مصطفی قاسمیان، خبرنگار: اگر در دو سه شب اخیر سری به تلویزیون زده باشید احتمالا کمابیش از آنچه که در ویژهبرنامههای یلدایی تلویزیون اتفاق افتاد باخبرید. رسانه ملی برای بلندترین شب سال 1402 و البته یک شب قبل و یک شب بعد از آن برنامههای متعددی را در شبکههای گوناگون تدارک دیده بود و البته رویکردی متفاوت از سال گذشته داشت که در بخشهای دیگر پرونده میخوانید. در این گزارش مروری داریم بر مهمترین ویژهبرنامههای یلدای امسال تلویزیون، با ذکر این توضیح ضروری که چند شبکه تلویزیون دیشب جمعه اول دیماه آخرین قسمت ویژهبرنامههای یلدایی را روانه آنتن کردند، اما به دلیل آن که این گزارش عصر روز جمعه و پیش از پخش این قسمت تدوین شده، با نگاهی به قسمتهای چهارشنبهشب و پنجشنبهشب این برنامهها آماده شده است.
ویژهبرنامه موسیقیمحور شبکه یک
شبکه یک سیما که یلدای سال گذشته را با برنامه «شبروشنی» با حضور چهرههای مردمی و غیرچهره سپری کرده بود و حتیالامکان از چهرههای مردمی پرهیز کرده بود، این بار در ایران دوستداشتنی رویکرد را تغییر داد و با اجرای پدرام کریمی که پیش از این سابقه اجرای برنامههای سینمایی را نیز دارد، با دعوت از بازیگران سریال «مستوران» پیش رفت تا مسیری کاملا متفاوت از سال گذشته این شبکه را در پیش گرفته باشد. این برنامه که به شکل تولیدی و با حضور 350 تماشاچی در سالن جلوی دوربین رفت در شب نخست با ترانهای از محمد معتمدی و سپس گفتوگویی با این خواننده و محمدمهدی سیار شاعر آغاز شد که موضوع آن یلدا و فعالیت هنری آنان بود. در این بخش سیار البته به شعرخوانی نیز پرداخت. پس از این گفتوگو گروه موسیقی محلی بختیاری به روی صحنه آمد و بعد از اجرای یک ترانه بعضی سنتهای محلی این قوم از زبان خود آنها توضیح داده شد. سپس هوشنگ جاوید کارشناس موسیقی که سال گذشته نیز میهمان یلدای شبکه یک بود، در ایران دوستداشتنی میهمان پدرام کریمی شد و درباره موسیقی ایرانی خصوصا بختیاری با این مجری به گفتوگو پرداخت. یک ترانه دیگر از محمد معتمدی، ادامه این برنامه بود تا ایران دوستداشتنی به گفتوگوی اصلی با چهره سینمایی محبوب این روزها برسد؛ قدرتالله ایزدی که این روزها با «مگه تموم چند تا بهاره؟» دیده میشود و چند روز پیش نیز میهمان برنامه خانگی «2 شات» بود، به عنوان میهمان بعدی روبهروی پدرام کریمی مجری ایران دوستداشتنی قرار گرفت تا گفتوگویی طنزگونه انجام دهند که اتفاقا مورد استقبال تماشاچیان حاضر در سالن نیز قرار گرفت. ایزدی در ادامه به شوخی با علیرضا افتخاری و دابسمش روی ترانه این خواننده پرداخت. خوانندگان موسیقی مقامی نیز میهمانان دیگر برنامه بودند. نیمهشب نوبت به بازیگر بعدی رسید. فریبا متخصص هنرپیشه زن سینما و تلویزیون میهمان ایران دوستداشتنی شد و از خاطرات یلدایی خود گفت. پس از این هنرمند، علی نظریطولابی استعداد نوجوان مسابقه «عصر جدید» به صحنه آمد و به اجرای ترانه پرداخت و سپس میهمان گفتوگوی پدرام کریمی شد و پایانبخش این برنامه نیز ترانه دیگری از محمد معتمدی بود. دومین قسمت از ایران دوستداشتنی که پنجشنبهشب روی آنتن شبکه یک رفت با اجرای مفصل گروه موسیقی مازندرانی آغاز شد و اعضای این گروه در گفتوگویی نیز با پدرام کریمی مجری برنامه شرکت کردند. اسماعیل آذر میهمان دوم این برنامه بود که درباره شب یلدا، آداب و سنن آن با پدرام کریمی به صحبت پرداخت و سنت حافظخوانی را نیز اجرا کرد. پس از آذر، ویژهبرنامه شب یلدای 1402 شبکه یک که گویا با رویکرد موسیقی محلی جلوی دوربین رفت میزبان یک گروه موسیقی محلی آبادانی شد که به صحنه ایران دوستداشتنی آمدند تا بعد از اجرای یک قطعه، سوژه گفتوگویی با موضوع موسیقی آبادان و این شهر شوند و درنهایت نیز یک قطعه دیگر اجرا کنند و از صحنه بروند. حضور مادربزرگهای حاضر در سالن روی صحنه و پخش ترانه «خونه مادربزرگه» و سپس گفتوگو با یکی از مادربزرگها از دیگر قسمتهای این برنامه بود که جذابیت چندانی برای مخاطب ایجاد نمیکرد. محمد حشمتی که همراه با دو ترانه میهمان گفتوگو با پدرام کریمی شد دومین میهمان این برنامه بود و حتی چند بیت از قطعه مشهور «عاشقان پنجره باز است» را به شکل زنده اجرا کرد. در این بخش که در ساعات ابتدایی شب روی آنتن رفت به شکلی جالب زیرنویس دائمی روی تصویر وجود داشت که برای حضور میهمانان بخش آخر شب و اصلیتر برنامه، تبلیغات میکرد و مخاطبان سیما را به تماشای آن فرامیخواند.
در بخش دوم این برنامه که اواخر شب روی آنتن رفت برنامه کاملا در اختیار سلبریتیهای سینما و تلویزیون به معنای معمول آن قرار گرفت؛ باز هم بعد از ترانهای از محمد معتمدی، کاوه خداشناس و محیا دهقانی دو تن از هنرپیشههای اصلی سریال مستوران که این شبها روی آنتن شبکه یک سیما میرود، روبهروی مجری قرار گرفتند و درباره این سریال به ارائه توضیحاتی پرداختند. ایران دوستداشتنی از جمله معدود برنامهها در یلدای 1402 تلویزیون به شمار میرود که در آن تلاش ویژهای برای استفاده از چهرههای اینستاگرامی و وایرال شدن دیده نمیشد. خاطرهگویی یلدایی هنرپیشهها و آوازخوانی کاوه خداشناس، بخش بعدی این گفتوگوی حدودا 25 دقیقهای و مفصل را تشکیل میداد. این برنامه تا دقایق پایانی همچنان با روند حضور اجرای ترانه توسط خوانندههای محلی و گفتوگو با آنان پیش رفت، تا این که به میزبانی از محمد برمایی، مجری برنامه رمضانی «دعوت» شبکه یک و نوجوانان فعال اجتماعی، فرهنگی و جهادی همراه او رسید.