

زهرا طیبی، خبرنگار گروه نقد روز: تا اینجای بررسی صلاحیتها توسط هیاتهای نظارت به نظر میرسد شورای نگهبان برآورد مثبتی از بررسی صلاحیتها در مقایسه با دورههای گذشته دارد. میزان داوطلبان شرکتکننده در انتخابات افزایش داشته است. از میان 21 هزار داوطلب، نزدیک به 11 هزار نفر آنها مورد تایید قرار گرفتند. با این وجود به نظر میرسد احزاب و گروههای سیاسی نظر دیگری دارند، برخلاف اینکه برخی از افراد و چهرههای شاخص اصلاحطلبان مورد تایید قرار گرفتند اما برمبنای آنچه نمایندههای احزاب اصلاحطلب اعلام کردند بیشتر افراد شرکتکننده در انتخابات از جانب این احزاب مورد تایید قرار نگرفتند و تعداد افرادی که صلاحیتشان تایید نشده بسیار بیشتر از افراد ردصلاحیتشده است.
ظواهر کفه ردصلاحیتها سنگینتر از تایید صلاحیتها نشان میدهد
نتایج بررسی صلاحیتها تا روز پنجشنبه و ابتدای جمعه به داوطلبانی که صلاحیت آنها تایید شده، اعلام شده است. بر همین اساس، افرادی که صلاحیت آنها مورد تایید قرار نگرفته، پیامکی دریافت نکردهاند. نکته قابل توجه در این میان این است که برخی از داوطلبانی که صلاحیت آنها تایید نشده، اعلام نتیجه قطعی رد صلاحیت یا تایید صلاحیت خود را به بعد از بررسی اعتراضها موکول کردهاند. بر همین مبنا اخبار درباره رد یا تایید صلاحیت برخی افراد متناقض است، احزاب نیز هنوز آمار دقیقی از اعضای حزب که در انتخابات مجلس ثبتنام کرده بودند، ارائه ندادهاند و اعلام نظر نهایی درباره ارائه لیست را به بعد از جلسات حزبی با محوریت این موضوع اختصاص دادند. با این حال و برمبنای آنچه از نمایندگان برخی احزاب اصلاحطلب جویا شدیم، بهنظر میرسد کفه ردصلاحیت افراد در تهران و استانها سنگینتر از افرادی است که صلاحیت آنها در انتخابات مجلس تایید شده است؛ موضوعی که احتمالا انتشار لیست از جانب احزاب و گروههای سیاسی اصلاحطلب یا معتدل را با چالش همراه خواهد کرد.
تناقضها در اعلام نتایج؛ نقطه اعتراض احزاب و گروههای سیاسی
البته تنها احزاب اصلاحطلب نبودند که به نتیجه اعلامی از سوی شورای نگهبان اعتراض کردند. برخی افراد با استناد به مواردی که آن را تناقض در تایید صلاحیت نمایندگان فعلی مجلس میدانند به مساله احراز صلاحیتها واکنشهای منفی نشان دادهاند. از جمله اینکه برخی تایید نمایندهای که سیلی او به سرباز راهور واکنشهای زیادی به همراه داشت را در کنار عدم تایید نماینده دیگری مثل جلال رشیدیکوچی مورد انتقاد قرار میدهند. یکی از موضوعاتی که باعث میشود برداشتها درباره اعلام نظر هیاتهای نظارت مورد انتقاد بگیرد این است که دلیل متقن و دقیقی ناظر به علت عدم احراز یا عدم تایید به داوطلب اعلام نمیشود و بر همین اساس باب گمانهزنی دراین باره باز میشود و هرکسی از ظن خود علتی برای رد یا عدم تایید داوطلبان مطرح میکند که بیشتر کارکرد سیاسی دارد. در کنار این عدم تایید برخی نمایندگان مجلس، تایید غلامرضا تاجگردون نیز واکنشهای منفی از جانب برخی نمایندگان داشته است که برخی از آنها علت این اعتراض را رد اعتبارنامه او در مجلس یازدهم دانستهاند. اقبال شاکری، نماینده مجلس در این باره نوشت: «خبرتایید صلاحیت نمایندهای که اعتبارنامهاش توسط مجلس انقلابی رد شده باعث تعجب است. امیدوارم شورای محترم نگهبان در فرصت باقیمانده اقدام کند. انحراف سیاسی و اقتصادی موردتایید مجلس انقلابی نیست.» زهره الهیان، دیگر نماینده مجلس نیز به تایید صلاحیت تاجگردون واکنش منفی نشان داد و نوشت: «خبرتایید صلاحیت نمایندهای که در مجلس انقلابی، نامه اعتبار او رد شد، بسیار عجیب و تاسفآور است. در صورت صحت از شورای نگهبان انتظار بازبینی داریم.» بااین وجود بهنظر میرسد در نتایج اولیه اعلام مخالفتها و انتقادات از جانب بیشتر احزاب و طیفهای سیاسی مطرح شده است؛ امری که البته تازگی نداشته اما نکته مهم این است که در سایه عدم اعلام دقیق علت ردصلاحیتها، افراد ردشده فضا را برای مطرح کردن ادعاهایی باز میبینند. البته هنوز تا اعلام نظر نهایی شورای نگهبان فرصت باقی مانده است و این امکان وجود دارد که نتایج فعلی با تغییر همراه شود اما موضوعی که هنوز نگرانیها در مورد آن برطرف نشده است، میزان مشارکت و نقشآفرینی مردم درصورت عدم تغییر روند بررسی صلاحیتها در انتخابات مجلس دوازدهم است. برای اطلاع بیشتر از اینکه نمایندگان احزاب چه برآوردی از اعلام نتایج هیاتهای نظارت داشتند، با محسن هاشمی رئیس شورای مرکزی حزب کارگزاران، سیدشهابالدین طباطبایی دبیر کل حزب ندای ایرانیان، جواد هروی سخنگوی حزب اعتدال و توسعه، منصور حقیقتپور نماینده پیشین مجلس و از نزدیکان لاریجانی و گفتوگو کردیم که در ادامه میخوانید.
ادامه مطلب را اینجا بخوانید.
