نیلوفر مژدهی، خبرنگار: با اتفاقاتی که طی هفتههای اخیر در فوتبال ایران رقم خورده، اینطور بهنظر میرسد که قانون سقف بودجه برداشته شده است و دیگر خبری از آن نخواهد بود. اتفاقاتی که اخیرا در فوتبال رخ میدهد اما حکایت از چیز دیگری دارد. اینطور بهنظر میرسد که فدراسیوننشینها قرار نیست از خیر این قانون بگذرند و همچنان تمایل دارند باشگاهها را به این شکل تحتفشار قرار دهند و به فکر تغییرات و البته اصلاح در قانون هستند.
جرایم بدونسقف قانون سقف بودجه
چندی پیش رسانهها با یک حساب سرانگشتی به این نتیجه رسیدند قانون سقف بودجه فقط در عرض ششماه اخیر به یک منبع درآمد امن برای فدراسیون فوتبال تبدیل شده است؛ مبلغی که در ازای تخلفات صورتگرفته درخصوص قانون سقف بودجه از سوی باشگاهها بهعنوان جریمه نقدی دریافت شد، در هیچ یک از کمیتههای قضایی فدراسیون فوتبال تغییر نکرد، کاهش نیافت و حتی حذف نشد و تنها سایر موارد لحاظشده در حکمها بود که تغییر میکرد. از این رو وقتی یک قانون میتواند به این شکل درآمدزا باشد و بسیاری از مشکلات مالی فدراسیون فوتبال را حل کند، طبیعی است که نهتنها حذف نشود بلکه همچنان به آن پرداخته خواهد شد.
جالب اینکه اغلب باشگاههایی که از قانون سقف بودجه تخطی کردهاند، تمایل دارند بیش از آنچه به آنها اجازه داده میشود هزینه کنند و مشکلی با پرداخت جریمه نیز ندارند و حاضرند با پرداخت هر مبلغی بازیکنان مورد نیاز خود را جذب کنند. بارها از دهان بسیاری از شاغلان در فوتبال ایران شنیدهایم که گفتهاند جریمه را پرداخت میکنیم اما بازیکنان مورد نیازمان را میگیریم.
سقف در نیمفصل اول پر شد
اخیرا داستانهای زیادی درخصوص پرداخت بدهی مالیاتی برانکو ایوانکوویچ از سوی باشگاه پرسپولیس حاشیهساز شده است. برخی بر این باورند که اگر باشگاه پرسپولیس چنین مبلغی را پرداخت کرده، فارغ از اینکه این پول را از کجا تهیه کرده است از سقف بودجه تخطی کرده و باید شامل جریمهای مضاعف شود.
واقعیت این است که باشگاههای لیگ برتر در همان نیمفصل اول نیز از سقف بودجه تخطی کردهاند یا بهزحمت توانستهاند سقف را رعایت کنند، درنتیجه در نیمفصل دوم با مشکلات و چالشهای زیادی روبهرو شدهاند. هرچند با بازگرداندن جریمه کسر امتیازات کسبشده، باشگاهها امیدوارند بتوانند سقف بودجه را دور بزنند و با پرداخت مبلغی بازیکنان مورد نظر خود را جذب کنند اما آیا واقعا فدراسیون فوتبال به ادامه این روند تمایل دارد؟ واقعیت این است که باشگاهها نمیتوانند با شرایطی که برایشان فراهم شده بیش از مبلغ خاص هزینه کنند و این نهتنها بر کیفیت کار اثر میگذارد، بلکه رقابت را سخت میکند.
این که فوتبال ما فقط به بهانه همسانسازی تیمها چنین قانونی وضع کند، نهتنها باشگاهها را به جان هم انداخته، بلکه فرصت رقابت در آسیا و مقابله با تیمهای تا دندان مسلح را از نمایندگان ایران گرفته، از طرفی این قانون آنطور که متولیانش میگویند نیازمند شاکی است، یعنی هر باشگاهی که تخلف کرده، درصورتی مورد مواخذه قرار میگیرد که باشگاهی دیگر از آن شکایت کرده باشد. چنین تبصرهای در این قانون قبل از هرچیز به اختلاف بین باشگاهها دامن میزند و روح ورزش را آلوده میکند.
ادامه مطلب را اینجا بخوانید.