

مطهره سادات قاسمی، خبرنگار: کمتر از یک ماه دیگر سال تحصیلی جدید آغاز شده و دانشگاهها میزبان دانشجویان ورودیهای مختلف خواهند بود. دانشگاه آزاد اسلامی نیز بهعنوان یکی از بزرگترین دانشگاههای ایران دارای مزیتهایی مانند گستردگی واحدها در بسیاری از شهرها، توجه به آموزش مهارتی، پتانسیلهای آزمایشگاهی، اجرای طرحهای مختلف از جمله طرح پویش و حمایت از دانشجویان نخبه و... است که توجه بسیاری از نودانشجویان را جلب میکند. آنطور که معصومه طباطبایی، رئیس مرکز سنجش، پذیرش و فارغالتحصیلی دانشگاه آزاد به «فرهیختگان» گفته دانشگاه آزاد در مقطع کاردانی و کارشناسی به دو شیوه دانشجو میپذیرد. شیوه اول رشتههای با آزمون بوده که از طریق کنکور سراسری است و افرادی که در کارنامه از سوی سازمان سنجش مجاز به انتخابرشته در رشتههای دانشگاه آزاد شدند میتوانند از تاریخ 13 شهریور به سامانه دانشگاه مراجعه کرده و انتخاب رشته خود را انجام دهند. به گفته او شیوه دیگر پذیرش بر مبنای سوابق تحصیلی است که داوطلبان در همین بازه زمانی با مراجعه به سایت www. azmoon. org میتوانند انتخابرشته را انجام دهند. دانشجو در هر گروه که بخواهد انتخابرشته انجام دهد میتواند کارت اعتباری را خریداری کرده و تا 100 رشته از زیرمجموعههای آن زیرگروه انتخابرشته انجام دهد. ممکن است برخی داوطلبان علاقهمند باشند که بخواهند هم در گروههای علوم تجربی و هم در گروههای هنر یا زبان شرکت کنند. این افراد باید کارتهای جداگانه خریداری کرده و انتخابرشته خود را انجام دهند. از بین متقاضیانی که در دانشگاه آزاد انتخاب رشته انجام میدهند، اسامی پذیرفتهشدگان همراه با اعلام نتایج سازمان سنجش اسامی آنها اعلام شده و میتوانند به واحدهای دانشگاهی مراجعه کنند و مراحل ثبتنام خود را انجام دهند. در این گزارش در گفتوگو با روسای استانی دانشگاه آزاد درباره پتاسیلهای این واحدها و اقداماتی که برای جذب دانشجویان برای سال تحصیلی جدید انجام دادهاند به گفتوگو نشستهایم که در ادامه میخوانید.
طرح بازدید از دانشگاه برای دانشآموزان و مسئولان
غلامرضا کاظمی، رئیس دانشگاه آزاد خراسان شمالی در گفتوگو با «فرهیختگان» بیان کرد: «قرار بود که شش رشته کارشناسی به چند استان اضافه شود اما متاسفانه تا این لحظه در هیچ یک از دانشگاههای آزاد این اقدام انجام نشده است.» کاظمی با اشاره به اقدامات دانشگاه آزاد استان خراسانشمالی برای جذب دانشجویان در سال تحصیلی جدید گفت: «تمام توان گروه تبلیغات و جذب دانشجو از یکماه پیش در قالب فضای مجازی، بیلبوردها، حضوری و... آغاز شده است. معتقدیم دانشگاه باید از زبان افراد خبره به دیگران معرفی شود و تفهیم پتانسیلهای دانشگاه آزاد بسیار مورد توجه قرار میگیرد. همچنین شهریه آن نسبت به خدماتی که ارائه میشود پایین است.» وی ادامه داد: «دانشگاه آزاد استان خراسانشمالی کاری را تحت عنوان اردوی دانشآموزان در دانشگاه شروع کرده است؛ یعنی قبل از کنکور دانشآموزان را به دانشگاه دعوت کرده و آنها را با تجهیزات و ظرفیتهای دانشگاه آزاد آشنا میکنیم. طرح بازدید از دانشگاه علاوهبر دانشآموزان برای مسئولان نیز اجرا میشود.»
40 رشته در قالب کلاسهای مشترک برقرار میشود
فرشید سلیمی، رئیس دانشگاه آزاد استان اردبیل با اشاره به شروع سال جدید تحصیلی اظهار کرد: «پنج رشته دکتری و کارشناسیارشد به دانشگاه آزاد استان اردبیل اضافه شده اما در مقطع کارشناسی این مساله در قالب محل برگزاری کلاس انجام میشود. بهطور مثال رشتهای در مرکز استان تدریس میشود که در واحدهای مجاور نیست، در این شرایط قراردادی میبندیم که کلاسها در واحدهای دیگر نیز برگزار شود. با این روش دیگر نیاز نیست که دانشجو مسافت طولانی برای حضور در کلاسهای مرکز استان طی کند. در قالب کلاسهای مشترک 30 الی 40 رشته داریم.» سلیمی با اشاره به جذب دانشجو در سال تحصیلی جدید گفت: «هر سال نزدیک به شروع سال تحصیلی دانشگاه آزاد را از طریق فضاهای اطلاعرسانی اجتماعی معرفی میکنیم. همچنین 18 ساعت در روز مشاوره تحصیلی به دانشآموزان ارائه میشود. استفاده از بیلبوردهای سطح شهر، پیامک، پخش تراکتهای مربوط به دانشگاه آزاد نیز از دیگر اقدامات دانشگاه آزاد استان اردبیل در جهت جذب دانشجو به شمار میرود.»
ارائه خدمات مشاوره در مرکز مشاوره امین دانشگاه
محمد دوستار، رئیس دانشگاه آزاد استان گیلان اشاره با شروع سال تحصیلی جدید بیان کرد: «درخصوص جذب دانشجویان برای سال تحصیلی جدید تبلیغات گستردهای انجام شد. همچنین بازدید دانشآموزان از آزمایشگاه و فضای دانشگاه آزاد استان گیلان را برای معرفی پتاسیلهای دانشگاه تدارک دیدیم. همچنین ارائه خدمات مشاوره، معرفی و انتخابرشته نیز انجام شد. مشاورههای غیرحضوری هم از طریق مرکز مشاوره امین دانشگاه آزاد استان گیلان صورت گرفت.»
30 رشته جدید در مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد یزد
محمدرضا دهقانیاشکذری رئیس دانشگاه آزاد استان یزد با اشاره به شروع سال تحصیلی جدید گفت: «در مقطع کارشناسی از آییننامه تفاهمی و منع تشکیل کلاس پیروی و 30 رشته جدید در استان یزد ایجاد کردیم. همچنین 9 رشته در کارشناسیارشد و دکتری شیمی دارویی نیز به دیگر رشتههای دانشگاه آزاد یزد اضافه شد.» دهقانی درخصوص برگزاری جلسات با مدیران مدارس استان یزد برای جذب دانشجویان برای سال جدید بیان کرد: «علاوهبر برگزاری جلسات با مدیران مدارس استان یزد، همایش دوروزهای با حضور مدیران هنرستان استان یزد و معاونت علوم و تربیتی دانشگاه آزاد و مدیرکل فنی و حرفهای وزارت آموزشوپرورش برگزار شد. محتوای این همایش شامل معرفی ظرفیتهای دانشگاه، چارت کمیسیونهای تخصصی در حوزه فنی و حرفهای، پنلهای انتقال تجربه و... بود. همچنین جلساتی با حضور خانوادههای دانشآموزان، مسئولان کافینتهای استان یزد برگزار شد. مرکز مشاوره تحصیلی و انتخابرشته رایگان هم بهتازگی فعالیت خود را شروع کرده است که بسیار مورد استقبال خانوادهها و دانشآموزان قرار گرفت.»
ایجاد مراکز هدایت تحصیلی برای معرفی رشتهها
محمدعظیم خدایاری، رئیس دانشگاه آزاد استان همدان با اشاره به نزدیک شدن به سال تحصیلی جدید اظهار کرد: «تبلیغات گستردهای در بیلبوردها و تابلوهای سطح شهر و در بستر فضای مجازی درحال انجام است. در کارشناسیارشد سه رشته به دیگر رشتههای فعال استان همدان اضافه شده است، اما در مقطع کارشناسی در قالب تشکیل کلاس پس از برنامهای که در شورای گسترش دانشگاه آزاد صورت گرفت بعضی رشتهها را به برخی از واحدها اختصاص دادیم؛ پیشبینیمان این است که با این اقدام ظرفیت جذب دانشجو در واحدهای دانشگاه آزاد افزایش خواهد داشت.» خدایاری با اشاره به تدارکات دانشگاه آزاد استان همدان برای جذب دانشجویان در سال تحصیلی جدید گفت: «در استان همدان از ابتدای تابستان برگزاری جلسات هدایت تحصیلی شروع شد که بخشی از این جلسات به معرفی فضای دانشگاه و ظرفیتها و امکانات آن اختصاص داشت. همچنین تبلیغات گستردهای در بیلبوردها و تابلوهای سطح شهر و در بستر فضای مجازی درحال انجام است.» وی افزود: «برای معرفی رشتههای دانشگاه بهصورت حضوری مراکز هدایت تحصیلی در سطح استان ایجاد شد و ظرفیت علمی رشتهها در دانشگاه آزاد به متقاضیانی که انتخابرشته میکنند ارائه میشود. این مراکز در شهرهای همدان، تویسرکان و ملایر دایر است.»
کمیتههای هدایت تحصیلی برای جذب دانشجو فعال شدند
مسعود اکبریزاده، رئیس دانشگاه آزاد استان سیستانوبلوچستان بیان کرد: «برای سال تحصیلی جدید چند رشته مهارتی در مقطع کاردانی اضافه شده است. البته در دانشگاه آزاد استان سیستانوبلوچستان 15 رشته برای مقطع کارشناسی و 7 رشته برای مقطع کارشناسیارشد درخواست دادهایم که شامل گرایشات مدیریت دولتی، تربیتبدنی، مشاوره، فلسفه و کلام اسلامی، علوم تربیتی و... میشوند.»
اکبرزاده با اشاره به جذب دانشجویان در سال جدید تحصیلی گفت: «جلسات متعددی برای جذب دانشجویان برگزار شد. همچنین تبلیغات منطقهای، محلی و بهکارگیری کمیتههای هدایت تحصیلی نیز آغاز شده و با مدارس و دستگاههایی که در امر جذب دانشجو میتواند تاثیرگذار باشند نیز ارتباط گرفتهایم. امیدواریم با توجه به اینکه در دو سال اخیر استان سیستانوبلوچستان آمار بیشترین جذب دانشجو را داشته، با سوق دادن دانشجویان به رشتههای مهارتی بتوانیم طرح پویش را نیز با حداکثر دانشجو اجرایی کنیم.»
90 رشته کاردانی و کارشناسی پذیرای دانشجویان مشهدی
محسن مرادی، رئیس دانشگاه آزاد استان خراسانرضوی با اشاره به تشکیل تیم آمایش رشتهها بیان کرد: «در دانشگاه آزاد استان خراسانرضوی یک تیم آمایش و ساماندهی رشتهها را ایجاد کردیم، این تیم باتوجه به سه ویژگی نیازمحوری، مزیتمحوری و آیندهنگری رشتهها را بازنگری میکند که در این راستا 34 رشته در مقطع کارشناسی، کارشناسیارشد و دکتری جابهجا شدند. برای مثال اگر یک رشته در واحد سبزوار کاربردی نداشت، آن رشته به واحد دیگری منتقل میشد. به همین دلیل استان خراسانرضوی یکی از استانهای پیشرو از نظر آمایش رشتههاست.» وی افزود: «با توجه به اینکه در تلاشیم فعالیت دانشکده مهارت و کارآفرینی قوت بگیرد، بیش از 90 رشته کاردانی و کارشناسی در این دانشکده فعال شده است.» مرادی با اشاره به جذب دانشجویان در سال تحصیلی پیشرو گفت: «ما از تمام فضای موجود برای معرفی ظرفیتهای دانشگاه آزاد استفاده کردهایم. با توجه به تعاملی که با شهرداریهای استان داریم برای استفاده از تابلوها و بیلبوردهای شهری قراردادهایی منعقد شد. همچنین با دو روزنامه بزرگ استان خراسان به جهت تبلیغات تفاهمنامه داریم. ضمن اینکه فضای مجازی را در بخش روابطعمومی فعال کرده و در خوابگاهها معرفی رشتهها را از سر گرفتیم. در سال گذشته خراسانرضوی رتبه نخست جذب دانشجو را کسب کرد و امیدواریم با این اقدامات جایگاه استان را در این زمینه حفظ کنیم.»
جابهجایی 36 رشتهمحل در بین واحدهای استان مرکزی
مرتضی قاسمی، رئیس دانشگاه آزاد استان مرکزی با اشاره به جابهجایی رشتهها در سال تحصیلی جدید اظهار کرد: «در سال تحصیلی پیشرو 36 رشتهمحل در مقطع کارشناسی و کارشناسیارشد بهصورت جابهجایی رشته در بین واحدهای مختلف انجام شد؛ یعنی آمایش رشتهها صورت گرفت.» قاسمی با اشاره به اقدامات دانشگاه آزاد استان مرکزی برای جذب دانشجو برای سال تحصیلی جدید تشریح کرد: «مهمترین اقدام در جهت جذب دانشجو تشکیل ستاد هدایت تحصیلی است که برنامهریزی لازم در این زمینه صورت گرفت. همچنین ایدههای انگیزشی مانند طراحی پوستر و ارائه توضیحات درباره طرح پویش، مهارتی شدن رشتهها، دانشکده تعلیم و تربیت، دانشکده مهارت، مراکز کاربنیان و... دانشگاه آزاد نیز انجام شد. به جهت ارتباط صنعت با دانشگاه و جذب دانشجویان جلساتی با اتاق بازرگانی برگزار و مقرر شد طرح سه راه دانشگاه، اقتصاد و بازرگانی پیگیری شود.»
