• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۲-۰۹-۱۵ - ۰۰:۳۹
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0
روند خروج حاکمیت علم از دانشگاه آغاز شده است؟

نفس گوگل و فیسبوک بیخ گوش هاروارد

براساس تئوری نوآوری فناورانه و انتشار فناوری، شرکت‌های چندملیتی می‌توانند به‌طور مستقیم منابع نوآوری چین را با ارائه مفاهیم نوآوری پیشرفته و تجربه مدیریت به چین تقویت کنند.

نفس گوگل و فیسبوک  بیخ گوش هاروارد

ندا اظهری، مترجم: شرکت چندملیتی به شرکتی اطلاق می‌شود که حداقل در یک کشور غیر از کشور اصلی خود فعالیت تجاری دارد. برخی معتقدند که شرکت‌های چندملیتی حداقل 25 درصد از درآمد از درآمد خود را در خارج از کشور خود ایجاد می‌کنند. به‌طورکلی یک شرکت چندملیتی دارای دفاتر، کارخانه‌ها یا سایر امکانات در کشورهای مختلف دنیا و نیز یک دفتر مرکزی متمرکز است که مدیریت شعبه‌های جهانی را هماهنگ می‌کند. این شرکت‌ها را همچنین می‌توان به‌عنوان سازمان‌ها یا شرکت‌های بین‌المللی، بدون تابعیت یا فراملیتی درنظر گرفت. برخی نیز ممکن است بودجه‌ای فراتر از بودجه کشورهای کوچک داشته باشند. شرکت‌های چندملیتی ممکن است سرمایه‌گذاری مستقیم در کشورهای خارجی انجام دهند اما بسیاری از آنها در کشورهای توسعه‌یافته مستقر هستند. اما آنچه نمی‌توان در شرکت‌های چندملیتی نادیده گرفت، نقشی است که در تولید علم و فناوری در دنیا ایفا می‌کنند. شرکت‌های چندملیتی نه‌تنها موتور پرقدرتی برای ارتقای توسعه پایدار نوآوری و اهرم فشاری برای روند رو به رشد علم و فناوری هستند، بلکه بسیاری از منابع نوآوری جهانی را هم به‌دوش می‌کشند که به تولید علم بیشتر نیز در دنیا کمک می‌کنند. براساس تئوری نوآوری فناورانه و انتشار فناوری، شرکت‌های چندملیتی می‌توانند به‌طور مستقیم منابع نوآوری چین را با ارائه مفاهیم نوآوری پیشرفته و تجربه مدیریت به چین تقویت کنند. این اثر رقابتی چین را وادار می‌کند تا توجه بیشتری به توسعه فناوری پیشرفته صنعتی، تحقیق و توسعه فناوری هسته‌ای و ذخایر فناوری ثبت‌شده داشته باشد که تاثیر مهمی بر اقتصاد، فناوری، مدیریت و موسسات چین دارد. آنچه آمار و ارقام و رتبه‌بندی‌ها نشان می‌دهند، دانشگاه‌ها جایگاه علمی خود را در دنیا از دست داده‌اند و به‌مرور شرکت‌های چندملیتی جایگزین آنها در تولید علم می‌شوند، به‌طوری‌که این شرکت‌ها با کمک گرفتن از توان علمی محققان مختلف از کشورهای دنیا سعی کرده‌اند حاکمیت علمی خود را اثبات کرده و از دانشگاه‌ها پیش بیفتند. نمونه بارز آن، ظهور نرم‌افزار ChatGPT به‌عنوان تازه‌ترین دستاورد هوش مصنوعی است که ماحصل فعالیت شرکتی است که دانشگاه نقشی در آن ندارد.

در راستای بررسی اهمیت نقش شرکت‌های چندملیتی، پایگاه رتبه‌بندی «سایمگو» در سال 2023 به بررسی جایگاه برترین موسسات در دنیا پرداخته است. این رتبه‌بندی، درواقع طبقه‌بندی موسسات آکادمیک و پژوهشی را براساس ترکیبی از معیارها و شاخص‌ها انجام می‌دهد که مجموعه‌ای از سه شاخص عملکرد پژوهشی، خروجی‌های نوآورانه و تاثیر اجتماعی از نظر قابلیت مشاهده شبکه را شامل می‌شود. رتبه‌بندی پژوهشی به حجم مقالات و کیفیت خروجی پژوهشی موسسات اشاره دارد. رتبه‌بندی نوآوری براساس تعداد درخواست‌های ثبت اختراع موسسه و استناداتی را درنظر می‌گیرد که خروجی پژوهشی آن از پتنت دریافت می‌شود. این پایگاه به‌منظور دستیابی به بالاترین سطح دقت در ارزیابی شاخص‌های مختلف، نوعی فرآیند دستی گسترده را برای ابهام‌زدایی از شرکت و موسسه مورد نظر خود در دستور کار قرار می‌دهد. در این رتبه‌بندی، علاوه‌بر موسسات و شرکت‌هایی که به کشورهای خاص تعلق می‌گیرند، برخی موسسات و شرکت‌ها نیز به‌طور چندملیتی فعالیت می‌کنند که در رتبه‌بندی سایمگو نیز حضور دارند.

ادامه مطلب را اینجا بخوانید.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

دبیرکل انجمن علمی اقتصاد شهری ایران و عضو هیات‌علمی دانشگاه آزاد:

فساد مانع مشارکت مردم در اقتصاد خیزش مدیریتی لازمه جهش تولید

زینب کرد، مسئول واحد زنان و خانواده اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل:

قانون جوانی جمعیت نگاهی مردانه دارد

بحران آموزش‌وپرورش- بخش دوم؛

ایرادهای ساختاری و راهکارهای تحولی

رضا نقدبیشی، مدیرکل تحلیل و نظارت بر امور پژوهشی؛

تجویز سه‌گانه برای تقویت علم داده در دانشگاه

حادثه 16 آذر 1332 یادآور اعتراض علیه حضور آمریکایی‌ها در دانشگاه تهران بود؛

5 وظیفه دانشگاهیان برای ساخت آینده کشور

«فرهیختگان» نرخ انتشار مقالات علمی پژوهشگران ایران را بررسی می‌کند؛

شروط ارتقای علمی اساتید هیچ منطقی ندارد!

علی عربی، استادیار گروه جامعه‌شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز:

دانش محلی؛ دروازه ورود به کارآفرینی

حسین پناهی، فعال دانشجویی:

آیین‌نامه جدید کارورزان خوب اما ناکافی

7 نکته درباره آغاز سال ‌تحصیلی؛

مهر 1402، دانشگاه زنده است

درباره حواشی ماجرای دانشکده علوم اجتماعی که ادامه دارد؛

پای ایران و قانون بایستید

عباسعلی رهبر، عضو هیات‌علمی دانشگاه علامه طباطبایی:

6 ویٰژگی منظومه معرفتی جهاد تبیین امام حسن مجتبی

مهدی نوید‌ادهم، رئیس دبیرخانه هیات موسس دانشگاه آزاد:

۶ کارکرد ویژه راهپیمایی اربعین

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار