
فرهیختگان: اشتغال فارغالتحصیلان دانشگاهی یکی از چالشهای مهم و امروز کشور است؛ مسالهای که طی چندسال گذشته بیشتر توان برنامهریزی کشور را به خود اختصاص داده است که البته در این میان طرحهای پیاده شده طبق اعتراف خود مسئولان کارهای حداقلی برای جمعیت «میلیونی» فارغالتحصیل دانشگاهی صورت گرفته است.
وقتی دانشگاه فنی و حرفهای دانشجویانش را «کار بلد» بار میآورد!

نویسنده : محمدرضا حیاتی جانشین گروه دانشگاه
این موضوع آنجایی قابل تامل میشود که طبق گفته محمد فرهادی، وزیر علوم نزدیک به 75 درصد جویندگان کار در کشور دارای مدرک دانشگاهی هستند؛ که این آمار با توجه به تعداد رسمی اعلام شده بیکاران، جمعیتی حدود 7/5 میلیونی میشود!
آموزش ببین
کسب درآمد کن!
در این میان یکی از انتقاداتی که به فارغالتحصیلان دانشگاهی گرفته میشود، نداشتن مهارت است، این در حالی است که فارغالتحصیلان همین نقد را به دانشگاه دارند که آموزشهای عملی و مهارتی داده شده با بازار کار اختلاف 180 درجهای دارد.
همین موضوع باعث شد وزارت علوم با همکاری وزارت کار طرحی را با عنوان «طرح کارورزی فارغالتحصیلان دانشگاهی» از ابتدای تابستان آغاز کند که فارغالتحصیلان دانشگاهی را پس از یک آموزش چهار تا 6 ماهه در کارگاههای مورد نظر با پرداخت یکسوم حقوق کارگری، برای بازار کار آماده کند که این طرح موافقان و مخالفان جدی خود را دارد.
«سجا»؛ آموزش جدی دانشجو
برای حضور در بازار کار
اما همزمان با این طرح، یک طرح قابل توجه دیگری این بار در دانشگاههای فنی و حرفهای در حال اجراست. «سجا» نام این طرح است که دانشجویان این دانشگاه در تعطیلات تابستان پس از ثبتنام در سامانه در نظر گرفته شده در رشتههای مورد علاقه خود به کار گرفته میشوند و در پایان به آنها حقالزحمهای پرداخت میشود.
رباط جزی، مدیرکل امور دانشجویان دانشگاه فنی و حرفهای در گفتوگویی با «فرهیختگان» درباره این طرح گفت: ««سجا»، مخفف عبارت «سفیران جوان اقتصاد مقاومتی» است که در دانشگاه فنی و حرفهای اولین دوره رسمی آن اجرا میشود. این طرح با توجه به دغدغههای رهبر انقلاب برای استفاده بهتر از مهارتهای دانشجویان است که اجرایی شده است.»
او در ادامه گفت: «این طرح میتواند باعث شود دانشجویان از هنرشان استفاده کنند و هم بتوانند وضعیت معیشتی خود را تامین کنند و وقت خود را در تابستان به درستی بگذرانند.»
رباط جزی ادامه داد: «طبق دستورالعملی که داریم میزان دستمزد و پرداخت به صورت تولید محوری است یعنی طبق تعرفههای کار دانشجویی وزارت علوم نیست؛ طبق این دستورالعمل اگر کار منجر به تولید شود از سود آن دانشجو سهیم میشود و اگر ارائه خدمات باشد حقالزحمه آن پرداخت میشود. بنابراین، این طرح متفاوت از طرح کارورزی است، چون در طرح کارورزی دانشجو باید دوره خود را طی کند در صورتی که در این طرح هر دانشجو به اختیار میتواند شرکت کند.»
او درباره آخرین آمار ثبتنامکنندگان گفت: «الان نزدیک به سه هزار نفر در سامانه دانشگاه ثبتنام کردهاند، و هر دانشجو میتواند در هر دانشگاه محل زندگی خود با ارائه کارت دانشجویی که عضو دانشگاههای فنی و حرفهای باشند در آنجا به کار مشغول شوند.»
او همچنین درباره اهداف این طرح گفت: «اهداف بلندمدت این طرح، اول تربیت نیروهای متخصص و بعد رفع نیاز بازارکار به نیروهای متخصص است. این در حالی است که در کوتاهمدت این طرح میتواند ضمن مهارت محور پرورش دادن دانشجویان حداقل شهریههای ترمهای بعدشان را نیز فراهم کند.»
