مسیر دشوار رابطه واشنگتن با مسکو
کار به جایی رسیده که کمتر کسی به بهبود رابطه آمریکا و روسیه فکر می‌کند. در همین خصوص سرگئی ریابکوف در پاسخ به اعمال تحریم‌های جدید آمریکا علیه کشورش بیان داشت: «تحریم‌های تازه آمریکا علیه روسیه، هیچ جایی برای بهبود روابط باقی نمی‌گذارد.»
  • ۱۳۹۶-۰۵-۰۹ - ۰۵:۳۴
  • 00
مسیر دشوار رابطه واشنگتن با مسکو
ترامپ به سد محکم ساختار سیاسی آمریکا برخورد
ترامپ به سد محکم ساختار سیاسی آمریکا برخورد

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، از هنگامی که دونالد ترامپ در مناظرات و مبارزات انتخاباتی با هیلاری کلینتون شعف خود را برای برقراری رابطه با روسیه نشان داد، تا همین چند روز پیش که مقامات روسی اعلام کردند امیدی به بهبودی روابط با آمریکا ندارند چند ماهی بیش نمی‌گذرد. ترامپ در همان کشاکش انتخاباتی طی چند پست توییتری با دفاع از برقراری رابطه خوب با روسیه و پایان دادن به اختلافات با آن کشور، از افرادی که به داشتن رابطه خوب با مسکو اعتقاد نداشتند، انتقاد کرده و آنها را احمق خوانده بود. رئیس‌جمهور آمریکا در جایی حتی پوتین را فردی با استعداد و باهوش خطاب کرده بود.

حالا کار به جایی رسیده که کمتر کسی به بهبود رابطه آمریکا و روسیه فکر می‌کند. در همین خصوص سرگئی ریابکوف در پاسخ به اعمال تحریم‌های جدید آمریکا علیه کشورش بیان داشت: «تحریم‌های تازه آمریکا علیه روسیه، هیچ جایی برای بهبود روابط باقی نمی‌گذارد.»

ریابکوف که از تاثیر بسیار منفی این طرح جدید کنگره روی عادی شدن روابط دو کشور سخن گفته، در ادامه هشدارهای مقامات عالی‌رتبه روسیه مثل پوتین صحبت از تلافی‌جویی کرده است.

  تحریم‌ها  علیه  روسیه

روز سه‌شنبه، ۲۵ جولای، مجلس نمایندگان آمریکا تحریم‌های تازه‌ای علیه روسیه تصویب کرد. این طرح با ۴۱۹ رای موافق در برابر سه رای مخالف تصویب شد. براساس این طرح، رئیس‌جمهوری آمریکا دونالد ترامپ پیش از اینکه بتواند هرگونه تغییری در راستای تخفیف یا برداشتن تحریم‌ها انجام دهد، نیازمند اجازه کنگره است.
این طرح دست و پای دونالد ترامپ را برای بهبود روابط با روسیه خواهد بست؛ موضوعی که بسیاری معتقدند با توجه به تمایل وی برای ایجاد این رابطه هزینه‌ها را افزایش خواهد داد. این در حالی است که نهادهای مختلف آمریکا به همراه رسانه‌های این کشور بعد از انتخاب دونالد ترامپ به صورت روزانه اتهاماتی به ترامپ، خانواده‌اش و اعضای کابینه وی مبنی‌بر داشتن روابط خارج از چارچوب روانه داشته‌اند که نمونه آن اتهامات علیه پسر ارشد ترامپ بوده که به داشتن رابطه با یک وکیل روس متهم شده است.

ساختار سیاسی آمریکا مانعی برای بهبود روابط

برخی کارشناسان دلیل این اقدامات کنگره آمریکا و به‌طور کلی اتفاقاتی که در دوره دونالد ترامپ برای افزایش سطح تنش با روسیه صورت گرفته را ساختار سیاسی آمریکا عنوان کرده‌اند و معتقدند ترامپ برای نزدیک کردن روابط با روسیه نمی‌تواند نظام سیاسی و شبکه آمریکایی سیاست‌ورزی را متقاعد کند که این رابطه باید برقرار شود. برای مثال در کشاکش دیدار محرمانه بین ترامپ و پوتین در هامبورگ آلمان و در جریان نشست جی20، برخی بر آن بودند «به‌رغم اینکه ترامپ تلاش می‌کند رابطه بهتری را با روسیه برقرار کند، ساختار آمریکا این اجازه را به ترامپ نداد و عملا دولت ترامپ در وضعیت مواجهه جدید با روسیه قرار گرفت.» 

دولت ترامپ حتی بعد از استقرار نیز تلاش کرد رابطه با روسیه را پیش ببرد تا جایی که رکس تیلرسون در جایی با بیان اینکه روابط فعلی روسیه و آمریکا در پایین‌ترین سطح ممکن است، بیان کرد: «ترامپ درباره بهبود روابط با روسیه به من دستور داده است.» 

حالا این لایحه تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه روسیه که شامل تمام ادعاهای واشنگتن نسبت به سیاست خارجی مسکو طی سال‌های اخیر است و هدف از آن انزوای کامل روسیه است، جدیدترین تلاش برای ناکام گذاشتن اقدامات ترامپ برای برقراری رابطه با روسیه است. 

روزنامه «گازیتا. رو» می‌نویسد: «با وجود اینکه تحریم‌های مربوط به روسیه در چارچوب بسته اقدامات محدودکننده‌ای علیه ایران، کره شمالی و روسیه اعمال می‌شود، واضح است که هدف اصلی این قانون علیه مسکو و سیاست پنج سال گذشته آن در نظر گرفته شده است.

برای درک این مساله کافی است به متن این لایحه قانونی در مورد به اصطلاح «اصلی‌ترین دشمنان آمریکا» نگاهی انداخت: در این سند 184 صفحه‌ای، تنها 25 صفحه در مورد ایران است، در حالی که 98 صفحه آن مربوط به روسیه است. تامین مالی تروریسم هم شامل 16 صفحه و 40 صفحه نیز در رابطه با کره شمالی است. در این قانون تمامی ادعاهای آمریکا نسبت به سیاست خارجی مسکو، حداقل در مواردی که در غرب انعکاس می‌یابد، گنجانده شده است.

از قانون ماگینسکی و استفاده از گاز طبیعی ارسالی به اروپا به‌عنوان اهرم فشار سیاسی گرفته تا مساله شبه‌جزیره کریمه، آبخازیا، اوستیای جنوبی، حتی پریدنسترویه (منطقه خودمختاری در مولداوی)، نقش رسانه‌های دولتی در پیشبرد منافع مسکو در اروپا، اجرای توافقات مینسک در مورد حل بحران اوکراین، اقدامات روسیه در سوریه و البته دخالت مسکو در امور داخلی آمریکا، در آن دیده می‌شود. یعنی در واقع سیاستمداران آمریکایی با این قانون، کاخ کرملین را بابت تمام اقدامات سال‌های اخیر که مورد رضایت آنها قرار نداشته، تنبیه می‌کنند.»

شاید بتوان دلیل این اتفاقات را در این جمله شهروند روسی که به «یورونیوز» بیان داشته، خلاصه کرد: «رئیس‌جمهوری در آمریکا از جانب همه تصمیم نمی‌گیرد. سیستم‌های زیادی برای تعادل و کنترل هست. البته رئیس‌جمهور نفوذ خود را دارد اما در کل رویکرد آمریکا در برابر ما همان خواهد بود که بود.»

حالا و پس از تصویب بسته تحریمی ضد ایران، روسیه و کره شمالی در کنگره رکس تیلرسون، به بخش روسی این تحریم‌ها واکنش نشان داد و گفت: «رأی نزدیک به اجماع کنگره به قانون تحریم‌ها، نشان‌دهنده تمایل ملت آمریکا به مشاهده برداشته شدن گام‌های لازم برای بهبود روابط از جانب روسیه است.»

وزیر خارجه آمریکا در ادامه بیانیه متناقض خود گفت: «امیدواریم بین دو کشور بر سر مسائل مهم بین‌الملل، همکاری شکل بگیرد و دیگر نیاز به این تحریم‌ها نباشد. ما به اتفاق شرکا و دوستان‌مان، برای اطمینان از رسیدن پیام روشن خود به روسیه، ایران و کره شمالی، تلاش خواهیم کرد.»

مطالب پیشنهادی
نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰