فاطمه طاریبخش، خبرنگار گروه دانشگاه: حتما بهخاطر میآورید که در دوران مدرسه، مقام آوردن دانشآموزی در المپیاد تا چه حد برای خانواده، مدرسه و دوستان او مهم بود. تا حدی که بارها از این دانشآموز تقدیر میشد و جایزههای مختلفی از ورود به دانشگاه بدون نیاز به کنکور تا کسب سهمیه در کنکور و امکان تحصیلی دو رشتهای و... به آنها تعلق میگرفت. شاید فکر کنید اگر برگزیده شدن در المپیاد دانشآموزی این مزایا را دارد، پس اوضاع برای برگزیدگان المپیاد دانشجویی بسیار ایدهآل است. حدود یکماه پیش، درست زمانی که یکی از برگزیدگان بیستوهشتمین دوره المپیاد دانشجویی با روزنامه تماس گرفت، فهمیدیم که شرایط برای آنها خیلی متفاوتتر از برگزیدگان المپیادی دانشآموزی است. این برگزیده از عدم تقدیر و حمایت از بچههای المپیادی گلایه داشت. همین موضوع دلیلی شد تا پای درددل برگزیدگان المپیادی بنشینیم و از حال و روز آنها باخبر شویم. پیش از روایت برگزیدگان، نگاهی به تاریخچه المپیاد علمی- دانشجویی و تسهیلات آن خواهیم انداخت.
المپیاد علمی دانشجویی در آستانه 30 سالگی
المپیاد علمی دانشجویی کشور از سال 1375، توسط سازمان سنجش و هر سال بدون وقفه برگزار میشد، پس از حدود 15 سال و در سال 1391، شورای عالی با تصویب ماده واحدهای به صورت رسمی برگزاری المپیاد را به سازمان سنجش واگذار میکند. حالا این المپیاد به دو صورت متمرکز و غیر متمرکز برگزار میشود که درنهایت برگزیدگان این گروه به رقابت با یکدیگر میپردازند. المپیاد متمرکز برای داوطلبان آزمون کارشناسیارشد است که علاقهمند به شرکت در این المپیاد هستند. درحالیکه المپیاد غیرمتمرکز بین دانشجویان ممتاز دانشگاههای دولتی برگزار میشود که در دیماه هرسال توسط دانشکدههای محل تحصیل خود در رشتههای مربوط به المپیاد به مراکز مناطق معرفی میشوند. استانهای کشور در این المپیاد به مناطق دهگانهای تقسیم شدهاند. امسال مرحله نهایی این المپیاد بین منتخبان المپیاد متمرکز و غیرمتمرکز در اواخر تیرماه برگزار و نتیجه آزمونهای مرحله نهایی در 23 رشته المپیاد در مهرماه اعلام شد.
چه مزایایی در انتظار برگزیدگان المپیادی است؟
به دانشجویان برگزیده در المپیاد علمی دانشجویی کشور قاعدتا و مطابق آییننامهها و سایت المپیاد دو دسته تسهیلات تعلق میگیرد؛ اولین دسته، تسهیلات بنیاد ملی نخبگان است که نفرات اول تا سوم را شامل میشود. از این طریق آنها هم عضو بنیاد نخبگان میشوند و هم آییننامه پشتیبانی از فعالیتهای علمی و فرهنگی دانشجویان مستعد کشور این دانشجویان را دربر میگیرد. از طرفی این دانشجویان توسط وزارت علوم نیز شایسته دریافت تسهیلاتی میشوند. البته درکنار این تسهیلات، برخی دانشگاهها برای دانشجویان خود امتیازهایی را درنظر میگیرند. نفرات برتر رشتههای المپیاد تا رتبه 15، این حق را دارند که بدون کنکور در رشتههای مرتبط با رشته المپیاد خود وارد مقطع کارشناسیارشد دانشگاهها شوند. در هررشته نیز سه نفر اول مدالهای طلا، نقره و برنز را دریافت میکنند. البته ممکن است در برخی سالها در هیچ رشتهای، دانشجویی بهعنوان برگزیده انتخاب نشود؛ چراکه المپیاد با آزمون متفاوت است و اگر نمرهای که داوطلب دریافت میکند، از حد مشخصی پایینتر باشد بعد از بررسی آن در کمیته مربوط، امکان برگزیده نشدن داوطلب در آن رشته خاص وجود ندارد. به همین دلیل گاهی امکان دارد در برخی از مدالهای رشتهها نیز برگزیده و برندهای وجود نداشته باشد.
ادامه مطلب را اینجا بخوانید.