زهرا طیبی، خبرنگار گروه سیاست: وزیر امور خارجه ایران در مصاحبه اخیر خود با روزنامه اطلاعات از تدوین سندی به نام سند سپتامبر میان ایران و طرفین غربی صحبت به میان میآورد، اظهاراتی که این سوال را ایجاد کرد که احتمالا مذاکرات جدیدی درحال به نتیجه رسیدن است. سخنگوی وزارت خارجه اما روز گذشته به این امر تاکید کرد سند سپتامبر، سند جدیدی نیست و همان مذاکراتی است که میان ایران و 1+4 در سال گذشته در جریان بود. مطرح شدن این موضوع در شرایطی صورت گرفته که ایران اخیرا توافقاتی با طرف غربی برای آزادسازی پولهای بلوکهشده و آزادی زندانیان داشته است. برای بررسی بیشتر صحبتهای اخیر وزیر خارجه و احتمال ازسرگیری دوباره مذاکرات احیای برجام با عبدالرضا فرجیراد، کارشناس مسائل بینالملل گفتوگو کردیم که در ادامه میخوانید.
*تصور میکنم بعد از تفاهمی که میان ایران و آمریکا در رابطه با 6 میلیارد دلار کره و آزادی چند زندانی صورت گرفت، قرار بر این شده که مذاکرات ادامه پیدا کند و بهنظر من اقدامات دیگری هم صورت گرفته که گفتوگوها ادامه یابد. یکی اینکه تنش در منطقه کاهش پیدا کرده، حملات ایران و آمریکا بهلحاظ لفظی کم شده، در خلیجفارس شناورهای دریایی دوطرف کمتر نسبت به یکدیگر حساسیت نشان میدهند و مهمتر از همه اینکه مقداری از اورانیوم غنیشده ایران براساس اطلاعاتی که آژانس منتشر کرده که اتفاقا محرمانه بود، رقیق شده است؛ موضوعی که پیش از این عامل نگرانی غربیها بود.
*ایران روی یک توافق درازمدت اصرار دارد. آمریکا اما مشکلات دارد، ازجمله با کنگره. از طرفی درحال نزدیک شدن به انتخابات ریاستجمهوری هم هستند، البته اگر توافق درازمدت بشود و ایران بتواند اقتصادش را آزاد کند و از این گرفتاری تحریم خارج و سیستم بانکیاش باز شود و با سیستم جهانی پیوند برقرار کند، حتما بهنفع ایران خواهد بود.
*ابتکار سلطان عمان ممکن است در دو جهت باشد؛ یکی در رابطه با اینکه روی چه موضوعاتی صحبت شود که این میتواند یک راهحل و ابتکار باشد. دیگر اینکه آمریکاییها ممکن است نخواهند روی برجام یا پیشنویس مانور بدهند.
*غربیها بهویژه آمریکاییها زودتر از اروپاییها فهمیدند که ناآرامیها خیلی نمیتواند نقش بزرگی در تحولات داخل داشته باشد، لذا این تجربه را بهدست آوردند و این نمیتواند در مذاکرات وقفه ایجاد کند.
برای خواندن متن کامل گفتوگو اینجا را بخوانید.