• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۲-۱۲-۰۳ - ۰۲:۰۹
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0
شهید سلیمانی و مکتب انتظار و مقاومت؛

قاب غزه نشان می‌دهد مکتب حاج‌قاسم مقاوم‌پرور است

آیین رونمایی از مجموعه مقالات همایش «شهید سلیمانی و مکتب انتظار و مقاومت» و «نظریه انتظار در اندیشه حضرت آیت‌الله خامنه‌ای» در موسسه فرهنگی پژوهشی انقلاب اسلامی برگزار شد.

قاب غزه نشان می‌دهد مکتب حاج‌قاسم مقاوم‌پرور است

حمیدرضا مقدم‌فر، مشاور فرمانده سپاه: آیین رونمایی از مجموعه مقالات همایش «شهید سلیمانی و مکتب انتظار و مقاومت» و «نظریه انتظار در اندیشه حضرت آیت‌الله خامنه‌ای» در موسسه فرهنگی پژوهشی انقلاب اسلامی برگزار شد. حمیدرضا مقدم‌فر، مشاور فرهنگی رسانه‌ای فرمانده کل سپاه ضمن تجلیل از همه نهادها و پژوهشگران و مراکز مطالعاتی که برای این مهم تلاش کردند، نکاتی را در ارتباط با مکتب حاج‌قاسم عنوان کرد.
مقدم‌فر در ابتدای سخنان خود با بیان آمار بالای تالیفات با موضوع حاج‌قاسم گفت: «چهار سال از سالگرد شهادت حاج‌قاسم گذشت و شاید بیش از ۸۰۰ تالیف و کتاب منتشر شده و در دست انتشار با موضوع حاج‌قاسم داشتیم. اما در تبیین و معرفی مکتب متعالی حاج‌قاسم، صفتی که حضرت‌آقا به ایشان دادند و ایشان را صاحب مکتب دانستند، کار شایانی نشده است.» وی افزود: «مکتب حاج‌قاسم سبک و سیره حاج‌قاسم است. هر معرفت و هر گزاره‌ای را مکتب نمی‌گویند. معمولا در ادبیات علمی اینگونه است که روش‌ها و الگوهایی که جنبه عملیاتی و اقدامی پیدا می‌کند و به‌عنوان یک الگوی عملیاتی شده و تجربه شده، قابلیت اجرا دارد را به‌عنوان مکتب معرفی می‌کنند. حاج‌قاسم از این صفت برخوردار است و این نیاز به تبیین دارد. این یک نقطه مغفول و نیاز زمین مانده‌ای بود که عزیزان همت کردند و در این چند سال این کار را انجام دادند. من به سهم خودم از جانب سپاه پاسداران و همکاران حاج‌قاسم از همه نهادها و پژوهشگران و مراکز مطالعاتی و همه عزیزانی که برای تبیین ابعاد علمی مکتب حاج‌قاسم و پاسخگویی به این نیاز بر زمین‌مانده تلاش کردند، تشکر می‌کنم.»
مقدم‌فر با اشاره به اشتیاق خیل جوانان مقاومت در سراسر دنیا به فهم مکتب مقاوم‌پرور حاج‌قاسم، بر ضرورت ترجمه آثار تاکید کرد و گفت: «البته امروز فقط جوانان اسلامی ایران، تشنه دانستن معارف این مکتب نیستند. امروز خصوصا بعد از طوفان الاقصی خیل جوانان مقاومت هستند که تشنه این معارفند. شما امروز صحنه غزه را ملاحظه بفرمایید، قاب غزه این را نشان می‌دهد مکتب حاج‌قاسم، مکتب مقاوم‌پرور و مکتبی است که توانایی به استیصال کشیدن دشمن را دارد و نشان می‌دهد ما نیاز به تبیین این مکتب داریم. جوانان دنیا خصوصا محور مقاومت تشنه دانستن این مکتب هستند و آثار و زحماتی که پژوهشگران عزیز کشیدند و ان‌شاءالله امروز رونمایی خواهد شد، به‌نظر من قابلیت ترجمه دارد. به‌دلیل این عطشی که عرض کردم، ضرورت دارد این آثار هر چه سریع‌تر به زبان‌های غیر‌فارسی هم ترجمه شود. مهم‌ترین برکات این تلاش‌ها همین عمومی‌سازی فرهنگ مقاومت به‌عنوان شاخص اصلی مکتب حاج‌قاسم است.»
حمیدرضا مقدم‌فر با بیان اینکه حاج‌قاسم شاگرد امام(ره) و مقام‌معظم‌رهبری است و تلاش‌های او در راستای انتظار فرج است، توضیح داد: «شهید سلیمانی شاگرد مکتب امام رحمت‌ الله علیه و مقام‌معظم‌رهبری بوده و هر دو دوران را درک کرده است؛ هم دوران دفاع مقدس به‌عنوان سرباز حضرت امام و هم بعد از آن به‌عنوان سرباز ولایت در مکتب مقام‌معظم‌رهبری. فعالیت‌ها و نوع اقدامات حاج‌قاسم در هر دو دوره را باید در راستای انتظار فرج معنا و تفسیر کرد. در دوران امام و دفاع مقدس ایشان فاتح عملیات‌های بسیاری بودند. ولی امام وقتی می‌خواستند از رشادت‌ها و پیروزی‌های دوران دفاع مقدس تجلیل کنند، در خاطر عزیزان ثبت است که امام فرمودند: «این همه از نتایج سحر است و ما در انتظار رویت خورشید هستیم.» در دوران رهبری مقام‌معظم‌رهبری هم شما می‌بینید حاج‌قاسم در تحقق فرآیند تمدن نوین اسلامی که ایشان در بیانیه گام دوم انقلاب به آن اشاره کرده‌اند و جوانان را به آمادگی و برای رسیدن به آن دوران فرا خواندند، تلاش کرد که موانع را از پیش‌رو بردارد. تلاش حاج‌قاسم را باید در این راستا تفسیر کرد. پس در هر دو دوران تلاش حاج‌قاسم و زحمات او را باید زحمات و تلاش‌هایی برای نزدیک شدن و انتظار فرج و سربازی امام عصر خواند. ما حاج‌قاسم را در این چهار سال اینگونه دیدیم. شهید سلیمانی را باید نماد و نمود انسان منتظر معرفی کرد، یعنی هم سبک و شیوه زندگی او و هم تلاش و مجاهدت او، همه آنها را می‌شود در این راستا معنا کرد.»
مشاور فرهنگی و رسانه‌ای فرمانده سپاه پاسداران با اشاره به ویژگی ولایت‌مداری حاج‌قاسم اظهار داشت: «او در دوران دوری از این خورشید عالم‌تاب چشم به ستاره‌ای که از او نور می‌گرفت، داشت. اعتقاد او این بود که در دوران غیبت براساس «و اما الحوادث الواقعه فارجعوا فیها الی رواة حدیثنا» باید با ولایت‌مداری و تا سرحد جان بر تبعیت از ولی فقیه استوار ماند به‌طوری‌که معتقد بود پذیرش ولایت‌شان شرط عاقبت به خیری است. به‌عنوان یک نکته مهم باید گفت آنچه باعث قرابت و هم‌سنخی مکتب حاج‌قاسم و فرهنگ انتظار می‌شود، برجستگی مولفه مقاومت در مکتب حاج‌قاسم است. مقاومتی که حاج‌قاسم نسبت به آن پایبند بود، دو ویژگی داشت؛ اول اینکه مبتنی‌بر یک ایمان روشن‌بینانه و دعوت‌کننده به عمل صالح مبتنی‌بر آیات قرآن بود. دوم مبتنی‌بر امید برای دستیابی و رسیدن به اهداف و آرمان‌ها و افق‌های مورد انتظار بود. نقش ایمان و امید است که باعث می‌شود مکتب سلیمانی، عقلانی و معطوف به نتایج دلخواه ترجمه شود. سال گذشته در سومین سالگرد حاج‌قاسم مقام‌معظم‌رهبری فرموده بودند حاج‌قاسم آدم عاقلی بود. یعنی صفت عقل را به ایشان نسبت داده بودند. این عقل را می‌شود اینجا معنا کرد یعنی نقش ایمان و امید و همان جنبه عقلانی معطوف به نتایج در مکتب حاج‌قاسم. دو عنصر ایمان و امید پایه‌های مقاومت در مکتب حاج‌قاسم را مستحکم می‌کند. مقاومتی که راهگشا و مانع‌زداست، مقاومتی که دشمن را عصبانی و مستاصل می‌کند و بسترساز ظهور است.»

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

امیرحسین کسائی، خبرنگار:

مسجد پارک قیطریه و بانی خیر

مهدی اقراریان، رئیس کمیته نظارت و حقوقی شورای شهر تهران:

نگاهی به علت‌های ساختاری مشارکت پایین‌تر از میانگین در تهران

همه ابهامات مصوبۀ جدید شورای عالی فضای مجازی؛

ممنوع می‌کنم، پس هستم!

در پی انتقاد از به کار رفتن واژه «خلیج فارس»؛

خبرنگاران قطری، لطفا به موزه‌ها سر بزنید!

سیدجواد نقوی، خبرنگار گروه ایده حکمرانی:

از شورشی‌های یمنی تا سال 57! چراغ سبز به تحقیر ملی

علی سعد، مدیر اندیشکده حکمرانی شریف:

مهجوریت سرمایه ‌اجتماعی و تلاش برای اصلاح امور

نقدی به یک رفتار رسانه‌ای که چند بار تکرار شده است

کاش مردم سیستان‌و‌بلوچستان، توییت خانم خبرنگار را ندیده باشند

میراحمدرضا مشرف، پژوهشگر حوزه بین‌الملل:

تنش در شرق از زاویه‌ای دیگر

سهیلا عباس‌پور، خبرنگار گروه ایده حکمرانی:

کریم مجتهدی؛ فیلسوفی وقف فلسفه

پژوهشگر هسته عدالت اجتماعی مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

مدرسه دولتی از نوعی دیگر

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

بنویسید مرا، شهر مرا خشت به خشت

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

مردی در خیابان کشوردوست

نعمیه موحد، روزنامه‌نگار:

چرا دوباره هک شدیم؟

بچه کشتن تو مرام من نیست؛

دم ناصر خاکزادهای مدینه گرم...

در ۱۰۰ سالگی از جان جلال چه می‌خواهیم؟

ایران ۱۴۰۲ و جنبش جلال

حضور وزیر بهداشت و خبرنگار صداوسیما در اتاق زایمان؛

اتاق زایمان بیلبورد تبلیغاتی نیست

ابوالقاسم رحمانی، دستیار سردبیر:

موضع فان فانی

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

پرواز از پمپ‌بنزین

محمد زعیم‌زاده، جانشین سردبیر روزنامه فرهیختگان؛

از عباس آژانس تا سخنران تلویزیون + فیلم

حامد عسکری، شاعر و نویسنده؛

ملاقات بر سطح لغزنده‌ کلمات

از میدان التحریر تا دانشگاه هاروارد؛

ایران در نوک پیکان درگیری‌ است

فاطمه کنعانی، عضو هیات‌علمی پژوهشکده مطالعات فناوری:

قوی سیاه هوش‌مصنوعی و دنیای سفید کودکان

رامین شمسایی‌نیا، دانش‌آموخته دکترای علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی:

ایده «مقاومت اجتماعی» اسلام‌گرا و لکنت علوم اجتماعی متاخر

خبر بازداشت فرزند یکی از مسئولان قضایی تایید شد

فرصت و تهدید برخورد با یک دانه‌درشت دیگر

کلید اسرار بر قفل صندوق‌های قرض‌الحسنه؛

روایتی از شگرد جدید فرار مالیاتی در استان فارس

تاثیر و تأثر سینما و جامعه از منظر مرحوم دکتر عماد افروغ

سینما آینه جامعه است

به بهانه استعفای لوئیس روبیالس، رئیس فدراسیون فوتبال اسپانیا به‌خاطر اقدام غیراخلاقی در جام‌جهانی

وقتی اخلاق بر فوتبال پیروز شد

ادعای معاون وزیر آموزش‌وپرورش مبنی‌بر تعطیلی انتشارات گاج باز هم آب رفت؛

مردودی آموزش و پرورش در آزمون گاج

مهدی عبداللهی، دبیر گروه اقتصاد:

موفقیت سیاست دلارزدایی از ارز اربعین

رضا کردلو، روزنامه‌نگار:

پراکنده از اربعین

صادق نیکو، روزنامه‌نگار:

زبان رسا و البته رسانا

احمد اولیائی، عضو هیات‌علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی:

اربعین را به مثابه «فرهنگ» باید دید نه اتفاق مناسکی موسمی

نقدی بر سفر هیات فنی آب ایران جهت درخواست اجرای کامل قرارداد هیرمند

غصه ناتمام هیرمند

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار