• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۲-۰۷-۳۰ - ۰۱:۲۷
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0
حزب کارگزاران با نقد رادیکال‌ها و چهره‌های تکراری به میدان آمد؛

دولت دوم روحانی در انتخابات

هنوز چند ماهی مانده تا کشور خیلی‌جدی وارد حال‌وهوای انتخاباتی‌اش بشود، اما احزاب از الان آستین‌ها را بالا زده‌اند و دست به خانه‌‌تکانی در ساختار انتخاباتی خود زده‌اند تا آماده انتخابات اسفند شوند. اصلاح‌طلبان هم از این قاعده مستثنی نیستند.

دولت دوم روحانی در انتخابات

زهرا طیبی، خبرنگار گروه نقد روز: هنوز چند ماهی مانده تا کشور خیلی‌جدی وارد حال‌وهوای انتخاباتی‌اش بشود، اما احزاب از الان آستین‌ها را بالا زده‌اند و دست به خانه‌‌تکانی در ساختار انتخاباتی خود زده‌اند تا آماده انتخابات اسفند شوند. اصلاح‌طلبان هم از این قاعده مستثنی نیستند. در نمونه آخر حزب کارگزاران کنگره پنجم خود را تشکیل داد و بیانیه‌ای منتشر کرد که هم انتقادهایی جدی به اصلاحات وارد کرد هم مشخصا و صریحا گفت تنها راه اصلاح انتخابات است.
به روزها و ماه‌های منتهی به انتخابات که نزدیک می‌شویم، احزاب و گروه‌های سیاسی بیشتر مقابل دوربین‌ حضور پیدا می‌کنند و تقریبا نسبت به همه اتفاقات و وقایع کوچک و بزرگ روز واکنش نشان می‌دهند. اما در مقابل این سوال که شما در انتخابات حضور پیدا می‌کنید یا نه؟ جواب منفی می‌دهند تا افکار عمومی و گروه‌های رقیب، همچنان درمورد استراتژی سیاسی آنها، بی‌اطلاع باقی بمانند. این امر این روزها و در فعالیت‌های سیاسی احزاب و افراد اصلاح‌طلب، نمود بیشتری پیدا کرده است. شکست اصلاح‌طلبان در انتخابات 1398 مجلس و سوءعملکرد حسن روحانی در دوران انتخابات ریاست‌جمهوری و وقایع انتخابات 1400، اصلاح‌طلبان را در انفعال فرو برد اما به‌ دودستگی و اختلاف میان اصلاح‌طلبان نیز منجر شد. طیف‌های بعضا رادیکال اصلاح‌طلب معتقد بودند که اصلاحات باید حضور و فعالیت در عرصه سیاسی و شرکت در انتخابات را کنار بگذارد و فعالیت را متمرکز بر همراهی با جامعه کند. گروه دیگر که بیشتر شامل طیف‌های میانه‌رو اصلاحات بودند، معتقد بودند تنها و موثرترین راه، شرکت و حضور در انتخابات است و تحریم انتخابات راه‌حل خروج اصلاحات از انفعال نیست. سردمدار این تفکر بهزاد نبوی، رئیس سابق جبهه اصلاحات بود که همچنان این ایده را مطرح می‌کند و در مقابل طیف تندروی اصلاحات این نقد را وارد می‌کند که عملا راه‌حل و اقدام قابل‌توجهی از جانب صاحبان ایده فعالیت و حضور در انتخابات ارائه نمی‌شود.
اتفاقات پاییز سال گذشته را شاید بتوان یکی از موضوعاتی دانست که شکاف میان این دوطیف را پررنگ‌تر کرد. شاید برای فهم این شکاف بتوان بیانیه میرحسین موسوی را که عملا از نظام سیاسی جمهوری اسلامی عبور می‌کرد در کنار بیانیه 15 ماده‌ای خاتمی قرار داد. اصلاح‌طلبانی که خود را همچنان در چهارچوب نظام سیاسی ایران تعریف می‌کردند، تلاش داشتند ضمن رد این ایده که آنچه در خیابان اتفاق می‌افتاد، شباهتی به انقلاب نداشت، انتقادهای خود را در همین چهارچوب بیان کنند اما طیف دیگر تلاش می‌کرد تا با اتفاقات پاییز ایده‌ گذار از نظام سیاسی فعلی را مطرح کند؛ ایده‌ای که البته موردتایید افراد و چهره‌های شناخته‌شده اصلاحات همچون بهزاد نبوی و سیدمحمدخاتمی قرار نگرفت.
سال 1402 از همان ماه‌های ابتدایی، حال‌وهوایی انتخاباتی پیدا کرد. تصویب قانون انتخابات مجلس و رفت‌وبرگشت‌ها میان شورای نگهبان و مجلس و مجمع و واکنش احزاب و چهره‌های سیاسی، نسبت به مفاد موجود در قانون جدید، نشان می‌‌داد علی‌رغم ادعاها مبنی‌بر اینکه رغبتی از جانب گروه‌های سیاسی برای شرکت در انتخابات وجود ندارد، اما به‌نظر می‌رسید این گزاره چندان واقعی نبوده است. حالا و با نزدیک شدن به روزها و ماه‌های منتهی به انتخابات مجلس این گزاره خود را خیلی بیشتر نشان داده است. درحالی‌که ابتدا اصلاح‌طلبان از عدم رغبت و حضور پیدا نکردن در انتخابات صحبت به‌میان می‌آوردند و بار دیگر صحبت‌های تکراری درباره نظارت شورای نگهبان و عدم ‌احرازها و حالا قانون جدید انتخابات مجلس را بهانه عدم حضور در انتخابات مطرح می‌کنند اما فعالیت‌های طیف‌های معتدل‌تر اصلاحات نشان می‌دهد که عزمی جدی برای حضور در انتخابات مجلس وجود دارد و حالا این ایده تحریم و عدم حضور در انتخابات است که از جانب دیگر طیف‌های اصلاح‌طلب موردتوجه و رغبت قرار ندارد.
آنچه بیش از همه در این سال‌ها در میان طیف‌های اصلاح‌طلب ضربه خورده، فعالیت‌های حزبی آنهاست. این امر در ماجرای اختلاف در انتخاب رئیس جدید جبهه اصلاحات و استعفای بهزاد نبوی از ریاست جبهه خود را بیشتر نشان داد. در قدم اول و در راستای تحلیل فعالیت‌های انتخاباتی احزاب، می‌شود گفت جناح‌های میانه‌رو درحال جان‌بخشی دوباره به فعالیت‌های حزبی خود هستند و این فعالیت‌ها و نشست‌ها را بیشتر رسانه‌ای می‌کنند. تشکیل جلسات و انتخاب اعضای دوره حزب «اعتدال و توسعه» و «کارگزاران سازندگی» در مهرماه را می‌شود مصداق این بازسازی فعالیت حزبی دانست. روز جمعه بود که پنجمین کنگره حزب کارگزاران سازندگی برگزار شد. در جریان این کنگره اعضای دوره جدید حزب کارگزاران سازندگی انتخاب شدند و بر این اساس محسن هاشمی، شهربانو امانی، امیر اقتناعی، کوروش دستپاک، فرزانه ترکان، ناعمه علینژاد، علی هاشمی، احمد نقیب‌زاده، محمد عطریانفر، محمدهادی جلیلی، علی جمالی، طیبه اصفهانی، جهانبخش خانجانی، محمود علیزاده‌طباطبایی، فاطمه احمدی، مجید صالحی، حامد منتظری و ارسلان شهنی به‌عنوان اعضای جدید شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی ایران انتخاب شدند. درکنار این انتخابات حزب اعتدال و توسعه نیز روز پنجشنبه برگزار شد و درنتیجه انتخابات اعضای حزب مرکزی این حزب، افرادی مثل محمدباقر نوبخت، علی جنتی و محمود واعظی به‌عنوان شورای مرکزی انتخاب شدند. پیش از این محمدباقر نوبخت دبیرکل حزب اعتدال و توسعه نیز سیدعلی آقازاده را به‌عنوان معاون امور استان‌های حزب منصوب کرد و فعالیت‌های اعضای شورای استان حزب کارگزاران سازندگی آغاز شد. این انتصاب‌ها و انتخابات‌های جدید اعضای احزاب معتدل‌تر اصلاحات نشان می‌داد اصلاح‌طلبان علی‌رغم تکرار چندباره ادعاهای پیشین درباره موانعی مثل بررسی صلاحیت‌های شورای نگهبان عامل عدم رغبت به حضور در انتخابات و تکذیب ثبت‌نام چهره‌های شاخص وابسته و نزدیک به این احزاب اما در حال چیدن برنامه سازوکار جدید خود برای انتخابات مجلس هستند که می‌توان آن را مقدمه فعالیت جدی برای انتخابات 1404 دانست.
جلسه کارگزاران سازندگی و تشکیل کنگره این حزب، تحلیل‌ها، گمانه‌زنی‌ها و احتمالات درباره اکت انتخاباتی اصلاح‌طلبان را شفاف‌تر کرد. علاوه‌بر این رسانه‌ای شدن برگزاری جلسات و کنگره‌ها نشان می‌دهد اصلاح‌طلبان این‌بار قصد ندارند از حربه قدیمی احزاب شب‌‌انتخاباتی استفاده کنند که معمولا در روزهای منتهی به انتخابات فعالیت را آغاز می‌کنند و بعضا از بیان سیاست خود در انتخابات‌ها طفره می‌روند و تصمیم‌های انتخاباتی را در زدوبندهای سیاسی و به‌شکلی زیرزمینی اتخاذ می‌کنند، بلکه قصد دارند در چهارچوب فعالیت‌های حزبی نظام‌مند که در نظام ‌سیاسی ایران حضور و نقش کمرنگ‌تری داشته، فعالیت‌های انتخاباتی را پی‌بگیرند. این موضوع را می‌توان گامی رو به جلو در جهت خروج اصلاح‌طلبان از انفعال و مقدمه‌ای برای ورود به فعالیت‌های انتخاباتی برای نقش‌آفرینی در چهارچوب نظام سیاسی ایران دانست.

برای خواندن متن کامل گزارش، اینجا را بخوانید.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

محمدامین ایمانجانی، مدیر مسئول: 

رادیکال‌ها علیه رقابت بر سر ایده‌های حکمرانی

درباره متن انتخاباتی خاتمی و اصلاح‌طلبان میانه‌رو؛

خاتمی در نهایت فایده‌گرایانه تصمیم میگیرد

دنیا علیه خیمه‌سوز‌ها؛

همه چشم‌ها رو به رفح است

نعیمه موحد، دبیر سایت فرهیختگان آنلاین:

همیشه شعبون یه بار هم رمضون!

زهرا میرزایی، دکتری حقوق زن در اسلام:

مخالف حضور زنان در هر جایی

سارا مسعودی، دانشجوی دکتری رسانه:

می‌شود امید داشت!

سیده‌فریضه سیدی‌کیانور، دکتری مدیریت ورزشی:

یک رای، یک نور

حاشیه‌‌ی تبریک روز ملی خلیج‌فارس؛

شوآف با استقلال و پرسپولیس ممنوع!

شریف لکزایی، عضو هیات‌علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی:

پاسخ مقتدرانه به یک چالش تمدنی

در پی عملیات ایران علیه اسرائیل؛

آتش‌بس غیر‌رسمی در غزه امضا شد

ما قصه غدیر را شادمانه می‌گوییم؛

اگرچه می‌دانیم عاشورایی در راه است

تحلیل حقوقی پیشنهاد حذف ساکنان خارج از کشور از واجدان شرایط؛

راه‌حل در جای دیگر است

علی مزروعی، خبرنگار گروه نقد روز:

ضربه ستیزه‌گرها به جمهوریت

صحنه‌هایی که در اختتامیه «فجر» آفریده شد؛

کلاس درس رایگان خانم‌های بازیگر برای فعالان حوزه خانواده

عطیه همتی، دبیرگروه نقد روز:

چرخش دوربین از میدان آزادی به روستا

نگاهی به فیلم «بی‌بدن» و روایت متفاوت آن از دوگانه کلیشه‌ای قصاص و بخشش

وقتی جنجال قاتل می‌شود

ابراهیم فیاض، جامعه‌شناس:

بازسازی از مسیر عدالت یا فوتبال؟

تاملی در میزان انطباق لایحه برنامه هفتم با سیاست‌های کلی نظام؛

برنامه هفتم؛ آنچه هست و آنچه باید باشد

«عادی بودن» برای عامه مردم تعریفی دارد؛

پیامدهای سیاسی یک روایت عادی

حمیدرضا مقدم‌فر عنوان کرد؛

دشمن حضور مردم پای صندوق رای را هدف گرفته

یکی از بخش‌های مهم دستگاه اطلاعاتی، بخش فرهنگی و علمی است؛

22 اصل مهم برای دستگاه‌های نظارتی در عرصه فرهنگی و علمی  

دستگاه‌های مسئول در امنیت سایبری ضعیف عمل می‌کنند؛

صیانت از ابرداده‌ها؛ ماموریت فراموش‌شده

چقدر سخت است بزرگ کردن یک انسان. آیا می‌توانم!؛

تعالی هویت زن در گرو تکریم خود

حاشیه‌نگاری دیدار رهبر انقلاب با اقشار مختلف زنان؛

باز هم پشت‌مان درآمدید

در ارتباط با خرید و اجاره مسکن برای دهک‌های درآمدی متوسط و پایین؛

تجربه تامین مالی ساخت مسکن در کره‌جنوبی

به بهانه سالروز تاسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی؛

ترسم نرسی به کعبه ای اعرابی!

دکتر طهرانچی درباره تفتیش عقاید در هاروارد، پنسیلوانیا و...

محاکمه دانشگاه توسط دیکتاتورهای اتوکشیده

آلودگی هوا یک معضل جدی برای سلامت شهروندان؛

لطفا با ماسک مطالعه شود

ارسلان مالکی، مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن؛

تامین مسکن کشور با مشارکت عموم مردم

مصطفی غفاری، دکترای جامعه‌شناسی سیاسی و مدرس دانشگاه امام صادق(ع):

خط قرمز‌های سیاسی نباید مبهم باشد

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار