علی مزروعی، خبرنگار گروه نقد روز: بعد از کشتار بیمارستان المعمدانی، تصرف بیمارستان الشافی و مورد هدف قرار دادن چندین مرکز درمانی و آمبولانس در غزه نظامیان صهیونیست این بار دامنه جنایاتشان را به کرانه باختری نیز کشاندهاند. در چند روز اخیر ویدئویی در فضای مجازی منتشر شده است که نشان میدهد گروهی از صهیونیستهای مسلح با لباس مبدل وارد بیمارستانی در جنین میشوند. نظامیان صهیونیست در این عملیات سه مبارز فلسطینی را در این بیمارستان به شهادت رسانده و از محل میگریزند. بنگویر، وزیر امنیت عمومی اسرائیل پس از این عملیات به دیدار نیروهای ویژه اسرائیل رفت و با آنها عکس یادگاری گرفت. این اقدامات درحالی انجام میشود که پرونده شکایت آفریقای جنوبی از رژیمصهیونیستی مبنی بر ارتکاب نسلکشی توسط این رژیم هنوز در دادگاه لاهه مفتوح بوده و دیوان بینالمللی دادگستری اعلام کرد اسرائیل بایستی ظرف یک ماه اقداماتی را که برای جلوگیری از نسلکشی در غزه انجام میدهد به این دادگاه گزارش دهد. تلاش برای بالابردن تلفات و ایجاد حس نارضایتی از حماس به عنوان عامل عملیات طوفان الاقصی اهداف روشنی برای تشریح چرایی هدف قرار دادن مراکز درمانی توسط رژیمصهیونیستی در باریکه غزه است اما ارتکاب چنین اعمالی در کرانه باختری آنهم در شرایطی که رژیمصهیونیستی محکوم به پاسخگویی به دادگاه شده است باعث میشود اقداماتی نظیر آنچه در بیمارستان جنین رخ داده غیرمنطقی به نظر رسیده و چهبسا تبعات حقوقی بیشتری را برای اسرائیل به همراه داشته باشد. در ادامه ضمن بررسی اهداف احتمالی نظامیان صهیونیست از هجوم به بیمارستان در پوشش مبدل تبعات حقوقی و پیامدهایی که این اقدام میتواند در پی داشته باشد را مرور کردهایم.
ابعاد حقوقی هدف قرار دادن بیمارستان
به دنبال حملات مرگبار رژیمصهیونیستی به بیمارستان المعمدانی در مرکز غزه که جان صدها تن را گرفت، باید به این مساله پرداخته شود که قوانین بینالمللی درمورد حمایت از بیمارستانها و کارکنان بهداشتی چه میگوید. براساس کنوانسیون ژنو، بیماران و مجروحان، کادر پزشکی، بیمارستانها و مراکز درمانی سیار در زمان جنگ محافظت میشوند. آنها تحت هیچ شرایطی نمیتوانند مورد حمله قرار گیرند و هدف قرار دادن آنها به عنوان جنایت جنگی تلقی میشود. علاوه بر این، از نظامیان یا شبهنظامیان مجروح که در بیمارستانها و مراکز درمانی تحت درمان هستند و همچنین کارکنان پزشکی که برای دفاع از جان خود و بیمارانشان مسلح هستند، محافظت میشود.
ماده ۱۸ کنوانسیون شماره ۴ ژنو تصریح میکند: «بیمارستانهای غیرنظامی که برای مراقبت از مجروحان و بیماران، بیماران ناتوان و موارد مرتبط با زایمان تشکیل شدهاند، در هیچ شرایطی نباید هدف حمله قرار بگیرند و باید همیشه مورد احترام و محافظت طرفهای درگیری قرار داشته باشند.»
در ماده ۱۹ کنوانسیون ژنو هم آمده است: «حفاظتی که بیمارستانهای غیرنظامی از آن برخوردارند، متوقف نخواهد شد، مگر اینکه از آنها برای ارتکاب اعمال زیانبار -خارج از وظایف بشردوستانه- علیه دشمن استفاده شود. با این حال، حفاظت ممکن است تنها پس از صدور اخطار مقتضی، ذکر جزئیات تمامی موارد مرتبط و اعلام یک محدودیت زمانی معقول و پس از عدم توجه به این هشدار، متوقف شود.» و «پرستاری از افراد بیمار یا مجروحان نیروهای مسلح در این بیمارستانها و یا وجود سلاحهای سبک و مهماتی که از این نیروها گرفته شده و هنوز به دست سرویس مرتبط نرسیده است، برای دشمن مضر نیست.»
برای خواندن متن کامل گزارش، اینجا را بخوانید.