سران بریکس در نشست خود خواستار توقف جنایات در غزه شدند؛
نشست بریکس، دومین نشست بین‌المللی مهمی است که به درخواست ایران برای بررسی وضعیت جنگ در غزه، برگزار شد. پیش از این اجلاس فوق‌العاده سران سازمان همکاری‌های اسلامی در 20 آبان بود که در ریاض با حضور افرادی مانند محمد بن‌سلمان، ولیعهد سعودی و رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه برگزار شده بود.
  • ۱۴۰۲-۰۹-۰۱ - ۰۲:۴۱
  • 00
سران بریکس در نشست خود خواستار توقف جنایات در غزه شدند؛
بریکس علیه رژیم‌صهیونیستی
بریکس علیه رژیم‌صهیونیستی

فرهیختگان: نزدیک به 50 روز از جنگ غزه گذشته و حتی «جنایت جنگی» هم نتوانسته رژیم‌صهیونیستی را به حتی یکی از خواسته‌هایش برساند. نه حماس نابود شد و نه حتی یک اسیر صهیونیستی آزاد شد. حالا صحبت از احتمال آتش‌بس به میان آمده است. درباره اینکه آتش‌بس محقق می‌شود یا خیر، هیچ چیز مشخص نیست اما به‌طور حتم در کنار ناکامی در میدان، صهیوینست‌ها با فشار فزاینده افکار عمومی و حتی برخی دولت‌های غربی مواجه شده‌اند. برگزاری اجلاس مجازی سران بریکس درخصوص بحران غزه، نیز در این زمینه قابل ارزیابی است. نشست بریکس، دومین نشست بین‌المللی مهمی است که به درخواست ایران برای بررسی وضعیت جنگ در غزه، برگزار شد. پیش از این اجلاس فوق‌العاده سران سازمان همکاری‌های اسلامی در 20 آبان بود که در ریاض با حضور افرادی مانند محمد بن‌سلمان، ولیعهد سعودی و رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه برگزار شده بود.
با ناکارآمد شدن سازمان‌های بین‌المللی با فشار کشورهای غربی، حامیان فلسطین تلاش دارند با هماهنگی، علیه این اقدام غرب موضعی واحد اتخاذ کرده و جامعه بین‌المللی را به تحرک موثر وادار سازند. سازمان همکاری اسلامی و بریکس دو سازمان با اعضای قدرتمند و غیرغربی هستند که می‌توانند در این طرح نقش ایفا کنند. اگر نشست ریاض نشان‌دهنده موضع یکپارچه جهان اسلام علیه رژیم‌صهیونیستی بود، نشست بریکس نشان‌دهنده توسعه این موضوع به قدرت‌های نوظهور است. روز گذشته اعضای بریکس به صورت متحد خواهان پایان دادن به جنایات رژیم‌صهیونیستی در غزه شده و بر پیگیری یک راه‌حل فوری مسالمت‌آمیز برای حل مساله فلسطین تاکید کردند. در این نشست، سیدابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور کشورمان نیز به بریکس، هفت پیشنهاد مهم برای ایفای نقش در توقف جنایات صهیونیست‌ها و کمک به مردم غزه ارائه کرد. در این نشست، شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین خواستار برگزاری «کنفرانس بین‌المللی صلح» برای حل مناقشه میان اسرائیل و حماس شد. او گفت که «هیچ صلح و امنیت پایداری در خاورمیانه بدون راه‌حل عادلانه برای مساله فلسطین وجود ندارد.» رئیس‌جمهور بر همین اساس خواهان برگزاری زودهنگام کنفرانس بین‌المللی صلح شد و افزود که چنین کنفرانسی «به سوی یک راه‌حل زودهنگام برای مساله فلسطین که جامع، عادلانه و پایدار باشد» رهنمون خواهد شد.
ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه هم در این نشست سیاست‌های دولت ایالات متحده را عامل «تشدید تنش‌ها در غزه» توصیف کرد. او از تلاش آمریکا برای «انحصاری کردن نقش میانجی» و مانع‌تراشی در فعالیت سایر بازیگران بین‌المللی گفت و افزود: «تاریخ به روشنی نشان داده که تلاش‌ها برای باز کردن گره فلسطین با تک‌روی دوام‌پذیر نیست و نتیجه عکس دارد.» رئیس‌جمهور روسیه خاطرنشان کرد تصمیم‌های سازمان ملل با چشم‌انداز ایجاد «دو کشور مستقل» سرانجام با کارشکنی مواجه شدند. او خاطرنشان کرد: «این وضعیت به شرایطی منجر شده که نسل‌های مختلف فلسطینی‌ها در فضای بی‌عدالتی بزرگ شدند درحالی‌که اسرائیلی‌ها هم قادر به تضمین کامل امنیت خودشان نبودند.» رئیس‌جمهور روسیه با بیان اینکه درگیری‌های فعلی در غزه به مرگ هزاران نفر و خروج گسترده غیرنظامیان از این باریکه و فاجعه انسانی منجر شده، این تحولات را باعث «عمیق‌ترین نگرانی‌ها» توصیف کرد.
سیدابراهیم رئیسی نیز در این نشست، هفت پیشنهاد برای توقف جنایات صهیونیست‌ها ارائه کرد. رئیسی همانند اجلاس ریاض، به موضوع «همه‌پرسی» در فلسطین پرداخت. این طرح مبتنی‌بر راهکار «تک‌دولتی» است. یکی از محصولات جانبی مطرح‌سازی این طرح در خلال افزایش تنش‌ها حول قضیه فلسطین، افزایش فشارهای همه‌جانبه به تل‌آویو در راستای «راهکار 2دولتی» است. رئیس‌جمهور از کشورهای عضو بریکس، همانند درخواست پیشین از کشورهای اسلامی، خواست روابط سیاسی و اقتصادی خود با رژیم را کاهش دهند. مطرح‌سازی این پیشنهادها گامی برای مشروعیت‌بخشی به اقداماتی از این دست در عرصه بین‌المللی است. همان‌گونه که یمن روز دوشنبه یک کشتی متعلق به سرمایه‌دار صهیونیست را توقیف کرد. این طرح در راستای حصر اقتصادی رژیم در مقابله با محاصره مردم غزه برنامه‌ریزی شده است: «قطعنامه الزام‌آور در مجمع عمومی سازمان ملل علیه رژیم‌صهیونیستی با هدف توقف جنایات علیه مردم غزه، شناسایی این رژیم‌ به‌عنوان رژیم تروریستی و ارتش آن به‌عنوان یک سازمان تروریستی به دلیل حملات مستمر به بیمارستان‌ها و مراکز درمانی وکشتار زنان و کودکان و...، شکایت از اسرائیل و آمریکا در دیوان کیفری بین‌المللی به جرم جنایت علیه بشریت، نسل‌کشی و کودک‌کشی، اقدام جمعی اعضای بریکس برای ایجاد مسیر دائمی و امن برای ارسال کمک‌های بشردوستانه به غزه، ماموریت ویژه بین‌المللی بریکس برای بررسی و گزارش جنایات بی‌سابقه و بمباران‌ چندین هزار تن تسلیحات به‌خصوص تسلیحات ممنوعه مثل فسفر سفید در غزه، قطع کامل روابط سیاسی و اقتصادی و نظامی با رژیم‌صهیونیستی و شناسایی حق ملت فلسطین در دفاع از خود»، هفت پیشنهاد رئیسی در این نشست بود.
سیریل رامافوسا، رئیس‌جمهور آفریقای جنوبی نیز در سخنان خود اقدام رژیم‌صهیونیستی در غزه را «جنایات جنگی و نسل‌کشی» خواند و گفت: «مجازات دسته جمعی غیرنظامیان فلسطینی از طریق استفاده غیرقانونی از زور توسط اسرائیل جنایت جنگی است. محرومیت عمدی از دسترسی به دارو، سوخت، غذا و آب به ساکنان غزه برابر با نسل‌کشی است.» محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان سعودی هم خواهان «آغاز یک روند جدی و جامع صلح برای ایجاد کشور مستقل فلسطین در امتداد مرزهای سال ۱۹۶۷» شد. او گفت که موضع پادشاهی «ثابت و محکم» است؛ هیچ راهی برای دستیابی به امنیت و ثبات در فلسطین وجود ندارد، مگر از طریق «اجرای تصمیمات بین‌المللی مربوط به راه‌حل دو کشور.» اعضای بریکس در پایان نشست خود بیانیه‌ای صادر کردند که در آن تعهد خود را به حل مسالمت‌آمیز اختلافات از طریق گفت‌وگو ابراز کردند و خواستار آتش‌بس فوری و طولانی‌مدت بشردوستانه برای پایان دادن به درگیری‌ها در خاورمیانه شدند.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰