جواد نومیری: بیست و یکمین گردهمایی سالانه باستان شناسی ایران صبح امروز با حضور سید عزت الله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، جبرئیل نوکنده رئیس موزه ملی ایران، مصطفی ده پهلوان رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و جمعی از فعالان حوزه میراث فرهنگی در موزه ملی برگزار شد.
وی در این مراسم اظهار کرد: اعتراف میکنم صحبتهای آقای ملاصالحی آنقدر برای من قوی، مفید و قابل استفاده بود که میتواند یک مرجع اصیل باشد تا روی آن کار شود. باید برای همه صحبتها یک پروژه تعریف شود و شخصاً علاقهمند هستم مشاور این پروژهها باشم، من از صحبتهای امروز این پیشکسوت باستان شناسی به خیلی چیزها رسیدم که موضوع حداقل ۴-۵ سخنرانی برای من شد.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تصریح کرد: باستان شناسی هم علم و دانش است، هم هنر و فرهنگ است و هم یک مهارت، اما ریشه همه اینها یک عشق و انگیزه خاص است که برای باستان شناس به یک محرک تبدیل میشود. وقتی باستان شناس تاریخ را به تعبیر من اسکن میکند و از هر پروژهای که کاوش میشود، یک رویداد استخراج میکند نشان میدهد تمدن بشری سرشار از یافتههای عمیق است که میتواند منشأ عبرت آموزی باشد.
ضرغامی گفت: آقای مصباح میگوید قبل از فرعون دوره موسی فرعونهای دیگری هم بودند که ظلم میکردند، آیه قرآن هم هست که پادشاهان ظلم میکنند، به تعبیر آقای مصباح این فرعون با دین مردم کار داشت و میگفت من خدای شما هستم. در دیدگاه فرعونی، ایمان هم دستوری است، ایمان چیزی است که خود آدم باید به آن برسد او دستوری برخورد کرد و قران ارجاع میدهد که بروید ببینید چه شد.
ضرغامی گفت: ما باید با مردم حرف بزنیم باستان شناسها باید با مردم حرف بزنند، در این حوزه کم کاری داریم که باید اصلاح شود، مردم از باستان شناسی خیلی چیزها نمیدانند باید یاد بگیرند و تغییر فرهنگ دهند. الان تمام مشکلات ما فرهنگی است، با یک نگاه نادرست مجازات یک خواننده را خلاصه کردن کتاب حقوق زن شهید مطهری تعیین میکنند، چه خوب که شهید مطهری بین ما نیست!
ضرغامی گفت: در حوزه باستان شناسی نیازمند این هستیم کمی از علم ارتباطات و رسانه استفاده کنیم، ما مأموریت داریم بگوییم چرا باستان شناسی مهم است و این هدف گذاری چگونه باید باشد. صبح تا شب کار من شده تماس با آقای منطور که بتوانیم بودجه بگیریم و حقوق بدهیم، اما نگاهشان این است فعلاً گوشت و مرغ و حقوق معلمها اولویت دارد. اگر کشوری مثل ایسلند بودیم دلمان نمیرسوخت، اما کشوری داریم که پر از ثروت است، ما ۱۹ هزار تپه تاریخی داریم، اما پولی نداریم که دور آنها را فنس کشی کنیم.
گفتنی است؛ حکم شروین حاجیپور در روزهای گذشته با واکنشهای متعددی روبهرو شده است که در این بین، محمد مطهری، فرزند شهید مطهری نسبت به این حکم گفته بود؛ «جوانها به استاد مطهری بدبین میشوند» و مرتضی جوادی آملی، فرزند آیتالله جوادی آملی نیز این حکم را حرکتی ضدفرهنگ قلمداد کرد.