• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۲-۱۱-۰۱ - ۲۳:۰۲
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0
خلع‌سلاح دموکراتیک؛

سلاح‌ورزی چطور از اتاق بازرگانی رفت؟

قصه انتخاب رئیس جدید اتاق بازرگانی چند وقتی می‌شود که با حواشی و جنجال‌های زیادی همراه بوده است. انتخاب سلاح‌ورزی به ریاست اتاق بازرگانی بعد از اظهارنظرهایی که او در مورد اتفاقات پاییز سال گذشته داشت، یکی از موضوعاتی بود که انتقادات را متوجه نتیجه انتخابات اتاق بازرگانی کرد.

سلاح‌ورزی چطور از اتاق بازرگانی رفت؟

فرهیختگان: قصه انتخاب رئیس جدید اتاق بازرگانی چند وقتی می‌شود که با حواشی و جنجال‌های زیادی همراه بوده است. انتخاب سلاح‌ورزی به ریاست اتاق بازرگانی بعد از اظهارنظرهایی که او در مورد اتفاقات پاییز سال گذشته داشت، یکی از موضوعاتی بود که انتقادات را متوجه نتیجه انتخابات اتاق بازرگانی کرد. موضوع دیگری که متوجه برگزاری این انتخابات و انتخاب سلاح‌ورزی بود، ردصلاحیت او توسط حراست وزارت صمت بود، امری که مشخصا صحت برگزاری انتخابات و تائید سلاح‌ورزی را زیر سوال می‌برد، با این همه اما طرفداران سلاح‌ورزی معتقد بودند‌ انتخاب رئیس جدید اتاق بازرگانی، برمبنای قانون اتفاق افتاده و چیزی تحت عنوان ردصلاحیت سلاح‌ورزی به آنها ابلاغ نشده است. درنهایت بعد از تمام بحث و جنجال‌ها در فضای مجازی اوایل آبان ماه سلاح‌ورزی از ریاست اتاق بازرگانی برکنار و قرار شد انتخابات جدید در اول بهمن ماه برگزار شود. این اما پایان ماجرای اختلافات در مورد انتخاب رئیس جدید اتاق‌بازرگانی نبود.

انتخاب رئیس جدید اتاق بازرگانی و حواشی ادامه‌دار سلاح‌ورزی
27 دی ماه بود که نایب‌رئیس اتاق بازرگانی دعوت‌نامه انتخابات اتاق بازرگانی را به اعضای اتاق بازرگانی سراسر کشور ابلاغ کرد. بعد از ماجرای برکناری سلاح‌ورزی و ابطال انتخابات اتاق، سلاح‌ورزی بار دیگر نامزد انتخابات ریاست اتاق شد اما این بار نیز از طرف وزارت اطلاعات صلاحیت او رد شد، اما به‌نظر می‌رسید که سلاح‌ورزی قصد ندارد‌ از انتخابات اتاق بازرگانی کناره‌گیری کند، بر همین اساس، بعد از اعلام اسامی نامزدهای انتخابات اتاق، با صدور بیانیه‌ای از یکی از نامزدهای انتخابات، حمایت کرد و از اعضای اتاق نیز خواست که به نامزد مورد حمایت او یعنی ‌معماری‌ رای بدهند، با این حال، اما رئیس اتاق بازرگانی، صمد حسن‌زاده‌ بود و گزینه مورد حمایت سلاح‌ورزی در انتخابات هم رای نیاورد تا سلاح‌ورزی بار دیگر در تلاش برای نفوذ به اتاق بازرگانی ناکام بماند. نکته قابل توجه در این میان این است که این موضوع از جانب برخی از اعضای اتاق مطرح می‌شد که این احتمال وجود داشت که در صورت عدم حمایت سلاح‌ورزی از فرج‌الله معماری، او اکنون به عنوان رئیس اتاق انتخاب شده باشد، امری که موید این گزاره بود که اجماع نظر در مورد عدم صلاحیت سلاح‌ورزی بر ریاست اتاق، علاوه بر قانون حتی مورد اجماع اعضای اتاق نیز قرار داشته است. با این همه پای برخی از این جنجال‌ها و حواشی به جلسه انتخابات در اتاق نیز باز شد و سلاح‌ورزی پیش از شروع جلسه انتخابات پشت تریبون رفت و از رئیس شورای نظارت بر اتاق بازرگانی ایران گله کرد، امری که صادقی، رئیس شورای نظارت در پاسخ به اظهارات سلاح‌ورزی، گفت: «ما باید تابع قانون باشیم و جای این صحبت‌ها در اتاق و رسانه‌ها نیست. اگر ایرادی وجود دارد، باید در محاکم قضایی پیگیری شود.»

قصه پرپیچ‌و‌خم رئیس اتاق
رئیس اتاق بازرگانی تنها رئیس یک بخش خصوصی نیست. او با پذیرش ریاست اتاق، مجوز حضور در جلسات و تصمیم‌گیری‌های دولتی را پیدا می‌کند. شورای پول و اعتبار، شورای‌عالی بورس، شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی، هیات واگذاری، شورای‌عالی مدیریت و برنامه‌ریزی اقتصادی، شورای‌‌عالی اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ از جمله شورا‌‌های مهمی به شمار می‌رود که رئیس اتاق در آن حضور پیدا می‌کند. بر همین مبنا ریاست اتاق بازرگانی، جایگاه مهم و قابل توجهی به شمار می‌رود که در تصمیم‌گیری‌های دولتی در این حوزه نیز موثر واقع می‌شود. همین امر نیز حواشی ایجاد‌شده در جریان انتخابات رئیس اتاق را بیش از گذشته مورد توجه قرار داد. قصه از آنجا شروع شد که اوایل آبان ماه، خبر برکناری سلاح‌ورزی، در رسانه‌ها، منتشر شد؛ امری که بلافاصله با واکنش سلاح‌ورزی همراه شد. در حالی که خبر برکناری از سوی هیات نظارت اعلام شد، سلاح‌ورزی گفت این نشست منجر به تنظیم صورت‌جلسه نشده است و جلسه بدون نتیجه‌ خاتمه پیدا کرده است. پیش از این مخالفت‌ها با انتخاب سلاح‌ورزی و تخلفات رخ‌داده در انتخابات اتاق،‌ 30 نماینده مجلس در مکاتبه‌ای از وزیر صمت‌ خواستند به تخلفات انتخابات رسیدگی کند. قصه این بود که پیش از برگزاری انتخابات، صلاحیت داوطلبان شرکت‌کننده در انتخابات می‌بایست توسط سازمان حراست کل کشور بررسی شود و یک بازه زمانی 10روزه برای بررسی صلاحیت‌ها زمان لازم است. اما در جریان برگزاری انتخابات سلاح‌ورزی، اعلام نتیجه بررسی صلاحیت‌ها موضوعی است که به محل اختلاف و دعوا تبدیل شده بود، از طرفی قبل از برگزاری انتخابات در 28 خرداد ماه، اتاق اعلام کرد که بر مبنای قانون، وقتی نظری مبنی بر عدم تایید از جانب افراد اعلام نشود، مبنا بر تایید صلاحیت افراد است؛ براین اساس، انتخابات برگزار شده است. اما در سمت دیگر ماجرا، گفته می‌شد وزارت صمت 22 خرداد ماه اعلام کرده که در حال بررسی صلاحیت داوطلبان است و 26 خرداد ماه پیش از برگزاری انتخابات، اعلام می‌شود که صلاحیت سلاح‌ورزی تایید نشده است. اما سلاح‌ورزی برخلاف نتیجه اعلام‌شده در انتخابات شرکت می‌کند.

پایان حضور سلاح‌ورزی در اتاق بازرگانی
با این حال اما سلاح‌ورزی و طرفداران آن همچنان به قانونی بودن انتخاب وی تاکید کردند و به دنبال اثبات این موضوع بودند که برکناری وی از ریاست اتاق، اقدامی است که دولت با جانبداری آن را انجام داده است، در حالی که در اعلام نظر حراست وزارت اطلاعات، مشخصا صلاحیت سلاح‌ورزی رد شده بود و مواضع و رفتارهای خلاف منافع ملی و حمایت از اتفاقات سال گذشته سلاح‌ورزی از جمله موضوعاتی بو‌د که انتخاب او را با واکنش همراه کرده بود. با این حال، سلاح‌ورزی نظر اعلام‌‌شده را نپذیرفت و در آخرین نمونه و ناظر به برگزاری مجدد انتخابات شکایتی در همین زمینه مطرح کرد که وزارت صمت شکایت اعلام‌شده را رد کرد؛ سلاح‌ورزی حتی بعد از اعلام برگزاری مجدد انتخابات به عنوان نامزد اعلام حضور کرد که باز هم صلاحیت او رد شد. نهایتا پس از ردصلاحیت، سلاح‌ورزی، بیانیه‌ای منتشر کرد و از یک نامزد حمایت کرد و از اعضای اتاق خواست که به او رای دهند، که در انتخابات روز گذشته نامزد مورد حمایت او نیز رای نیاورد. امری که علاوه بر اینکه پرونده درگیری و اختلاف چند وقت سلاح‌ورزی با دولت و شورای نظارت را بست، نشان داد برخلاف آنچه ادعا می‌شد، شخص سلاح‌ورزی در میان اعضای اتاق نیز چندان مورد پذیرش نبوده است، چرا‌که این امر از جانب برخی اعضای اتاق نیز مطرح می‌شد که در صورت عدم حمایت سلاح‌ورزی از معماری، احتمال انتخاب او به عنوان رئیس اتاق بالا بوده است.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

میکائیل دیانی، فعال فرهنگی:

ترمیم شکاف‌ها؛ اولین ماموریت پزشکیان

محمدامین ایمانجانی، مدیر مسئول؛

پروژه مدد به مسعود پزشکیان

مهدی خانعلی‌زاده، پژوهشگر سیاست خارجی:

آقای پزشکیان! این شما و این جهان واقعی

محمدرضا کردلو، فعال فرهنگی:

آری، اینچنین است برادر!

در مناظره ۲ به ۲ نامزدهای ریاست‌جمهوری مجری با سوالات صریح و به‌جا بحث را داغ کرد؛

تنها ستاره مناظره

محمد زعیم‌زاده، سردبیر: 

کلید انتخابات در دست مرددها

پرویز امینی، استاد دانشگاه:

مرددین؛ سرنوشت‌سازان انتخابات چهاردهم

پیام پیغام‌های انتخاباتی؛

چرا تحریم انتخابات شکست خورد؟

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

بازگشت به راهبرد مشارکت حداکثری

«اگر دفاع ما نبود، حمله ایران به اسرائیل ویرانگر می‌شد»؛

اعتراف بایدن

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان؛

‌نوبل خون

حمید ملک‌زاده، پژوهشگر اندیشه‌های سیاسی:

مقاومت؛ روح پایدار انقلاب اسلامی ایران

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان:

عجب کشور قانون‌مداری!

صادق امامی، عضو شورای سردبیری:

در مسیر تحول

7 نکته از دیدار رمضان 1403 رهبر انقلاب با دانشجویان؛

پای درس جامع‌نگری در خانه پدری

جیش‌العدل به نیابت از تل‌آویو دست به عملیات تروریستی زد؛

تروریست‌های توسعه

سیدحسین امامی، خبرنگار اندیشه سیاسی:

نقدی بر ایده پایان دین در یک کتاب

جعفر درونه، تحلیلگر سیاسی:

دو روی یک انتخابات

عباسعلی کدخدایی، عضو شورای نگهبان:

من رای نمی‌دهم!

جعفر درونه، پژوهشگر سیاسی:

نقطه عزیمت به‌‌سمت مشارکت حداکثری

درباره نامه 110 اصلاح‌طلب مشارکت‌جو؛

نه به خاتمی، سلام به واقعیت

محمد قائمی‌راد، پژوهشگر هسته مکتب امام خمینی(رحمه‌الله) مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

از «خواص و عوام» تا «خاصه و عامه» در اندیشه رهبری

درباره جوانب مختلف ردصلاحیت روحانی

او باید در انتخابات شکست می‌خورد

مرتضی قاضی، نویسنده:

صادق الوعد

آرزویی که بستر آن فراهم نیست؛

تمایل به شیوه‌های کنترلگری نوین

سرباز روح الله رضوی؛ فعال رسانه ای:

الجزیره و آفریقای جنوبی؛ جای ایران را نخواهد گرفت

محسن فایضی؛

چقدر بی انصاف‌اند

نگاه سطحی اپوزسیون سلبریتی؛

این جهل نیست خیانت به تاریخ و انسانیت است

سیدجواد نقوی، خبرنگار؛

بحران‌زدگی برندینگ برهانی

در حاشیه اظهارات جدید وزیر سابق خارجه؛

تاریخ را با تراژدی‌هایش بخوانید

کنشگران سیاست و نوار باریک انسانیت؛

در آینه فلسطین به خودتان نگاه کنید

وقایع نقش جهان و مصائب توییتری شدن سیاست

سانتی‌مانتال‌ها مشغول کارند

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار