• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۲-۰۹-۲۳ - ۰۰:۵۶
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۲
  • 0
  • 0
در نشست با دانشجویان دختر دانشگاه آزاد استان تهران؛

دکتر طهرانچی:دانشگاه مدل‌ساز باید محیط عرصه و پایه داشته باشد

اولین نشست دانشجویان دختر دانشگاه آزاد استان تهران به مناسبت گرامیداشت روز دانشجو با حضور دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد و عاصمه قاسمی مشاور رئیس دانشگاه در امور زنان و خانواده در سالن 9 دی سازمان مرکزی برگزار شد.

دکتر طهرانچی:دانشگاه مدل‌ساز باید محیط عرصه و پایه داشته باشد

اولین نشست دانشجویان دختر دانشگاه آزاد استان تهران به مناسبت گرامیداشت روز دانشجو با حضور دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد و عاصمه قاسمی مشاور رئیس دانشگاه در امور زنان و خانواده در سالن 9 دی سازمان مرکزی برگزار شد.
دکتر طهرانچی در ابتدای این نشست با گرامیداشت روز دانشجو و هفته پژوهش و تسلیت فرا رسیدن سالروز شهادت حضرت زهرا(س) گفت: «حضرت زهرا(س) ‌ام‌ابیها و حضرت خدیجه(س) ‌ام‌المومنین هستند. خدا را شاکریم در مکتبی هستیم که زن در آن دارای شرافت و کرامت است و اگر بخواهیم زن اجتماعی مثال بزنیم، بهترین آنها حضرت زهرا(س) و حضرت خدیجه(س) هستند، آنان در اجتماعی که پیش از ظهور اسلام دختران را زنده به گور می‌کردند، بیشترین حضور و بروز را در جامعه داشتند. این موضوع نشان می‌دهد که آیین ما برای زن در سه عرصه «زن به ماهو زن، مادر و همسر» جایگاه ویژه‌ای قائل است.» وی با اشاره به عملیات طوفان الاقصی و اتفاقات پس از آن اظهار کرد: «این عملیات چنان طوفانی برپا کرده که بیش از هر چیز مبانی‌‌ای که تاکنون در کلاس‌هایمان درباره غرب می‌گفتیم، فروریخت. هفته گذشته در کنگره آمریکا سه رئیس دانشگاه معتبر جهان را با بهانه یهودستیزی به محاکمه کشیدند و این یک اتفاق ساده نیست، چراکه غرب سال‌ها مدعی بود که توانسته در مکتب لیبرال دموکراسی جامعه خاص خود را بسازد.»
رئیس دانشگاه آزاد ادامه داد: «از آنجا که برخی احساس می‌کردند این جامعه رشد یافته است، منابع و نظریه‌های غرب را الگو گرفتند و در کلاس‌های درس قرائت کردند. اما امروز همه متوجه شدند که این مبانی و نظریه‌ها مانند کارتون و فیلم‌های هالیوودی است. امروز طوفان الاقصی چنان طوفان بزرگ و باعظمتی به‌راه انداخته که چهره کاذب غرب را کنار زده و چهره اصلی آن را برای جهانیان نمایان کرده است.» دکتر طهرانچی خاطرنشان کرد: «سوالی که مطرح می‌شود این است که چرا طوفان الاقصی قوی است؟ یکی از دلایل آن روح مادران و کودکان غزه است که با وحشیگری و ظلم رژیم‌صهیونیستی و غربی‌ها هر روز یا زیربمب‌های سهمگین کشته می‌شوند یا دل‌شان می‌لرزد و بر آنان نفرین می‌گویند. به همین دلیل طوفان الاقصی هویداکننده ماهیت غرب است.» وی با بیان اینکه غرب از طریق نظریه‌ها و بنیان‌هایی همچون یونیسف، یونسکو، بحث حقوق زنان و برابری زن و مرد و... چهره کاذبی از خود نشان داده بود، گفت: «غربی‌ها از این طریق خود را دایه مهربان‌تر از مادر نشان داده بودند، اما در وقایع طوفان الاقصی دیدیم که آنها در بمباران غزه حتی به کارکنان سازمان ملل رحم نکردند و بیش از 100 کارمند این سازمان در بمباران‌های رژیم‌صهیونیستی کشته شدند. این موضوع ثابت کرد که وقتی تمدن غرب درحال غرق شدن است، ماهیت اصلی و واقعی خود را نشان می‌دهد.»
رئیس دانشگاه آزاد با بیان اینکه طوفان الاقصی و وقایع غزه، ماهیت مردسالارانه، قدرت‌طلب و گرگ‌صفت غرب را نمایان کرد، افزود: «در مواجهه با این ماهیت غرب، مبانی فکری به‌تنهایی جوابگو نیست. در هفته اخیر دیدیم که دبیرکلی که انتخاب کردند که در راس سازمان ملل و حقوق بشر باشد، با استفاده از اختیارات قانونی خود ماده ۹۹ منشور جهانی سازمان ملل متحد را فعال کرد، اما نماینده آمریکا که خود فردی رنگین‌پوست است، وتوی آمریکا را در اعمال ماده 99 اعلام کرد. این موضوع نشان می‌دهد که مساله غزه عمیق‌تر از یک جنگ ساده است.» وی ادامه داد: «پیش از طوفان الاقصی ما جنگ بوسنی، جنگ کوزوو، جنگ افغانستان، عراق و داعش را دیدیم، اما این بار همه غرب با همه انسانیت در افتاده است و اکنون وقت عبرت گرفتن است که کجا می‌خواهیم برویم. این روزها شاهد هستیم که جایزه صلح نوبل را به زن ایرانی می‌دهند، اما همزمان با این اتفاق هزاران زن و کودک را در غزه قربانی می‌کنند. این نمایش‌ها دیگر برای جهانیان غیرقابل‌باور شده است.» دکتر طهرانچی تصریح کرد: «سال گذشته همزمان با اغتشاشاتی که در کشور اتفاق افتاد، تعدادی از اساتید بیانیه نوشتند و مدعی شدند که اقتدار و هویت دانشگاه خدشه‌دار شده، این اساتید باید بپرسند که در محاکمه سه رئیس دانشگاه در کنگره آمریکا حکمرانی، هویت، استقلال دانشگاه و نهاد علم چه شده است؟ واقعیت این است تا زمانی که دانشگاه موشک‌ساز است، برای غرب خوب است، اما زمانی که از انسانیت می‌گوید، محاکمه می‌شود. غرب معتقد است که دانشگاه و دانشگاهیان باید برده اهرام‌ساز باشند. امروز دانشگاه بیش از هر زمان با یک علامت سوال مواجه است و پس از دانشگاه، زنان با این سوال روبه‌رو هستند که به کدام آیین می‌خواهیم باشیم و چرا می‌خواهیم از مبنای خود فاصله بگیریم؟»
رئیس دانشگاه آزاد در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به مبانی فکری شکل‌گرفته در غرب ازجمله برابری زن و مرد و موضوعات فمینیستی اظهار کرد: «از نگاه قرآن کریم زوجیت در کل خلقت الهی حاکم است و ما به‌جای برابری زن و مرد، زوجیت در زن و مرد داریم که یکدیگر را به کمال می‌رسانند. در این نگاه در جایی زن و مرد برابر و در جایی زن بالاتر از مرد و در جایی دیگر مرد از زن بالاتر است. قرآن کریم در ماجرای هدهد و بلقیس به این موضوع اشاره کرده است. تفاوت‌های زن و مرد در نظام زوجیت معنا پیدا می‌کند و حضور زن به ماهو زن، همسر و مادر هویت می‌یابد.» دکتر طهرانچی با بیان اینکه دانشگاه‌های مطرح دنیا به‌دنبال برجسته کردن نقش جنسیت هستند، گفت: «اگر روندی را که غرب دنبال می‌کند ندانیم، حقوق واقعی زن را نمی‌توانیم درک کنیم، چراکه آنها به‌دنبال مطرح کردن جنسیت در مقابل زوجیت هستند و این درحالی است که خداوند همه‌چیز را زوج خلق کرده است که بدون هم به کمال نمی‌رسند.» وی با تاکید بر اینکه دانشگاه آزاد نگاه کاملی به موضوع زوجیت و حمایت از زنان و دختران دارد، افزود: «در این راستا بحث دانشگاه حامی مادر در دانشگاه آزاد مطرح شد؛ چراکه معتقدیم باید مقتضیات و خصوصیات زنان را درک کنیم. در اقدام دیگر مصوب کردیم که اساتید و کارکنان زن بتوانند از 24 ماه مرخصی زایمان استفاده کنند. نگاه ما این است که اولین معلم و مربی زندگی اجتماعی هر فرد، مادر است و باید در دانشگاه آزاد این جایگاه را مدنظر قرار دهیم.» رئیس دانشگاه آزاد با بیان اینکه تفاوت زن و مرد زیبایی خلقت الهی است، گفت: «ما باید تفاوت‌های زن و مرد را درک کنیم، البته این تفاوت‌ها ضعف نیست، بلکه زیبایی خلقت است و با درک این تفاوت می‌توانیم جامعه کامل بسازیم. حضور اجتماعی زن در اسلام، عمیق و نقش‌آفرینی آن متفاوت است، به‌طوری‌که پس از ارتحال پیامبر مکرم اسلام و زمانی که حضرت علی(ع) خانه نشین شد، حضرت زهرا(س) در اجتماع حضور یافتند و پرچمدار ولایت شدند.»
دکتر طهرانچی با بیان اینکه دانشگاه آزاد در تربیت نیروی انسانی مدل جدیدی را دنبال می‌کند، گفت: «همه اقدامات این دانشگاه براساس سند تحول و تعالی است. یکی از نکاتی که در حوزه علوم انسانی رقم می‌زنیم، ماموریت محور کردن دانشکده‌هاست که یکی از آنها دانشکده تعلیم و تربیت اسلامی است که مربوط به معاونت علوم تربیتی و مهارتی می‌شود، در ذیل این دانشکده مدارس سما و مهدکودک‌های دانشگاه آزاد به‌عنوان محیط عرصه دانشجویان این دانشکده‌هاست. فعالیت مهدهای‌کودک در دانشگاه آزاد صرفا مربوط به داشتن کودکستان نمی‌شود، بلکه محیط تعلیم و تربیت اسلامی می‌دانیم تا بتوانیم برای آن تولید نظریه و فکر داشته باشیم. معتقدیم نظریه‌ها و مبانی فکری غرب وحشی نمی‌تواند تربیت‌کننده فرزندان ما باشد.» وی با بیان اینکه دانشگاه مدل‌ساز باید محیط عرصه و پایه داشته باشد، خاطرنشان کرد: «یکی دیگر از دانشکده‌هایی که در مدل جدید دانشگاه آزاد طراحی شده، دانشکده هنر و رسانه است و این دانشکده نیز باید مراکز سراهای نوآوری صنایع خلاق داشته باشد. همچنین روزنامه فرهیختگان، باشگاه خبرنگاران دانشجویی ایسکانیوز و خبرگزاری آنا محیط‌های عرصه این دانشکده هستند.» دکتر طهرانچی با تاکید بر اینکه تغییر ریل آموزش در دانشگاه آزاد یک برنامه جدی است، خاطرنشان کرد: «دانشگاه آزاد به‌دنبال الگوسازی است؛ چراکه دانشگاه‌ها دیگر صرفا کلاس‌محور نیستند، با آمدن فضای مجازی، تحولات شکل‌گرفته در آموزش و نیازهای زندگی، دانشگاه‌ها نیز باید تغییر روش بدهند، مدل دانشگاه آزاد استفاده از مدل موفق تربیت علوم پزشکی و پرستاری است. می‌خواهیم آن را در علوم انسانی اجرا کنیم و فضاهای مناسب درکنار دانشگاه به‌وجود بیاوریم.»
رئیس دانشگاه آزاد در ادامه با اشاره به مطالب بیان‌شده از سوی دانشجویان حاضر در این نشست گفت: «طرح دستیاران آموزشی که مربوط به تدریس دانشجویان دکتری دانشگاه آزاد می‌شود، یکی از اقدامات نوآورانه این دانشگاه است که 32 هزار نفر از دانشجویان در سامانه ثبت‌نام کردند و در نیمسال جاری، 18 هزار نفر از این دانشجویان به‌عنوان دستیار آموزشی انتخاب شدند. عملکرد مدیران گروه‌ها در جذب دستیاران آموزشی از سوی معاونت‌های موضوعی بررسی و ارزیابی می‌شود.» دکتر طهرانچی درباره اجرای طرح همیار دانشجو نیز اظهار کرد: «9هزار و 500 کارمند دانشگاه آزاد اسلامی در سال‌های اخیر بازنشسته شده‌اند و برای پر کردن خلأ این تعداد کارمند، از سامانه‌سپاری و طرح همیار دانشجو استفاده کردیم، از این طریق با حضور همیاران دانشجو در فضای ستادی دانشگاه، سعی داشتیم علاوه‌بر اعمال تخفیف شهریه به این دسته از دانشجویان، فضای اداری دانشگاه را از انجماد خارج کنیم. در حوزه استادی نیز با استفاده از توان دستیاران آموزشی نسل جدید را به بدنه استادی اضافه کردیم.» وی افزود: «دانشگاه آزاد همچنین برای ایجاد فضای امن و معتبر اشتغال بانوان، کارهای زیادی انجام داده است. در نمایشگاه پژوهش که اکنون در مصلی تهران درحال برگزاری است، بسیاری از شرکت‌های دانش‌بنیان و هسته‌ها و واحدهای فناور را دختران دانشجو تشکیل داده‌اند، علاوه‌بر آن مدیرعامل بزرگ‌ترین شرکت دانش‌بنیان دانشگاه آزاد اسلامی که شرکت نگین بذر است، برعهده خانم دکتر گل‌آبادی استادیار واحد اصفهان و مدیریت شرکت کشت بافت واحد رفسنجان و دیگر شرکت‌های دانش‌بنیان برعهده بانوان اساتید است.» رئیس دانشگاه آزاد همچنین با اشاره به بیان دغدغه‌ها و مطالبه‌های یکی از دانشجویان واحد فرشتگان گفت: «امروز بسیار خوشحال شدم که دانشجویان واحد فرشتگان در این جلسه حضور دارند و درحال سپری کردن نیمسال پایانی دوره کارشناسی هستم. کشور ما سال 1303 اولین مدرسه ناشنوایان را تاسیس کرد، اما برای ورود این عزیزان به آموزش عالی اقدامی صورت نگرفت که دانشگاه آزاد واحد بین‌المللی فرشتگان را راه‌اندازی کرد و اکنون شاهد به‌ثمر رسیدن آن هستیم. تلاش داریم فارغ‌التحصیلان این واحد دانشگاهی پا به عرصه اجتماع و کار بگذارند. دانشگاه آزاد حمایت از این عزیزان را وظیفه خود می‌داند.»
دکتر طهرانچی در پایان خطاب به حاضران در این نشست گفت: «امروز حیثیت بانوان، جامعه و خانواده در گرو حضور موثر شما در جاذبه و دافعه نسبت به هنجارها و ناهنجاری‌هاست. واقعیت این است که خلقت شکل نمی‌گرفت، مگر آنکه جاذبه و دافعه در آن وجود داشته باشد. اینکه ما بی‌تفاوت از کنار ناهنجاری‌ها بگذریم، آینده را خراب می‌کند. جامعه‌ای که در آن دافعه و جاذبه، محبت، مودت و بالاتر از آن تولی و تبری از بین برود، روزگار خوبی نخواهد داشت. نگذارید ناهنجاری‌ها را به ما دیکته کنند.»
در ابتدای این نشست خانم مرادعلی‌وند دانشجوی دکتری مطالعات زنان، خانم پیرنظری دانشجوی کارشناسی معماری داخلی واحد فرشتگان، خانم همتی دانشجوی کارشناسی آموزش زبان انگلیسی و خانم سعیدی دانشجوی دکتری جامعه‌شناسی موضوعاتی ازجمله اختصاص فضای مناسب برای دختران دانشجو در واحدهای دانشگاهی، ارتقای سطح کیفیت و گسترش مهدهای‌کودک برای حضور مادران دانشجو، تقویت ارتباط دانشگاه و صنعت و جامعه در حوزه علوم انسانی، استفاده از پایگاه علمی و اجتماعی دختران دانشجو، توجه به سلامت روان و مشکلات خانوادگی دانشجویان ناشنوا و دارای شرایط خاص، تقویت حضور دانشجویان ناشنوا در برنامه‌های دانشجویی و فراهم کردن شرایط اشتغال بانوان دانشجو دانشگاه آزاد را مطرح کردند.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۲

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

دبیرکل انجمن علمی اقتصاد شهری ایران و عضو هیات‌علمی دانشگاه آزاد:

فساد مانع مشارکت مردم در اقتصاد خیزش مدیریتی لازمه جهش تولید

زینب کرد، مسئول واحد زنان و خانواده اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل:

قانون جوانی جمعیت نگاهی مردانه دارد

بحران آموزش‌وپرورش- بخش دوم؛

ایرادهای ساختاری و راهکارهای تحولی

رضا نقدبیشی، مدیرکل تحلیل و نظارت بر امور پژوهشی؛

تجویز سه‌گانه برای تقویت علم داده در دانشگاه

حادثه 16 آذر 1332 یادآور اعتراض علیه حضور آمریکایی‌ها در دانشگاه تهران بود؛

5 وظیفه دانشگاهیان برای ساخت آینده کشور

«فرهیختگان» نرخ انتشار مقالات علمی پژوهشگران ایران را بررسی می‌کند؛

شروط ارتقای علمی اساتید هیچ منطقی ندارد!

علی عربی، استادیار گروه جامعه‌شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز:

دانش محلی؛ دروازه ورود به کارآفرینی

حسین پناهی، فعال دانشجویی:

آیین‌نامه جدید کارورزان خوب اما ناکافی

7 نکته درباره آغاز سال ‌تحصیلی؛

مهر 1402، دانشگاه زنده است

درباره حواشی ماجرای دانشکده علوم اجتماعی که ادامه دارد؛

پای ایران و قانون بایستید

عباسعلی رهبر، عضو هیات‌علمی دانشگاه علامه طباطبایی:

6 ویٰژگی منظومه معرفتی جهاد تبیین امام حسن مجتبی

مهدی نوید‌ادهم، رئیس دبیرخانه هیات موسس دانشگاه آزاد:

۶ کارکرد ویژه راهپیمایی اربعین

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار