• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۲-۰۸-۲۱ - ۰۰:۴۵
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0

هفته کتاب؛ ان‌شاءالله که نه همان همیشگی!

در روزگار افت شمارگان کتاب به زیر 500 جلد، رویدادی چون هفته کتاب را باید فرصتی برای چه بدانیم؟ فرهنگ‌سازی؟ تبلیغات؟ تخفیفات؟ کمک به فروش بیشتر یا قربان مقامات رفتن؟ هفته کتاب باید هفته‌ای باشد که ایرادها را ببینیم و بگوییم و تلاش کنیم به اندازه عقل یا توان‌مان در رفع این اشکالات قدمی برداریم.

هفته کتاب؛ ان‌شاءالله که نه همان همیشگی!

هومن جعفری، خبرنگار:1. آدم نمی‌داند به رویدادی چون هفته کتاب، باید چطور نگاه کند. تقویمی- مناسبتی یا فرهنگی-اجتماعی. نگاه متولیان امر انگار از نوع اولی است و طبیعتا نگاه عاشقان کتاب از نوع دوم.
نگاه اول از سر نگاه دستوری و دستورالعملی و بخشنامه‌ای است. برای روزها اسمی انتخاب کن. کنفرانس مطبوعاتی بگذار. حرف‌های شعاری بزن. ببین قبلی‌ها چه کردند، تو هم همان کارها را انجام بده که به کسی برنخورد! ببین قبلی‌ها چه میهمان‌هایی دعوت کردند، تو هم دعوت کن. یک وقت کسی از قلم نیفتد که سمبه‌اش پرزور باشد و اخم کند و برایمان هزینه بتراشد. مراقب باشید چیزی از قلم نیفتد.
نگاه دوم از سر عشق است و طبیعتا دستورالعمل و آیین‌نامه به کارش نمی‌آید. اگر جیب جواب داد، کتابی می‌خری و حالی می‌کنی و روزگارت کمی رنگ لبخند می‌گیرد. اگر جیب جواب نداد که قرض می‌کنی و کتابی می‌خری و حالی می‌کنی و روزگارت کمی رنگ لبخند می‌گیرد! راه دیگری نیست! فقط بحث نقدینگی است و بحث اینکه چقدر می‌شود با آن کتاب خرید. فقط سبد خانه‌ها نیست که آب رفته. سبد کتابخوانی هم با گران‌تر شدن قیمت کتاب آب می‌رود. طبیعی است. سابقا با یک میلیون تومان می‌توانستی چند جلد کتاب بخری و حالا چند جلد؟
2. برای آنکه نگاه اولی را دارد، هفته کتاب مساله نیست. مناسک تشریفاتی هفته کتاب است که باید رعایت شود. برای دومی هم قیمت کتاب است که اهمیت دارد. آیا بن می‌دهند؟ آیا تخفیفی در کار هست؟ آیا می‌شود با این بودجه محدود دو سه جلد بیشتر کتاب خرید؟ آیا شانس داریم که به معدن طلا بزنیم و برویم سراغ کتاب‌های چاپ قدیم و طبیعتا با قیمت‌های رویایی سه چهار سال قبل، سبد را پر کنیم؟ اما هفته کتاب نگاه دیگری هم دارد. شاید نگاه ناشران. آیا قوانین بهتری برایمان تصویب می‌کنند؟ آیا در هفته کتاب، کسی جلوی فروش کتاب‌های دزدی زیر قیمت را در خیابان و مترو و نمایشگاه‌های مختلف می‌گیرد؟ آیا تسهیلات جدیدی در اختیارمان قرار می‌دهند؟ چقدر تخفیف بگذاریم تا بتوانیم هزینه‌های عقب افتاده را زنده کنیم؟
این نگاه سوم را هم باید جدی گرفت. ناشران ضلع اصلی تمام مناسبت‌های فرهنگی این مملکتند و طبیعتا ضلع آسیب‌پذیرتر. اگر دولت یا وزارت ارشاد نهاد متولی صدور مجوز کتاب باشد و مخاطب ضلع دیگر، بیشترین آسیب را ضلع سوم می‌پردازد یعنی ناشر! برایش دلیل دارم. تا حالا شنیده‌اید به دلیل کم بودن سرانه مطالعه کتاب در کشور، حقوق وزیر ارشاد یا کارمندان بخش کتاب کم شود؟ طبیعتا نه. برای کارمند دولتی چه فرقی می‌کند شمارگان کتاب چقدر باشد؟ تعداد ناشران فعال چند درصد رشد یا کاهش پیدا کند؟ آنقدر ناشر خودی و نویسنده خودی وجود دارد که برای موارد ضروری کفایت بکند. ضلع دوم مخاطب است. درست که کتاب گران است اما مخاطب حالش را با کتاب می‌کند. مثلا با کتاب‌های پی‌دی‌اف یا صوتی ارزان‌تر در می‌آیند! یا همین کتاب‌های دزدی و تخفیف سنگین که در کوی و برزن می‌فروشند و نتیجه‌اش می‌شود اقناع حداقلی جماعت کتابخوان کم‌پول.
آنکه همیشه بازنده می‌شود ناشر است. ناشر، هم فروشش را به گرانی چاپ و قیمت تمام‌شده محصول می‌بازد، هم به ناشر زیرزمینی پرتخفیف بدون مالیات و بدون هزینه و هم به مخاطب بی‌پول. ارشاد هم که همیشه بالای سرش می‌تواند زور باشد! الان هم که سامانه آدم‌فروشی ادبی رسما راه افتاده و شهروندان عزیز اگر در کتاب‌ها چیزی دیدند که پسندشان نشد، سریع می‌توانند زنگ بزنند و ماجرا را گزارش بدهند! در حقیقت تنها ضلعی که از ناشر بدبخت‌تر است، می‌شود نویسنده که احوالش را بعدا مفصل‌تر می‌نویسم. هفته کتاب، وقت نوشتن از این چیزهاست. وقت تعارف تکه‌پاره‌کردن و قربان مقام قدسی وزارت رفتن که نیست! در روزگار افت شمارگان کتاب به زیر 500 جلد، رویدادی چون هفته کتاب را باید فرصتی برای چه بدانیم؟ فرهنگ‌سازی؟ تبلیغات؟ تخفیفات؟ کمک به فروش بیشتر یا قربان مقامات رفتن؟ هفته کتاب باید هفته‌ای باشد که ایرادها را ببینیم و بگوییم و تلاش کنیم به اندازه عقل یا توان‌مان در رفع این اشکالات قدمی برداریم. باید از نهادهایی چون نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور بگوییم و نقش مثبتی که دارند و نقش اثربخشی که می‌گذارند که این نقش از نتیجه ارتباط با مردم می‌آید. می‌شود از برگزاری نمایشگاه‌های کتاب در مدارس و دانشگاه‌ها صحبت کنیم و برویم سراغ چنین مواردی. البته اگر حرف‌ها و اقدامات و میهمان‌های شعاری - تکراری، فضایی برای این کار باقی بگذارند!

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

سهم طبقۀ متوسط از صنعت سریال‌سازی؛

«افعی تهران» از چه کسی انتقام گرفت؟

فرصتی برای تجدید ظهور «خوبی مردم ایران»؛

مفهوم ملت را زنده کردند

فیلم پرحاشیه «بیبدن» با قصه‌‌ای به‌اندازه از ایده‌ای مهم دفاع کرد؛

سینمای اجتماعی زنده است

درباره فیلم «بی‌بدن»؛

قصه‌گویی شرافتمندانه درباره قصاص

مصطفی قاسمیان، خبرنگار:

یک درامدی خوب و تماشاگرپسند

اهل ملت عشق باش؛

عشق و دیگر هیچ...

آقای کارگردان! چه داری می‌کنی با خودت؟!

آنتی ‌کانسپچوآل آرت ترک و کُرک و پَر ریخته حسن فتحی

مریم فضائلی، خبرنگار:

چشم‌هایمان گناه داشتند!

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

رویاهای شخصی‌ات را نفروش!

سریال پرطرفدار «حشاشین» چه می‌گوید؛

علیه شیعه یا علیه اخوان؟

راضیه مهرابی‌کوشکی، عضو هیات‌‌علمی پژوهشکده مطالعات فناوری:

فیلم «اوپنهایمر» به مثابه یک متن سیاستی

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

از شما بعید بود آقای جیرانی

ایمان‌ عظیمی، خبرنگار:

دیکته نانوشته غلط ندارد

درباره هزینه‌ای که می‌شد صرف «هفت سر اژدها» نشود؛

چرخ را از نو اختراع نکنیم

فرزاد حسنی بعد از سال‌ها، به قاب تلویزیون آمد؛

بازگشت امیدوارکننده

در نقد بهره کشی «علی ضیا» از شهرت؛

از موج ابتذال پیاده شو

محمد زعیم‌زاده، سردبیر فرهیختگان:

در عصر پساواقعیت به احمد خطر حرجی نیست اما...

سیامک خاجی، دبیر گروه ورزش:

برای خداحافظی زود بود آقای جملات قصار!

محمدرضا ولی‌زاده، فرهیختگان آنلاین:

عجایب آماری دیدم در این دشت!

محمدامین نوروزی، مستندساز:

از این طرف که منم راه کاروان باز است...

فاطمه دیندار، خبرنگار:

برای درخشش سیمرغ‌های بلورین

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

کدام سینما؟کدام نقد؟

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

فیلم دیدن با چشم‌های تار...

چهل و دومین جشنواره فیلم فجر؛

چند نقد بر فیلم سینمایی «آپاراتچی»

«صبحانه با زرافه‌ها»؛

یک وس اندرسون ایرانی تمام‌عیار

ویژه‌نامه جشنواره فیلم فجر؛

«صبحانه با زرافه‌ها»؛ معنازدایی از جهان

«صبحانه با زرافه‌‌ها»؛

تهش هیچی نیست، پس لذت ببر!

درباره فیلم جدید سروش صحت؛

قرار صبحانه با خودمان

هومن جعفری، خبرنگار:

مردی که سازش نمی‌کرد

در روزگار بی‌مایگی حضور قاف غنیمتی است؛

برای «قاف» و عمو اکبر

تولد قاف به میزبانی اکبر نبوی با همکاری «فرهیختگان»؛

«قاف» نمی‌خواهد متکلم‌ وحده باشد

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ؛

هنوزم نقش بازی می کنی آقای فرخ نژاد؟

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار