌خواهد در ارتباط و تعامل با جامعه، دانایی را به توانایی تبدیل کند، بنابراین امروز دانشگاه یک فضای تعاملی یاددهی و یادگیری است که باید ارزش‌آفرین با هدف سرمایه اجتماعی باشد. دانشگاه نهاد دانایی‌بخش و بازار یا جامعه محیط توانایی‌بخش است. از این رو توانایی وقتی ظهور و بروز می‌کند که در صحنه عمل وارد شود. توانایی فقط رابطه خطی تبدیل دانایی به توانایی نیست، بلکه مولفه‌های بی‌شماری دارد و دانشگاهی که می‌خواهد سکوی دانایی باشد، باید بین یاددهی و یادگیری ارتباط برقرار کند.» وی ادامه داد: «برای برقراری این ارتباط، باید توجه داشته باشیم که جامعه چالش‌ها و مشاغل جدید دارد و به‌دنبال معرفت، مهارت و نوآوری است و از آن طرف دانشگاه نیز عرصه دانش، حل مساله و ایده‌آرایی است. در این ارتباط مسائل انسان‌مدار، پیچیده، چندوجهی، متاثر از فضای بیرونی و در فضای گسترده ارتباطی و سریع‌التغییر است. در مدل گذشته دانشگاه، آموزش ارائه می‌شد و دانشجو به بازار کار می‌رفت اما این مدل دیگر کارکرد خود را از دست داده است. در سخنرانی سال گذشته تاکید کردم دانشگاه باید به دانشگاه پلتفرمی تبدیل شود و بین دانشگاه و صنعت پل داشته باشیم که این پل همان سراهای نوآوری است. دانشگاه نیازمند پل بین فضای آموزشی و پژوهشی با فضای کسب‌وکار است.»
دکتر طهرانچی با بیان اینکه دانشگاه نیازمند پل بین فضای آموزشی و پژوهشی با فضای کسب‌وکار است، گفت: «واقعیت این است که ما نیازمند محیط میانی بین محیط دانشگاه و صنعت هستیم. در محیط دانشگاه، فضای آموزش و پژوهشی وجود دارد و صنعت نیز یک محیط کسب‌وکار است. محیط میانی این دو، محل همت، مهارت و تجربه است که باید با تعامل دانشگاه و صنعت و محیط آموزش و بازار به‌عنوان سکوی مبدل دانایی به توانایی به وجود‌ آید. این محیط در دانشگاه آزاد تحت عنوان سراهای نوآوری به وجود آمده و به دنبال تحول در تربیت نیروی انسانی است.»
رئیس دانشگاه آزاد تصریح کرد: «در کشور ما پارک علم و فناوری، مرکز رشد و... را وارد کردند اما نگاه بنیادی به آن نداشتند و به همین دلیل کارکرد آنها تصنعی است و مانند گل‌مصنوعی است که رشد نمی‌کند و نمی‌تواند اقتصاد را پویا کند، بنابراین نیازمند یک مدل بومی هستیم. سکوی مبدل دانایی به توانایی در فرهنگ دارای ابعاد فردی و اجتماعی، در علم دارای ابعاد آموزشی و پژوهشی و کاربست، در فناوری دارای ابعاد آزمایشگاهی و نیمه صنعتی و صنعتی و در نوآوری نیز دارای ابعاد اقتصادی و اجتماعی است.» وی با اشاره به تهدیدهای آینده آموزش عالی، گفت: «فضای مجازی و هوش مصنوعی همان‌طور که می‌توانند مقوم آموزش عالی باشند، دره مهلک یادگیری عمیق، تفکر حل مساله و تربیت قوه عاقله کشور نیز خواهند بود. برای نجات از این دره مهلک، باید هوش مصنوعی را با هوش انسانی که آن را دربر‌می‌گیرد، آمیخت. اگر هوش مصنوعی بر انسان غلبه کند، در این دره مهلک گرفتار خواهیم شد.»
دکتر طهرانچی با اشاره به دو مولفه اقبال اجتماعی و مطلوبیت آمایشی در آموزش عالی، گفت: «اقبال اجتماعی برگرفته از ذائقه اجتماعی حاصل تصویرسازی در ذهن جوانان و نوجوانان از سودمندی سرمایه‌گذاری در آموزش عالی است. در نقطه مقابل اقبال اجتماعی، مطلوبیت آمایشی قرار دارد که برگرفته از ماموریت دانشگاه‌ها در ساخت آینده جوامع و شکل‌دهی پیشرفت حاصل از اندیشه نخبگان و حکمرانان است.» وی خاطرنشان کرد: «معتقدیم دانشگاه مظهر دانایی است و جامعه نیازمند الفت مبتنی‌بر دین با اقتصاد پویا و امنیت جامعه است. همان‌طور که اشاره شد؛ در جامعه مباحث اقتصادی، اجتماعی و نوآورانه وجود دارد و در دانشگاه نیز به دانایی فردی و توانایی فردی می‌پردازد که اوج آن، مرکز رشد و شرکت دانش‌بنیان است که نیازمند توانایی گروهی است. سوال این است که آیا این دانایی و توانایی گروهی می‌تواند دانایی و توانایی اجتماعی خلق کند. ما نیازمند حرکت از دانایی و توانایی فردی به دانایی و توانایی گروهی و پس از آن، به دانایی و توانایی اجتماعی هستیم. آنچه در توانمند کردن جوانان مهم است، این است که بتوانند در اقتصاد موثر باشند. چه بسا جوانانی که به توانایی فردی رسیده‌اند اما خود را در اقتصاد موثر نمی‌بینند و اقتصاد برای آنها نافع نیست.»
دکتر طهرانچی ادامه داد: «مسیر ارتباط بین دانش تخصصی به مهارت فردی، سازمان یادگیرنده، شرکت‌های دانش‌بنیان، فرهیختگی، اقتصاد و امنیت چهره نوینی از دانشگاه را رسم می‌کند. در نگاه جدید دانشگاه آزاد به دنبال ایجاد شبکه دانشکده‌های موضوعی است. تاکنون دانشکده‌های موضوعی حمل‌ونقل، هوش مصنوعی، هنر و رسانه، غذا و فراسودمندها، فرهنگ و تمدن، انرژی و... در دانشگاه آزاد ایجاد شده و هدف از آن رسیدن به دانایی گروهی است؛ چراکه دانایی فردی را گروه شکل می‌دهد اما دانایی گروهی را مساله گروهی شکل می‌دهد و موضوع گروهی لازم است. این مدل یک منطق زنجیره‌ای برای شکل‌دهی دانشگاهی است که می‌خواهد از دانایی فردی به توانایی اجتماعی برسد. اگر این منطق را نداشته باشیم دانشگاه به جامعه متصل نخواهد شد. ترسیم چهره نوین دانشگاه آزاد اسلامی یک «باید» است.» وی با بیان اینکه ترسیم چهره نوین دانشگاه آزاد اسلامی یک «باید» است، گفت: «دانشگاه سکوی دانایی توانایی‌بخش است که یک فضای تعاملی (یاددهی - یادگیری) دارد و ارزش‌آفرین (دانایی - توانایی) است و هدف آن رشد سرمایه انسانی است. رشد، مبتنی‌بر آموزش‌وپرورش نسل جوان امری است با مراقبت مستمر از فرآیندها و بازخوردها که یکی از این بازخوردها، موضوع انتخاب رشته دانشگاهی است. واقعیت این است که انتخاب رشته یک امر فردی است اما بازتاب اجتماعی دارد. انتخاب رشته در حقیقت سرمایه‌گذاری فرد برای آینده خود است اما به‌عنوان یک شاخص برای اقبال اجتماعی مطرح می‌شود.»
رئیس دانشگاه آزاد با بیان اینکه انتخاب‌رشته توسط داوطلبان تعیین‌کننده اقبال اجتماعی به جلوه‌های مختلف علم در دانشگاه بوده که حاصل تصویرسازی اجتماعی منبعث از درک میزان سودمندی رشته در جامعه است، گفت: «در یک مقطع افراد فقط به مدرک تحصیلی توجه می‌کردند اما امروز جوانان به میزان اعتبار مدرک تحصیلی در جامعه نگاه می‌کنند اما همه موضوع محدود به آن نیست بلکه میزان کارآمدی و موفقیت در محیط کار و سودمندی و رضایتمندی ذی‌نفعان و تصویر اجتماعی نیز مورد توجه جوانان قرار گرفته است. پس دیگر فقط جایگاه و رتبه دانشگاه مهم نیست.» دکتر طهرانچی خاطرنشان کرد: «رابطه ساختار دانشگاه، اقبال اجتماعی و مطلوبیت آمایشی در دانشگاه می‌تواند دارای چهار نوع رابطه متضاد، متأثر، بدون ارتباط و نیاز به تقویت باشد.» وی با تاکید بر اینکه انتخاب رشته عمل فردی است که آثار و پیامدهای اجتماعی دارد، گفت: «برآیند عمومی انتخاب‌رشته در میانه تحصیل برای آینده کشور تعیین‌کننده است. به‌عنوان نمونه آمار ورودی دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی سال تحصیلی 1402-1401 نشان می‌دهد که از مجموع 191 هزار ورودی مقطع کاردانی، 86 هزار و 330 دانشجو در رشته‌های علوم انسانی انتخاب‌رشته کرده‌اند. این درحالی است که مجموع ورودی دانشجویان این مقطع برای رشته‌های علوم پایه 171 نفر و برای کشاورزی و دامپروری سه هزار و 900 نفر بود. در مقطع کارشناسی نیز از مجموع 648 هزار ورودی، بیش از 376 هزار دانشجو در رشته‌های علوم انسانی انتخاب رشته کرده‌اند. این درحالی است که متقاضیان تحصیل در رشته‌های علوم پایه حدود 41 هزار دانشجو و فنی و مهندسی 137 هزار دانشجو بوده است.»
رئیس دانشگاه آزاد با اشاره به تغییر ذائقه اقبال اجتماعی طی 20 سال گذشته در دانشگاه آزاد گفت: «در 20 سال گذشته رشته‌های ریاضیات و علوم کاربردی، عمران، برق، کامپیوتر و فناوری اطلاعات، مدیریت و زبان‌های خارجه بیشترین دانشجو را به خود اختصاص داده بود. این در شرایطی است که از میان 60 رشته تحصیلی مربوط به ورودی سال تحصیلی 1402-1401 رشته‌های حقوق، حسابداری، علوم تربیتی، کامپیوتر، روانشناسی و مدیریت در جایگاه شش رشته دارای اقبال اجتماعی قرار گرفته است. این اتفاق در دانشگاه‌های دولتی هم به همین شکل است و آینده این وضع بسیار خطرناک بوده و ادامه این روند به معنی فاجعه برای کشور است.» وی خاطرنشان کرد: «اقبال اجتماعی نسبت به رشته‌های عمران، برق، مکانیک، صنایع و حتی تاریخ، ادبیات و فلسفه بسیار کاهش یافته و با این روند یک دانشگاه جامع نمی‌تواند به حیات خود ادامه دهد؛ چراکه جوانان تصور می‌کنند فقط مدیران، روانشناسان و حسابداران دارای درآمد و شغل مناسب هستند و از این رو به این رشته‌ها تمایل پیدا کرده‌اند، درحالی‌که کشور با این مدل اداره نمی‌شود. کشوری که توزیع منابع انسانی در آن درست نباشد، مانند یک فرد سرطان‌زده است.»
دکتر طهرانچی با بیان اینکه نگاه مردم به سودمندی رشته‌ها تغییر کرده و انتخاب آنها عوض شده است، گفت: «اشکال این تغییر ذائقه به آموزش‌وپرورش و آموزش عالی کشور برمی‌گردد. آموزش‌وپرورش در عدم هدایت تحصیلی دانش‌آموزان، احاطه جریان تربیت فضای مجازی‌محور و افت دانش‌های پایه در دانش‌آموزان مقصر بوده و آموزش عالی نیز در مدیریت غیرعلمی نظام آموزشی، توجه به جریان ارتقای استاد به جای شاگردپروری و اصرار بی‌جا بر شیوه‌های آموزشی غلط در ایجاد این تغییر ذائقه نقش داشته‌اند.» وی با اشاره به توزیع دانش‌آموزان متوسطه دوم کشور گفت: «در حوزه آموزش‌وپرورش شاهد افت دانش ریاضی در مدرسه، کاهش شدید تعداد دانش‌آموزان ریاضی، عدم هدایت استعدادها و غلبه آموزش غیررسمی بر آموزش رسمی دانش‌آموزان هستیم. این موضوع باعث شده که تنها 18 درصد دانش‌آموزان در حال تحصیل رشته ریاضی را انتخاب کنند. درمقابل آن، 27 درصد علوم تجربی و 24 درصد نیز علوم انسانی را برگزیده‌اند.»
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: «در حوزه آموزش عالی نیز اتفاقی که درباره مقاطع تحصیلی افتاد، لوزی‌شکل کردن مقاطع کارشناسی تا دکتری بود درصورتی‌که این مدل باید به‌صورت هرمی باشد که در قاعده آن کاردانی و کارشناسی قرار می‌گیرد و باید منجر به اشتغال شود. در میانه هرم کارشناسی‌ارشد قرار دارد که توجه آن به پژوهشگری است و در رأس هرم نیز دکتری تخصصی است که به اشتغال خواهد انجامید.»
دکتر طهرانچی خاطرنشان کرد: «در دوره تحصیلات عالی باید تاکید آموزشی بر تهییج پژوهش و قابلیت آن در ایجاد درک بهتر از خود و دنیای پیرامون باشد. این تمرکز نباید بر گردآوری دانش داده‌ای که از طریق منابع دیجیتال و هوش مصنوعی به طریق فزاینده و بهتری تامین می‌شود، قرار گیرد بلکه باید در آموزش ایده‌های بزرگ و چگونگی توسعه آنها و روش‌های درک و حل مساله قرار گیرد.» وی با تاکید بر اینکه باید بین اقبال اجتماعی و مطلوبیت آمایشی پل واسط ایجاد کنیم، گفت: «محیط کار و عرصه کار پل واسط بین اقبال اجتماعی و مطلوبیت آمایشی است. در این محیط دیگر فقط استاد پایه نداریم بلکه استاد پایه و عرصه در دانشگاه خواهیم داشت. علوم پزشکی این مدل را اجرایی کرده است.» دکتر طهرانچی با اشاره به برقراری ارتباط تعاملی و مستمر با صنعت و جامعه گفت: «برقراری ارتباط تعاملی و مستمر با صنایع و سازمان‌های محلی در راستای ارتقای کاربردپذیری محتواهای آموزشی و کارآمادگی در دانشجویان و آموزش مبتنی‌بر خلق رشته تحصیلی و محتوای آموزشی براساس تحقق رویکرد حل مساله واقعی و مدیریت دانش و اتصال حلقه آموزش، کارآفرینی و اشتغال در سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد مورد تاکید قرار گرفته است. واقعیت این است که آموزش تخصصی کافی نیست بلکه فرهنگ آموزش باید تغییر کند و در کنار آموزش تخصصی به آموزش اجتماعی، آموزش مهارتی، آموزش حرفه‌ای و آموزش کارآفرین توجه داشت.»
رئیس دانشگاه آزاد با اشاره به لزوم فرهنگ‌سازی در عرصه اشتغال امیدآفرین تصریح کرد: «مسیری که باید در این فرهنگ‌سازی طی کنیم، حرکت از اقبال اجتماعی به تربیت قوه عاقله، تشکیل شبکه دانشگاه و صنعت و بازار و سکوی تعاملی، ایجاد سراهای نوآوری، برگزاری اردوهای راهیان پیشرفت و رسیدن به مطلوبیت آمایشی است که باید از جریان‌سازی به گفتمان‌سازی، شبکه‌سازی، نهادسازی، نمادسازی و رفتارسازی برسیم. موضوع مهم در نمادسازی این است که باید فاصله نمادها با جوانان کم باشد. باید دانایی گروهی و توانایی گروهی خلق کرده و اشتغال امیدآفرین را زنده کنیم.»
وی ادامه داد: «دانشگاه آزاد اسلامی را می‌توانیم یکی از موضوعات راهیان پیشرفت کنیم. روسای واحدهای دانشگاه آزاد رویداد صدرا (صنعت، دانشگاه، راه اشتغال) را جدی بگیرند. باید دانایی گروهی و توانایی گروهی خلق کرده و اشتغال امیدآفرین را زنده کنیم. گام‌های آموزش شامل آموزش تخصصی پایه، کاربینی شامل آموزش‌های مهارتی در محیط آموزشی، کارآموزی و کارورزی می‌شود. این مسیر کاملی است که باید طی شود.» دکتر طهرانچی خاطرنشان کرد: «دانشگاه امیدآفرین باید به رشته‌های علمی، دانشکده‌های آمایشی، محیط کار، بازار، جامعه و سراهای نوآوری توجه داشته باشد.» وی با بیان اینکه دانشگاه آزاد لزوم تغییر و تحول را درک کرده است، به سند Science and Engineering Indicators آمریکا اشاره کرد و گفت: «در این سند آمده که در دنیای امروز قرن بیست‌ویکمی مرتبط که ارتباطات هر روز گسترش می‌یابد، نیروی انسانی با مهارت علوم و مهندسی منشأ جمع‌شدگی ظرفیت نوآورانه ملت‌ها و اقتصاد رقابتی است. دولت‌ها در برخی کشورها دسترسی به آموزش عالی را با اولویت بالایی فراهم کرده‌اند. در همین ایام آنها با افزایش جابه‌جایی نیروهای ماهر خود که در حوزه علوم و مهندسی تحصیل یا کار می‌کرده‌اند، مواجه شده‌اند به‌طوری که کشورها در جذب استعدادهای درخشان با یکدیگر مسابقه گذاشته‌اند.»
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی تاکید کرد: «باید بدنه علوم و مهندسی در کشور وجود داشته باشد تا کارخانه‌ها را جلو ببرند. کارخانه با مدیر، حسابدار، حقوقدان و روانشناس شکل نمی‌گیرد. واقعیت این است که جوانان ما وقتی می‌بینند یک دکترای عمران نمی‌تواند برای خود خانه طراحی کند، از این رشته روی برمی‌گردانند. حضرت علی(ع) می‌فرماید «آنچه مردم را به تحصیل دانش بى‌رغبت کرده، این است که مى‌بینند کمتر عالمى است که به علمش عمل کند.» 2

پی‌نوشت:
1- اللَّه الَّذِی خَلَقَ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ وَمِنَ الْأَرْضِ مِثْلَهنَّ یتَنَزَّلُ الْأَمْرُ بَینَهنَّ لِتَعْلَمُوا آن اللَّه عَلَى کلِّ شَیءٍ قَدِیرٌ وَأَنَّ اللَّه قَدْ أَحَاطَ بِکلِّ شَیءٍ عِلْمًا.
2- إنَّما زَهد النّاسَ فی طَلَبِ العِلمِ کثرَةُ ما یرَونَ مِن قِلَّةِ مَن عَمِلَ بِما عَلِمَ.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰