صادق امامی، دبیرگروه جهانشهر: عصر روز گذشته (دوشنبه) رژیمصهیونیستی حمله مجددی به سوریه داشت. تعداد این حملات که بهصورت دورهای انجام میشوند، در جریان یکدهه اخیر به نزدیک 300 مورد رسیده است؛ بهطور میانگین هر دو هفته یک حمله. رژیم در بیشتر این حملات سربازان ارتش سوریه را هدف قرار داده یا صرفا به اهداف فیزیکی مانند انبار یا محمولههای تدارکاتی را مورد حمله قرار میداد. در این میان تعداد انگشتشماری از این حملات علیه مستشاران نظامی ایران انجام شده است. با این حال این روند در جریان طوفان الاقصی شدت گرفته است. روز 11 آذر دو نفر از فرماندهان سپاه با نامهای «محمدعلی عطاییشورچه» و «پناه تقیزاده» در حومه دمشق به شهادت رسیدند. عصر دیروز نیز «سیدرضی موسوی» معروف به «سیدرضی» از مستشاران باسابقه سپاه در سوریه به شهادت رسید. شهید سیدرضی مسئول پشتیبانی جبهه مقاومت در سوریه بوده است؛ جایگاهی که نقشی مهم در تدارکاترسانی به نیروهای مقاومت در منطقه شامات از سوریه و لبنان گرفته تا فلسطین داشته است. فاصله بین این دو اقدام رژیم علیه مستشاران ایرانی در سوریه طی طوفان الاقصی، تنها 24 روز است. بهلحاظ رتبهای نیز ترور دوم دارای ارتقا نسبت به اقدام نخست است. این فاصله کم و افزایش سطح ترور نشان میدهد صهیونیستها برای دریافت واکنش آشکار و شدید ایران لحظهشماری میکنند.
ترور چگونه انجام شده؟
تاکنون اطلاعاتی از نحوه ترور منتشر نشده است اما عملیاتهای رژیم علیه اهداف موجود در خاک سوریه، عمدتا به شکل هوایی صورت میگیرد. در این حملات جنگندههای رژیم از موشکهای کروز مانند «دلیله» بهره میگیرند. همچنین گزارشهایی نیز نشان میدهد صهیونیستها در برخی از حملات خود از موشک بالستیک تاکتیکی زمین به زمین «لورا» استفاده کردهاند. صهیونیستها از موشک لورا عمدتا در حملات فراتر از دمشق بهره بردهاند. با توجه به وقوع ترور در دمشق، بهنظر میرسد این اقدام بهوسیله جنگندهها و توسط موشک کروز دلیله صورت گرفته باشد. منطقه «سیده زینب» یا «زینبیه» دمشق که ترور در آن صورت گرفته، در مسیر زمینی 64 کیلومتر با سرزمینهای اشغالی فاصله دارد. فاصله هوایی چنین مسیری زیر 60 کیلومتر است. رژیم بهدلیل این نزدیکی و در اختیار داشتن بلندیهای جولان، احاطه مناسبی بر دمشق برای حملات دارد. آنها میتوانند بهراحتی عملیاتهای سریع و پرحجمی را در این محدوده ترتیب دهند.
هدف از ترور؟
1. صهیونیستها بهدنبال کشاندن ایران به درگیری مستقیم با خود هستند تا به این وسیله بتوانند کشورهایهای غربی را نیز بهطور مستقیم به درگیریهای منطقه بکشانند. منظور از درگیری مستقیم، وقوع یک جنگ فراگیر نیست اما اگر تنشها میان ایران و رژیم به زد و خوردهای مستقیم تبدیل شود، آن وقت آمریکا، انگلیس و فرانسه فرصت مییابند اقدامات مستقیمی را در سوریه و عراق ترتیب دهند.
2. رژیم بهلحاظ تسلیحاتی و نظامی در موقعیت آسیبپذیری قرار گرفته است و بر همین اساس بهدنبال نشان دادن توانمندی کیفی از خود است. بخش بزرگی از خودروهای زرهی و یگانهای زمینی ارتش رژیم در غزه آسیب دیدهاند و بخش پدافند هوایی و توپخانه نیز با مشکل مهمات مواجهند. این وضعیت، موضع رژیم را آسیبپذیر ساخته است. تلآویو با اقدام خود قصد دارد زهردار بودن حملات خود را به رخ بکشد تا کسی به فکر استفاده از ضعف کمی این رژیم نیفتد. استفاده از تسلیحات و مهمات باقیمانده به شکل کیفی، بهزعم صهیونیستها میتوانند نشان دهند آنها همچنان میتوانند آسیبهای عمیقی به دشمن وارد کنند.
3. تصویر بازدارندگی رژیم با حمله 7 اکتبر آسیب دیده است. بهزعم صهیونیستها یکی از راهکارهای بازسازی آن، اقدام علیه ایران است که اغلب با واکنش جدی اما پنهان تهران همراه میشود. همین واکنش پنهان به تلآویو اجازه میدهد تا تصویری از بازدارندگی خود را بازنمایی کند.
4. صهیونیستها در وضعیت واکنشی قرار دارند که زمین آن توسط محور مقاومت تعیین شده است. از این رو آنها بهدنبال تبدیل کردن خود به بازیگر کنشی و طرح میدان بازی هستند. تلاش برای ایجاد فضایی، توقع از ایران برای انتقام و کشاندن درگیری به سوریه، در همین راستا صورت میگیرد.
بازدارندگی در برابر ترور
بازدارندگی در برابر ترور مقامات و فرماندهان میتواند اشکال تاکتیکی یا راهبردی داشته باشد. در شکل تاکتیکی میتواند با حفاظت اطلاعاتی و فیزیکی در مقابل طرحهای ترور ایستادگی کرد اما این شیوه، زمانی قابل نفوذ خواهد شد. آنچه موثرتر بهنظر میرسد، حفاظت راهبردی است. در این صورت حتی اگر دشمن قادر به دستیابی به فرمانده و مقام مورد نظر باشد، از بیم واکنش سنگین، دست به ترور او نمیزند.
سطح درگیری ایران و رژیم که به لایههای موجودیتی صهیونیستها رسیده است، باعث شده تا آنها با مشاهده احتمال فروپاشی، دیگر نگران واکنش تهران نباشند زیرا ضربات وارد شده به تلآویو تا همین الان نیز بسیار عمیق و موثر بودهاند. البته سپاه پاسداران در اطلاعیهای تاکید کرده «بیتردید رژیم غاصب و متوحش صهیونیستی تاوان این جنایت را خواهد پرداخت.» این بدان معناست که تهران اجازه نخواهد داد طرح رژیمصهیونیستی برای کشاندن بازیگران دیگر به میدان محقق شود، اما این بدان معنا نیست که پاسخ به این جنایت طولانی خواهد شد.