• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۲-۰۹-۲۲ - ۰۰:۴۷
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۱
  • 0
  • 0
هزینه ماهیانه بلیت متروی پرند ۱۰ درصد حداقل حقوق است؛

این قطار کارگری نیست

بالاخره پس از انتظار 18‌ساله متروی پرند در دو باند، 9 آذر‌ماه با حضور رئیس‌جمهور و مدیران شهرداری تهران افتتاح شد. مطالعات پروژه خط مترو تهران- پرند در سال ۱۳۸۴ توسط وزارت راه‌و‌شهرسازی آغاز شد.

این قطار کارگری نیست

زینب مرزوقی، خبرنگار گروه نقد روز: بالاخره پس از انتظار 18‌ساله متروی پرند در دو باند، 9 آذر‌ماه با حضور رئیس‌جمهور و مدیران شهرداری تهران افتتاح شد. مطالعات پروژه خط مترو تهران- پرند در سال ۱۳۸۴ توسط وزارت راه‌و‌شهرسازی آغاز شد. عملیات اجرایی این پروژه سال ۱۳۹۰ شروع و در سال ۱۳۹۱ اجرای کل طرح به شهرداری تهران واگذار شد. بخشی از این طرح در محدوده حد فاصل ایستگاه شاهد تا شهر آفتاب به طول چهار کیلومتر در ابتدای سال ۱۳۹۵ و بخش دیگر از ایستگاه شهر آفتاب تا فرودگاه امام خمینی(ره) به‌طول ۲۶ کیلومتر در مردادماه سال ۱۳۹۶ تکمیل و مورد بهره‌برداری قرار گرفت، اما قطعه دوم پروژه متروی شهر جدید پرند به طول ۱۹ کیلومتر از فرودگاه امام‌خمینی‌(ره) تا شهر جدید پرند که طراحی شده به‌دلیل محدودیت‌های مالی و سایر مشکلات متوقف مانده بود تا اینکه بالاخره اوایل آذر‌ماه امسال این پروژه تکمیل و افتتاح شد. در روزهای اول افتتاح این خط از مترو؛ ماجرا و کش و قوس‌هایی درباره قیمت بلیت متروی پرند به‌وجود آمد و تا چند روز اول افتتاح، همچنان قیمت بلیت متروی پرند مشخص نبود. تا اینکه در جلسه علنی 14 آذرماه شورای شهر تهران قیمت 13 تا 15 هزار تومان توسط شورای تصویب شد. درخصوص تصویب قیمت این خط از مترو و توجیه این رقم نیز سیدجعفر تشکری‌هاشمی، رئیس کمیسیون عمران و حمل‌و‌نقل شورای شهر تهران در جلسه علنی شورای شهر می‌گوید: «قیمت بلیت مترو پرند تا پایان سال‌جاری برابر نرخ فرودگاه امام به ازای هر سفر الکترونیک و کارت‌بلیت ۱۳ هزار و ۶۵۰ تومان و بلیت تک‌سفره ۱۵ هزار تومان تعیین شده که در‌واقع نرخ بلیت فرودگاه امام است.» مهدی چمران، رئیس شورای شهر در تصویب قیمت بلیت مترو تهران به پرند و برعکس، عنوان می‌کند: «این نرخ نسبت به کرایه تاکسی و دیگر وسایل نقلیه عمومی تا مترو امام خمینی(ره) تقریبا مجانی است. با هزینه‌های بالایی که مترو دارد، ۲۰ هزار تومان هم برای این مسیر کم است؛ چرا‌که بعد از رسیدن به تهران می‌توانند از سایر خطوط با همان ۲۰ تومان در دیگر خطوط مترو ادامه مسیر دهند. هزینه بلیت متروی تهران- پرند قرار بود‌ ۲۰ هزار تومان باشد اما تصمیم گرفتیم تا پایان سال رقم بر اساس نرخ بلیت فرودگاه امام باشد. برای مترو تهران-‌کرج نیز باید تصمیم درستی گرفته شود تا با نرخ سایر وسایل حمل‌و‌نقل عمومی هم‌تراز باشد و تفاوت چندانی نداشته باشد.» میزان دریافتی حقوق یک کارگر در سال 1402 و براساس تصویب وزارت کار رقمی حدود 7 میلیون و 300 هزار تومان است. اگر قرار است یک کارگر هر روز 30 هزار تومان برای خرید بلیت متروی پرند پرداخت کند، در عمل یک‌هفتم حقوق او صرف هزینه حمل‌و‌نقل آن هم حمل‌و‌نقل عمومی می‌شود. این هزینه البته بدون درنظر گرفتن هزینه احتمالی تاکسی تا مترو یا مترو تا محل کار است و خالص هزینه مترو 900 هزار تومان خواهد بود. ظاهرا آنچه در این بین و به هنگام تصویب قیمت متروی پرند به آن توجه نشده است، به صرفه بودن قیمت حمل‌و‌نقل عمومی و درنظر گرفتن قشر کارگر است که با حداقل حقوقشان، یک‌هفتم درآمدشان صرف خرید بلیت مترو خواهد شد.

قیمت بلیت متروی تهران از قیمت چیپس و پفک هم کمتر است
سیدجعفر تشکری‌هاشمی، رئیس کمیسیون حمل‌و‌نقل شورای شهر تهران معتقد است این امر که پرداختی‌ها به مردم مناسب نیست، کاملا صحیح است. او در گفت‌وگو با «فرهیختگان» می‌گوید: «اینکه تورم روی زندگی مردم سایه انداخته و نه‌تنها با کف پرداختی‌ها، بلکه با چند برابر دریافتی‌ها هم با زندگی و رفاه مطلوب، فاصله دارد. این سخن، سخن درستی است. اما قیمت واقعی و تمام‌شده جابه‌جایی مسافر چند است؟ همان‌طور که مردم محدودیت‌ها و مشکلاتی دارند و اتفاقا به‌حق هم هستند و به‌نظر می‌رسد که بسیاری از حقوق‌ها کفاف زندگی جاری مردم را نمی‌دهد، اما هزینه تمام‌شده مسافر در متروی داخل شهر که تعداد بیشتری مسافر جابه‌جا می‌شود، نرخ میانگین هزینه تمام‌شده هر فرد بیش از 30 هزار تومان برای مترو به‌عنوان هزینه‌های جاری تمام می‌شود. استهلاک سرمایه و سرمایه‌گذاری هم در این رقم دخیل نیست و صرف هزینه جاری بیش از 30 هزار تومان برای هر مسافر هزینه دارد.»
تشکری‌هاشمی در توضیح این امر که این عدد برای مسافری که از پرند می‌آید چگونه حساب می‌شود، عنوان ‌کرد: «50 کیلومتر مسیر پرند تا ایستگاه شاهد است. از ایستگاه شاهد وقتی وارد خط می‌شوند، نزدیک به 300 کیلومتر پیمایش نیز امکان پیمایش داخل این خط وجود دارد و می‌توانند به نقاط دیگر تهران برسند. ما چقدر کرایه مصوب کردیم؟ برای مسافران دائمی ما که کارت بلیت الکترونیک دارند قیمت 13 هزار و 650 هزار تومان است. سه هزار تومان را اگر به اندازه بلیت داخل شهری حساب کنیم در‌واقع 10 هزار تومان برای یک بلیت رفت و یک برگشت پرداخت کرده‌اند. از آنجایی که ما امکان گرفتن کرایه برای مسیر شاهد تا پرند را نداریم، به‌عبارتی می‌توان گفت که این مسیر را تنها با پنج هزار تومان تردد می‌کنند. شما با پنج هزار تومان حتی نمی‌توانید چیپس و پفک هم بخرید! بنابراین مبلغ بسیار ناچیز است و با درک شرایط و مشکلات مردم ما این عدد را گرفتیم. همچنین به‌نظر من پنج هزار تومان عددی است که با رعایت حال مردم تدوین شده و نه‌تنها منصفانه است، بلکه در‌نهایت تلاش شورای شهر برای کم کردن فشار حمل‌و‌نقل به تصویب رسیده است.»

قیمت بلیت مسیر تهران به پرند با رعایت حال مردم بود
او همچنین در پاسخ به اختلاف قیمت بلیت متروی پرند به تهران با قیمت بلیت کرج به تهران نیز می‌گوید: «یک رقم حدود سه الی چهار هزار تومان برای مسیر کرج به تهران است و باید یک قیمت مشابه نیز برای تردد در خطوط تهران هم پرداخت کنند که عملا حدود هفت الی هشت هزار تومان رفت و همین رقم نیز برای برگشت هزینه ‌می‌شود. در مورد خط پرند نیز تقریبا مشابه همین رقم به تصویب رسیده است.»
رئیس کمیسیون حمل‌و‌نقل شورای شهر تهران همچنین می‌گوید: «علی‌رغم اینکه 20 کیلومتر پس از فرودگاه، مردم درحال دریافت این خدمت هستند، اما 50 درصد آن مبلغ را پرداخت می‌کنند. این بلیت بسیار ارزان درنظر گرفته شده؛ چرا‌که این خدمت نسبت به سایر خدمات ارزان‌تر است. تا پیش از این مردم پرند با اتوبوس 13 هزار تومان رفت و 13 هزار تومان برگشت برای این مسیر هزینه می‌کردند، حتی کسانی که از راه‌آهن هم استفاده می‌کردند چهار هزار تومان رفت و چهار هزار تومان برگشت هزینه می‌کردند. شش هزار تومان نیز برای بین شهر هزینه پرداخت می‌شد. باز هم نسبت به راه‌آهن که کیفیت مترو با قطارها اصلا قابل مقایسه نیست، ارزان‌تر است، یعنی هیچ سرویسی به ارزانی آن نداریم. از آنجایی که ما می‌دانیم سطح درآمد مردم در آن منطقه متوسط است، ما کمترین بها را درنظر گرفتیم و شاید از این کمتر هم امکان‌پذیر نبود، اما در‌هرحال برای رعایت حال مردم بود.»

پس چه کسی حق کارگر را رعایت می‌کند؟
آنچه در این بین و هنگام تصویب قیمت بلیت مترو تهران به پرند فراموش شده است؛ الزام به‌صرفه بودن حمل‌و‌نقل عمومی برای تمام اقشار جامعه است. کارگری که هر 10 هزار تومان از درآمدش نیز یک مبلغ قابل توجه به‌حساب می‌آید و به‌قول خودمان برای هر هزار تومان نیز حساب و کتاب دارد، روزانه 30 هزار تومان هزینه برای حمل‌و‌نقل عمومی در این شرایط تورم و خرج‌های سنگین یک هزینه گزاف و غیرمعقول است. با وجود تمام تلاش‌ها برای راه انداختن متروی پرند توسط شهرداری و این دوره از شورای شهر، اما به‌نظر می‌رسد که قیمت مصوب‌شده متروی پرند برای قشری که امکان دارد استفاده روزمره از این خط مترو داشته باشد، کمی غیرمنصفانه و غیرمعقول است.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۱

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

محمدامین ایمانجانی، مدیر مسئول: 

رادیکال‌ها علیه رقابت بر سر ایده‌های حکمرانی

درباره متن انتخاباتی خاتمی و اصلاح‌طلبان میانه‌رو؛

خاتمی در نهایت فایده‌گرایانه تصمیم میگیرد

دنیا علیه خیمه‌سوز‌ها؛

همه چشم‌ها رو به رفح است

نعیمه موحد، دبیر سایت فرهیختگان آنلاین:

همیشه شعبون یه بار هم رمضون!

زهرا میرزایی، دکتری حقوق زن در اسلام:

مخالف حضور زنان در هر جایی

سارا مسعودی، دانشجوی دکتری رسانه:

می‌شود امید داشت!

سیده‌فریضه سیدی‌کیانور، دکتری مدیریت ورزشی:

یک رای، یک نور

حاشیه‌‌ی تبریک روز ملی خلیج‌فارس؛

شوآف با استقلال و پرسپولیس ممنوع!

شریف لکزایی، عضو هیات‌علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی:

پاسخ مقتدرانه به یک چالش تمدنی

در پی عملیات ایران علیه اسرائیل؛

آتش‌بس غیر‌رسمی در غزه امضا شد

ما قصه غدیر را شادمانه می‌گوییم؛

اگرچه می‌دانیم عاشورایی در راه است

تحلیل حقوقی پیشنهاد حذف ساکنان خارج از کشور از واجدان شرایط؛

راه‌حل در جای دیگر است

علی مزروعی، خبرنگار گروه نقد روز:

ضربه ستیزه‌گرها به جمهوریت

صحنه‌هایی که در اختتامیه «فجر» آفریده شد؛

کلاس درس رایگان خانم‌های بازیگر برای فعالان حوزه خانواده

عطیه همتی، دبیرگروه نقد روز:

چرخش دوربین از میدان آزادی به روستا

نگاهی به فیلم «بی‌بدن» و روایت متفاوت آن از دوگانه کلیشه‌ای قصاص و بخشش

وقتی جنجال قاتل می‌شود

ابراهیم فیاض، جامعه‌شناس:

بازسازی از مسیر عدالت یا فوتبال؟

تاملی در میزان انطباق لایحه برنامه هفتم با سیاست‌های کلی نظام؛

برنامه هفتم؛ آنچه هست و آنچه باید باشد

«عادی بودن» برای عامه مردم تعریفی دارد؛

پیامدهای سیاسی یک روایت عادی

حمیدرضا مقدم‌فر عنوان کرد؛

دشمن حضور مردم پای صندوق رای را هدف گرفته

یکی از بخش‌های مهم دستگاه اطلاعاتی، بخش فرهنگی و علمی است؛

22 اصل مهم برای دستگاه‌های نظارتی در عرصه فرهنگی و علمی  

دستگاه‌های مسئول در امنیت سایبری ضعیف عمل می‌کنند؛

صیانت از ابرداده‌ها؛ ماموریت فراموش‌شده

چقدر سخت است بزرگ کردن یک انسان. آیا می‌توانم!؛

تعالی هویت زن در گرو تکریم خود

حاشیه‌نگاری دیدار رهبر انقلاب با اقشار مختلف زنان؛

باز هم پشت‌مان درآمدید

در ارتباط با خرید و اجاره مسکن برای دهک‌های درآمدی متوسط و پایین؛

تجربه تامین مالی ساخت مسکن در کره‌جنوبی

به بهانه سالروز تاسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی؛

ترسم نرسی به کعبه ای اعرابی!

دکتر طهرانچی درباره تفتیش عقاید در هاروارد، پنسیلوانیا و...

محاکمه دانشگاه توسط دیکتاتورهای اتوکشیده

آلودگی هوا یک معضل جدی برای سلامت شهروندان؛

لطفا با ماسک مطالعه شود

ارسلان مالکی، مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن؛

تامین مسکن کشور با مشارکت عموم مردم

مصطفی غفاری، دکترای جامعه‌شناسی سیاسی و مدرس دانشگاه امام صادق(ع):

خط قرمز‌های سیاسی نباید مبهم باشد

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار