• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۲-۱۰-۳۰ - ۲۳:۳۳
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0
ماجرای فسخ قراردادو اصلاحاتی که اخیرا صورت گرفت

سپاهان قانون را دور زد؟

یکی از مواردی که این روزها مورد توجه اهالی ورزش و فوتبال قرار گرفته بازگشت کاوه رضایی و هادی محمدی به تمرینات سپاهان است. برای علاقه‌مندان به فوتبال این سوال به وجود آمده که اگر قرارداد این‌ دو فسخ شده بود تا ۳ بازیکن سپاهان به ترکیب برگشته و در بازی با شمس‌آذر بازی کنند چطور حالا این بازیکنان به اردوی سپاهان برگشته و دیگر خبری از فسخ نیست؟

سپاهان قانون را دور زد؟

نیلوفر مژدهی، خبرنگار: یکی از مواردی که این روزها مورد توجه اهالی ورزش و فوتبال قرار گرفته بازگشت کاوه رضایی و هادی محمدی به تمرینات سپاهان است. برای علاقه‌مندان به فوتبال این سوال به وجود آمده که اگر قرارداد این‌ دو فسخ شده بود تا ۳ بازیکن سپاهان به ترکیب برگشته و در بازی با شمس‌آذر بازی کنند چطور حالا این بازیکنان به اردوی سپاهان برگشته و دیگر خبری از فسخ نیست؟ در چنین شرایطی این ذهنیت به وجود آمده که سپاهانی‌ها به این شکل قوانین را بار دیگر دور زده و چون در بازی با شمس‌آذر باختند دیگر نگرانی بابت ۳ بر صفر شدن بازی هم ندارند، درنتیجه از فسخ قرارداد منصرف شدند. از سوی دیگر ابهاماتی درخصوص فسخ قرارداد احسان پهلوان و عیسی آل‌کثیر نیز وجود دارد مبنی‌بر اینکه اگر این دو نفر قراردادشان یک‌طرفه از سوی باشگاه فسخ شده و با رضایت بازیکنان نبوده، در این شرایط این اتفاق کمکی به کاهش سقف بودجه سپاهان نمی‌کند.

سپاهان خود را تبرئه کرد
فسخ یک‌طرفه قرارداد بازیکنان سپاهان خود یکی از مباحث جدی روزهای اخیر است، با این حال از این باشگاه شنیدیم بازیکنانی که از تیم سپاهان جدا شدند، فسخ قرارداد نکردند بلکه اقاله کردند. از طرفی جدایی احسان پهلوان و عیسی آل‌کثیر که جدا شدند دوطرفه بوده و بر سر مبلغی به توافق رسیدند و سپس جدا شدند. درنتیجه الباقی مبلغ به بودجه باشگاه سپاهان برمی‌گردد و می‌تواند در دیگر قراردادها یا قرارداد جدیدی لحاظ شود. از طرفی فسخ قرارداد این دو بازیکن به دلیل استفاده از دیگر بازیکنان نبود؛ چراکه سپاهانی‌ها مدعی هستند آن سه بازیکن چون موارد اصلاح قراردادشان انجام شده بود، در بازی هفته آخر مقابل شمس‌آذر بازی کردند. روزی که کمیته انضباطی حکم را صادر کرد، نکاتی داشت که مبنای حقوقی نداشت‌، مثلا اینکه شرط باطل مبطل کل قرارداد نیست. درحالی‌که کمیته انضباطی این مورد را رعایت نکرده بود اما کمیته استیناف وارد شد و با در نظر گرفتن این مهم که فقط یک بخش از قرارداد بازیکن باطل است نه کل قرارداد، امتیازهای جریمه شده را بخشید. وقتی کمیته انضباطی رای را صادر کرد باشگاه سپاهان بلافاصله نامه‌ای زد و اعلام کرد فعلا نمی‌توانند قراردادها را اصلاح کنند چون قراردادهایی که مشکل دارند مربوط به فصل آینده است. البته برخی بندها مثل بند دلاری یا پرداخت ۱۷ میلیارد به ایجنت یک بازیکن (که یک صفر آن به اشتباه اضافه بود) همان موقع اصلاح و حذف شد. کمیته انضباطی اما همچنان شش ایراد از قراردادهای بازیکنان سپاهان گرفته بود. یکی از آنها این بود که چرا در قرارداد ننوشته در صورت سقوط تیم به دسته پایین‌تر، فصل آینده قراردادها ۵۰ درصد کاهش پیدا می‌کند. این بندی بود که در دستور عمل جدید آمده بود. درواقع اصل موضوع این است که قرارداد آن شش بازیکن مربوط به فصل دوم بود و در قرارداد فصل جاری آنها ایرادی پیدا نمی‌شد، درنتیجه حکم کمیته انضباطی از نظر آنها مبنای حقوقی نداشت.

ادعای سپاهانی‌ها: محروم نبودند، احتیاط کردیم!
بنا بر ادعای سپاهانی‌ها درحالی‌که به نظر می‌رسید بازیکنان سپاهان نظیر پیام نیازمند اجازه حضور در میدان را ندارند، این بازیکنان هیچ‌کدام محروم نبودند و می‌توانستند بازی کنند اما باشگاه سپاهان و شخص مورایس به خاطر اینکه تیم بحران زیادی را تحمل کرده بود در استفاده از این بازیکنان تا اصلاح کامل قراردادشان، احتیاط کرد. براساس قوانین، بازیکن در صورتی محروم می‌شود که کل قراردادش باطل باشد اما در موارد حقوقی فوتبال و فیفا یک بند از قرارداد، کل آن را باطل نمی‌کند. درنتیجه از ابتدا ممنوعیتی برای استفاده از آنها وجود نداشت. باشگاه سپاهان چون درخصوص این موارد تردید داشت برای استفاده از این بازیکنان احتیاط کرد و ترجیح داد آنها را تا مشخص شدن کامل وضعیت‌شان به میدان نفرستد چون نگران بود دوباره وارد پروسه حقوقی شود. از این‌رو به سرعت قراردادها را به‌طور کامل اصلاح کرد و با در نظر گرفتن ۲۵ درصد افزایش قیمت با اطمینان خاطر این بازیکنان را در بازی با شمس‌آذر به میدان فرستاد. به‌طور مثال قرارداد پیام نیازمند اصلاح شد و از ۴۰ درصد افزایش به ۲۵ درصد کاهش پیدا کرد و آن ۱۵ درصد در قرارداد سال جاری لحاظ شد. درنتیجه فسخ قرارداد و جدایی برخی از بازیکنان یا همان لیست مازاد ربطی به بازی کردن آن سه بازیکن در بازی با شمس‌آذر نداشت. در ابتدا بحث دو تا سه بازیکن مازاد بود سپس نیکفر اعلام کرد لیست مازادشان شامل پنج بازیکن است که مورایس آنها را نمی‌خواهد اما با توجه به روند مذاکرات و فعالیت باشگاه سپاهان در نقل و انتقالات به نظر می‌رسد که سرمربی سپاهان از موضع خود کوتاه آمده است.

چه کسی ادعای سپاهان را تایید می‌کند؟
در ابتدا به نظر می‌رسید فرشید طاهری، مسئول نقل و انتقالات سازمان لیگ جواب این سوال‌ها را بداند اما او با صراحت اعلام کرد در جریان این موارد نیست و آنها فقط مجری دستورات هستند. پس تلاش کردیم با سهیل مهدی که در قطر به سر می‌برد گفت‌وگو کنیم. جالب است که او نیز ادعا کرد سوالات ما سوالات او هم هست و نمی‌داند مدل قراردادی این بازیکنان چگونه بوده است! در ادامه تلاش کردیم با اعضای کارگروه نظارت بر سقف قراردادها در این مورد گفت‌وگو کنیم‌.
گفته می‌شود سقف بودجه سال جاری سپاهان که همان ۳۵۰ میلیون است رعایت شده است و آن چیزی که مشکل دارد قراردادهای سال آینده است یعنی قراردادهای سال آینده به شکلی بود که سقف ۲۵ درصد را رعایت نکرده بودند. درواقع همه تلاش سپاهان اصلاح قراردادهای سال بعد است و این‌طور نبود که سقف بودجه سال جاری را تغییر دهند. یکی از اعضای کمیته نظارت که تمایلی نداشت نامش فاش شود به خبرنگار «فرهیختگان» گفت: «ما کمیته‌های تخصصی داریم و اگر کمیته انضباطی رأیی بدهد ما حتی سوال هم نمی‌کنیم چون جزء اختیارات ما نیست. این بار کمیته تعیین وضعیت با شروط و مستنداتی در قراردادهای اینچنینی ورود کرد و اصلاح آنها برای سال دوم را از سپاهان خواست و تا جایی که اطلاع دارم کارهایشان انجام شد اما اینکه چه بازیکنانی را می‌خواهند از لیست خارج کنند یا اضافه کنند دست خودشان است چون سقف سال اول را رعایت کردند و ما هم می‌خواهیم قوانین رعایت شود و نمی‌خواهیم هیچ‌کس ضرر کند. درنتیجه آنها قرارداد بازیکنان خود را که می‌خواستند به میدان بفرستند اصلاح کردند و مشکلی برای استفاده از آنها نداشتند. این هیچ ربطی به لیست مازاد یا فروش‌شان ندارد.»
همان‌طور که می‌دانید کمیته تعیین وضعیت، مسئول اختلاف بین باشگاه و بازیکن است. در رای صادره، کمیته استیناف نگفته که باشگاه موظف است بلکه گفته باشگاه و بازیکن موظف هستند، یعنی بازیکن هم قهرا موظف است که طبق قوانین قرارداد خود را اصلاح کند و نمی‌تواند بگوید من اصلاح نمی‌کنم. حالا اینکه این پول را چگونه می‌خواهند برای سال دوم تغییر دهند از نظر سازمان لیگ فرقی نمی‌کند و طبق قوانین پیش می‌رود. حالا هم برای این کمیته‌ها هیچ فرقی ندارد قرارداد این بازیکنان در سال دوم حتما ۲۵ درصد افزایش پیدا می‌کند یا نه اما تنها سقف ۲۵ درصد افزایش قیمت را می‌پذیرند. درنتیجه اگر بازیکن ممانعت کند با او برخورد می‌شود و کل مسئولیت برعهده باشگاه نیست. این عضو کمیته نظارت در ادامه اظهاراتش به ما گفت: «ما حتی در مورد بازیکنی که قراردادش را فسخ نمی‌کند از استیناف سوال کردیم. استیناف تاکید کرد که بازیکن نیز موظف است قوانین را رعایت کند و این‌طور نیست که مقاومت کند و نخواهد قرارداد را کاهش دهد؛ چراکه در این صورت طبق ابلاغ رسمی کمیته استیناف، سازمان لیگ می‌تواند خودش رسما اقدام کرده و بگوید این بازیکن مازاد است. باشگاه و بازیکن این فرصت را دارند تا با هم توافق کنند و اینکه آنها چه بازیکنی را از لیست خارج می‌کند به هیچ‌یک از کمیته‌ها ربطی ندارد و این تصمیم باشگاه و مربی است.» سپاهان سال اول سقف را رعایت کرده و حالا ادعا می‌کند اگر تا سال دوم قراردادها را اصلاح نکردم آن وقت جریمه کنید و از حضور بازیکنم در زمین ممانعت به عمل آورید. درواقع یکی از دلایلی که از این تیم کسر امتیاز نکردند این بود که سپاهانی‌ها در دفاعیات خود گفتند قرارداد سال اول‌شان مشکل ندارد و فرصت دارند تا سال دوم قراردادها را اصلاح کنند. اگر تا آن موقع اصلاح نکردند تنبیه شوند، زیرا هنوز فعلی انجام نشده است. به نظر می‌رسد دفاعیات سپاهان مورد قبول واقع شده و تخلفی صورت نگرفته و ممکن است در آینده تخلف صورت بگیرد. درنتیجه سپاهان برای فصل جاری هیچ سقفی را دور نزده و قراردادها را براساس قوانین بسته است. به این ترتیب بعد از برطرف کردن دیگر ایرادها حضور بازیکنان‌شان در بازی پایانی نیم‌فصل اول ممنوعیتی نداشت و ربطی به لیست خروج آنها ندارد.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

سایه‌روشن‌های تغییر نسل در تیم ملی؛

جوان‌گرایی چگونه حاصل می‌شود؟

امیر کریمی؛ فرهیختگان آنلاین:

اوسمار-پرسپولیس و بازسازی اعتماد

محمدرضا ولی‌زاده؛ فرهیختگان آنلاین:

بیم و امیدهای استقلالِ نکو

محمدرضا ولی‌زاده؛ فرهیختگان آنلاین:

آدم‌های اشتباهی و اقتصاد بیمار فوتبال ایران

محمدرضا ولی‌زاده، فرهیختگان آنلاین؛

اسکار برای انتخاب ارزان اوسمار!

محمدرضا ولی‌زاده، خبرنگار فرهیختگان آنلاین:

بیم و امیدهای تیم ملی فوتبال

واگذاری دو باشگاه سرخابی رهاسازی توسط دولت است؛

تداوم اشتباه در واگذاری سرخابی‌ها

هومن جعفری، خبرنگار: 

شهروند، مافیا و تک‌تیرانداز

حاشیه‌نگاری بازی پرسپولیس و استقلال تاجیکستان؛

ساکن طبقه بالای آزادی

محمدرضا حاجی‌عبدالرزاق؛

فرصتی تاریخی برای بازیکنان استقلال

پیمان اسدیان، خبرنگار:

هانگژو، سنگ محک ورزش ایران

حاشیه‌نگاری بازی پرسپولیس و گل‌گهر سیرجان؛

این گزارش می‌توانست واقعی باشد!

هومن جعفری، خبرنگار:

تیم المپیک و مصلحت

مجید خاتونی، کارشناس مدیریت و جامعه‌‌شناسی ورزش:

ورزش کشور باید با منافع و اعتبار ملی همسو شود

مسعود فروغی، سردبیر «فرهیختگان»؛

درویش، مترجم و رونالدو؛ سنگ ریاکاری بر سر ما

کسر امتیاز و جریمه مالی سپاهان به شرط رعایت انصاف و عدالت برای همه تیم‌ها به نفع فوتبال است، سیاسیون آدرس غلط ندهند

آزمون بزرگ فوتبال ایران

محمد زعیم زاده، جانشین سردبیر؛

آقای کاردرست، آقا پژمان عزیز! دمت گرم +فیلم

هومن جعفری، خبرنگار گروه ورزش:

بهشت خیرین گمنام

هومن جعفری، خبرنگار:

این خرابه حاصل عملکرد شماست!

هومن جعفری، خبرنگار:

آینده ترسناک است

مجید خاتونی؛ کارشناس مدیریت و جامعه‌شناسی ورزش

انحصار در قانون نویسی، تعرض به حقوق ذینفعان فوتبال

محمد زعیم‌زاده، جانشین سردبیر روزنامه فرهیختگان:

ما همه بیرانوند هستیم؟

فرهیختگان بررسی می‌کند؛

گره انتخاب سرمربی استقلال کجاست؟

مواجهه فدراسیون با منتقدان؛

از طارمی هم شکایت کنید! 

مسعود فروغی

قلب مشترک

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار