زینب مرزوقی، خبرنگار گروه نقد روز: تا همین چند سال گذشته، یکی از صحنهها و تصاویر رایج در خیابانهای آبادان، حمل سیلندرهای گاز توسط زنان میانسالی بود که برای مصرف خانگیشان اقدام به پرکردن سیلندر و خرید گاز کرده بودند. تا پیش از سال 94 بسیاری از مناطق شهری و روستایی آبادان فاقد لولهکشی گاز شهری بود و تا حدی مردم و مسئولان از لولهکشی گاز برای آبادانیها ناامید بودند که نمایندگان این شهر میگفتند اگر روند لولهکشی گاز برای آبادانیها به این شکل پیش برود، تا 20 سال دیگر نیز لولهکشی گاز مناطق آبادان به اتمام نمیرسد.
حکایت پرکردن سیلندرهای گاز در آبادان حکایت گوزهکری بود که خودش از کوزه شکسته آب میخورد. آبادانیها خودشان در کنار منابع نفت و گاز کشور زندگی میکردند اما از گاز شهری محروم بودند. مردم در تابستانهای 50 درجه و زمستانهای استخوانسوز آبادان مجبور بودند که در صفهای طولانی بایستند تا سیلندرهای گازشان را پر کنند. پس از سال 94 و از اواخر دولت یازدهم، نهضت گازرسانی و لولهکشی گاز برای مناطق شهری و روستایی آبادان آغاز شد. در این نهضت بالاخره مناطق غرب رودخانه بهمنشیر از نعمت لولهکشی گاز بهرهمند شدند اما همچنان برخی مناطق مانند بوارده جنوبی و بریم که مناطق شرکتی هستند، به دلیل برقکشیهای زیرزمینی از این نعمت محروم هستند. البته گفته میشود که طرح مطالعاتی لولهکشی این مناطق صورت گرفته ولی درحال حاضر امکان حفاری و لولهکشی وجود ندارد و شرکت نفت لولهکشی در این دو شهرک را تقبل نمیکند. البته در این بین نیز برخی مناطق روستایی و حاشیه شهر آبادان انشعاب اصلی گاز را دارا هستند اما همچنان از لولهکشی گاز در تمام خانهها خبری نیست؛ چراکه قیمت و هزینه لولهکشی گاز برای خانوارها بسیار گران تمام میشد. از اینرو استقبال از لولهکشی گاز در مناطق کمبرخوردار و روستایی آبادان صورت نگرفت و همچنان مردم برخی از مناطق، مشقت خرید و پرکردن سیلندر گاز را از لولهکشی گاز بهصرفهتر میدانند. با وجود اینکه حتی برای لولهکشی گاز، به مردم وام اعطا میشد اما به دلیل بهرههای عجیبوغریب برای وامها، مردم حاشیه شهر آبادان از دریافت وام برای لولهکشی خانههایشان نیز استقبال نکردند. با آغاز فصل سرما و تقریبا در دو هفته اخیر، قیمت پرکردن سیلندرهای گاز از 30 هزار تومان بهطور ناگهانی به 300 الی 400 هزار تومان و حتی در برخی مناطق به 700 هزار تومان نیز افزایش پیدا کرد و به سادگی هم گاز سیلندر در آبادان عرضه نمیشد. این مساله، واکنشهای بسیاری از سوی آبادانیها را در پی داشت.
از دو سال گذشته، طرح ساماندهی عرضه گاز سیلندر به خانوارها مطرح بود. خانوارها برای برخورداری از گاز سیلندر یارانهای باید در سامانهای با عنوان سامانه سدف ثبتنام کنند تا براساس کدملی ماهانه 4 کپسول گاز به آنها تعلق بگیرد و مابقی گاز مصرفیشان را آزاد تهیه کنند. با این وجود اما به دلیل عدم اطلاعرسانی درست در میان خانوادههای آبادانی و عدم دسترسی تمام اقشار و صنوف به این سامانه، اجرای آزمایشی سامانه سدف که مربوط به شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران است تقریبا با شکست مواجه شد. تا اینکه در همین دو هفته اخیر مجددا قیمتهای غیرمعقول عرضه گاز مطرح شد و باز هم نام سدف به میان آمد. با وجود اینکه تقریبا این سامانه غیرفعال بود اما از مردم درخواست شد تا برای تهیه گاز سیلندر، در سامانه سدف ثبتنام کنند و تمام مشخصات سرپرست خانوار باید در سامانه ثبت میشد تا درنهایت 4 کپسول سیلندر به آنها تعلق بگیرد.
درحال حاضر اما وضعیت عرضه گاز سیلندر به مردم آبادان تقریبا به حالت عادی خود بازگشته است و مردم با 30 الی 35 هزار تومان میتوانند گاز سیلندر تهیه کنند. همچنین عرضه در تمامی مراکز عرضهکننده گاز سیلندر درحال انجام است. فعالیت سامانه صدف نیز از سر گرفته شده و در مراکز عرضه گاز، از مردم تقاضا شده تا در این سامانه ثبتنام کنند. به نظر میرسد که مجددا نهضت دیگری برای گازکشی در تمام مناطق آبادان لازم است و دولت اینبار با همتی مضاعف، داستان عرضه گاز سیلندرها را به پایان برساند و با کمکهای بلاعوض و وامهای کمبهره، مناطق حاشیهای شهر آبادان و روستاهای مرزی را نیز از نعمت گاز بهرهمند کنند.