

به گزارش فرهیختگان آنلاین، بهرام قاسمی در ابتدای این نشست به مبارزه ارتش عراق با شبه نظامیان داعش پرداخت و آزادسازی موصل را تبریک گفت.
او گفت: «با وجود مردم عراق و تمام گروهها و احزابی که برای حاکمیت عراق تلاش کردند، امروز اخبار حاکی از مبارزه با تروریسم است و امیدواریم این روند ادامه پیدا کند.»
قاسمی در این نشست در پاسخ به سوال آنا درباره نقش معاهده منع سلاح اتمی که با رای مثبت ایران تصویب شد در خلع سلاح اتمی خاورمیانه و جهان گفت: «ما از این تفاهم استقبال کردیم و میکنیم و فکر میکنیم برای جهان عاری از سلاح اتمی که جان انسانهای بیگناه را تهدید کرده تلاش کنیم. این اقدام گامی رو به جلو است و امیدواریم روزی شاهد خاورمیانه عاری از سلاح اتمی باشیم که متاسفانه در لحظه موجود چنین چیزی وجود ندارد. ما به لحاظ دینی و آرمانهای انسانی با رقابتهای حوزه تسلیحات اتمی مخالفیم و امیدواریم اقدامات بعدی کمک کند در منطقه و کل جهان شاهد از بین رفتن مسابقه تسلیحات اتمی باشیم و به یک جهان فاقد سلاح هستهای دست یابیم.»
وی در پاسخ به سوالی درباره نگرانی وزارت خارجه از نقص در اجرای برجام از سوی آمریکا گفت: «آنها اقدامات خود را به اقدامات ضد ایرانی به لحاظ اقتصادی و روانی متمرکز کردهاند که آثار اقتصادی برجام در ایران را کمرنگ کنند. حوادث هفتهای اخیر علائم مثبتی دارد که باید در مورد آنها تامل کرد. باید درباره قضاوت در مورد آینده صبر کنیم. ما برای هرگونه اقدامی آمادگی داریم. امروز بیش از گذشته کشور آمادگی برای هرگونه اقدام ناپسند و نابجا را دارد.»
قاسمی درباره دیدار اخیر ترامپ و پوتین در حاشیه اجلاس جی ٢٠ بیان کرد: «رسانههای روسی نگاه مثبتی به این دیدار داشتند. نفس نشست و مذاکره همواره در جهان میتواند مثبت باشد به شرط آنکه در محیط شفاف و در جهت صلح و دوستی و امنیت جهانی باشد. باید منتظر بود تا اخبار بیشتری درباره این دیدار به دست آید.»
واکنش به آتشبس در سوریه
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره توافق آتش بس آمریکا و روسیه در سوریه و اینکه بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی نیز پس از این توافق اعلام کرد که حضور ایران در جنوب سوریه، خط قرمز تل آویو است و اینکه آیا ایران از توافقی احتمالی و ادعایی میان اسرائیل و آمریکا و روسیه در این خصوص آگاهی داشته است؟ گفت: «اظهارات مقامات صهیونیستی در خصوص ایران و نیروهای مقاومت که در سوریه حضور دارند، نکته جدیدی نیست. این رژیم همواره تردیدی نسبت به سایر دولتها بخصوص آمریکا در مورد برداشته شدن گامهایی که تامینکننده امنیت این رژیم باشد، داشته است. البته ریز مذاکرات میان روسیه و آمریکا در مورد آتشبس هنوز چندان مشخص نیست و باید کمی منتظر شد.»
قاسمی خاطرنشان کرد: «تاریخ گواه است که بسیاری از نشستهایی که موضوعات آن با واقعیتهای منطقه و آنچه که بر روی زمین وجود دارد، همخوان نیست با شکست مواجه شده است و تصمیمهای گرفته شده در این قبیل نشستها هم عملی نبودهاند. من امیدوارم که این نشست و گفتوگو به شکست منجر نشود، نهایتا بتواند به کل سوریه تسری پیدا کرده، صلح و ثبات و امنیت را به این کشور بازگرداند و در سایه آن گامی مثبت برای مردم سوریه برداشته شود. اما سیاستهای منطقهای آمریکا و اهدافی که رژیم صهیونیستی در منطقه دنبال میکند موفقیت این توافق را نیز با تردیدهایی مواجه میکند.»
قاسمی در ادامه افزود: «در مورد اینکه آیا نیروهای مستشاری ایران در منطقه مورد توافق روسیه و آمریکا هستند یا خیر در این لحظه نمیتوانم اظهارنظر نهایی داشته باشم. اما مذاکرات آستانه ادامه دارد و گفتوگوها روال عادی خود را طی میکند. پیچیدگی موضوعات در سوریه و تجربه مذاکرات آستانه که ما هم از نزدیک با آن درگیر بودیم و هستیم به ما نشان داده که این نوع تفاهمات در کلام و بیان ساده است اما در عمل و بخصوص اگر واقعیتهای منطقه مورد توجه قرار نگیرد قطعا با شکست مواجه میشود.»
قاسمی در این باره که آیا روسیه پیش از این توافق بخشی از جزییات را با ایران در میان نگذاشته است، اظهار داشت: « قرار نیست هر صحبتی را من اینجا مطرح کنم. در حوزه دیپلماسی و سیاست خارجی ملاحظات خاصی وجود دارد. بنده دیروز با سفیر روسیه دیدار داشتم و صحبتهایی هم مطرح شد، ضمن اینکه امروز و فردا هم دیدارهایی میان مقامهای ایران و روسیه برگزار میشود و صحبتها پیرامون مسائل مختلف بخصوص سوریه که همکاریهای نزدیکی داشتیم ادامه دارد. فکر میکنم با کمی حوصله و صبر در زمان مناسب در این خصوص بیشتر صحبت خواهیم کرد.»
او در پاسخ به سوال دیگری در این باره که این توافق آتش بس تا چه اندازه می تواند ضمانت اجرایی داشته باشد، بیان کرد: «در مورد ضمانت اجرایی مذاکرات، من به جای آنها نمیتوانم تضمینی بدهم اما به هر حال که ما، روسیه و ترکیه در آستانه فعالیت گسترده داشتیم و با توجه به نوع روابط خاص و آمد و شد ما با کانالهای دیپلماتیک در تهران و مسکو در حال تبادل نظر و مشورت هستیم و اطلاعات لازم را در حوزه مسائل سوریه دریافت میکنیم.»
وی ادامه داد: «تفاهمنامه بین آمریکا و روسیه اگر تفاهمی باشد که بتواند به کل سوریه توسعه یابد و بتواند مناطق کاهش تنش را در چند نقطه مشخص که در آستانه درباره آن کار کرده بودیم به کل سوریه تعمیم دهد و تبدیل به زمینهای برای آتشبس و ثبات شود میتواند مفید باشد.»
سخنگوی وزارت امور خارجه تأکید کرد: «با شناختی که از اقدامات اخیر آمریکا در سوریه و بمبارانها و تهاجمهای آنها داریم این ابهام وجود دارد که آیا آمریکا این نوع اقدامات را در سوریه قطع خواهد کرد. با ادامه این مسیر حرکت به جلو دشوار است. انچه ایران دنبال میکند تمامیت ارضی سوریه و تسری آتشبس وامنیت به کل این کشور است و نمیتواند محدود به این نقطه خاص باشد.»
قاسمی خاطرنشان کرد: «اگر در این نشستها واقعیتها از جمله حق حاکمیت سوریه مد نظر قرار نگیرد و تفاهمات در این چارچوب نباشد تردید داریم که هیچ تفاهمی حاصل شود.»
تلاش عناصر ثالث برای تأثیرگذاری بر روابط ایران و تاجیکستان
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه به نظر میرسد روابط ایران و تاجیکستان در هفتههای اخیر دچار فراز و نشیبهایی شده به نحوی که دولت تاجیکستان اقدام به بستن یک مرکز فرهنگی ایران در شهر خجند تاجیکستان کرده است، تصریح کرد: «ایران و تاجیکستان دارای اشتراکات زیادی هستند و همواره تلاش ایران در راستای گسترش روابط و برداشتن گامهایی رو به جلو برای بسط تعاملات بین دو کشور بوده است.»
وی با بیان اینکه گسترش روابط و تعاملات بین تهران و دوشنبه خواست دو کشور است، گفت: «گاهی احساس میشود که عناصر ثالث و یا کشورهای ثالث تلاش میکنند که این روابط را تحت تأثیر اقدامات منفی خود قرار دهند. تلاش ما برداشتن هرگونه موانع در راه گسترش روابط دو کشور است و سعی میکنیم که برخی از مشکلات و سوء تفاهمهای احتمالی که در دوشنبه ممکن است نسبت به تهران ایجاد شود حل و فصل شود. امیدواریم این تلاشها موثر باشد و دولت تاجیکستان نیز از برخی شبهات و تصورات نادرستی که به آنها از سوی عناصر ثالث القا میشود دوری کند و ما به روابط مستحکمی بین دو کشور دست پیدا کنیم، موضوعی که خواست دو کشور است.»
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره تاریخ بعدی نشست کمیسون مشترک ایران و کشورهای 1+5 گفت این تاریخ طبق روال برجام مشخص است و در زمان خود اعلام میشود و موضوع آن نیز به موضوعاتی بازمیگردد که از جلسات قبلی باقی مانده و یا مشکلات جدیدی که پیش آمده است.
منبع: آنا
