سینا سمیعی، پژوهشگر حوزه سلامت:هفته گذشته وزیر بهداشت در حاشیه جلسه هیاتدولت، وعده خود مبنیبر افزایش 25 درصدی ظرفیت پزشک متخصص را تکرار کرد. اما بررسی بخش مربوط به آموزش پزشکی لایحه برنامه هفتم توسعه حاکی از شاخصسازی درجهت خلاف وعده وزیر است. شاخصی غیرکارشناسی که زمینهساز تداوم کمبود پزشک در کشور خواهد بود.
کمبود پزشک متخصص مشکلی آشکار
«کمبود پزشک متخصص در شهرستانهای ما بسیار زیاد است. کسی که در شهرستان زندگی میکند حق دارد از خدمات بهداشتی درمانی بهموقع استفاده کند و قرار نیست فقط افراد ساکن مرکز استان یا مرکز کشور همه خدمات را داشته باشند.» این گلایه فتحالله توسلی، نماینده بهار و کبودرآهنگ در مجلس از وضعیت پزشک متخصص در حوزه انتخابیه خود است.
البته این نخستینبار نیست که نمایندگان مجلس از کمبود پزشک متخصص شکایت میکنند. نزدیک به چهار ماه پیش بود که وضعیت دسترسی به پزشک متخصص پای وزیر بهداشت را برای پاسخ به سوال محمدرضا صباغیان در این خصوص به مجلس باز کرد. پاسخی که برای نماینده مردم ابرکوه، بافق، خاتم و مهریز قانعکننده نبود و با وساطت رئیس مجلس فرصتی سه ماهه برای رفع معضل کمبود پزشک به وزیر بهداشت داده شد.
بررسی آمارها نیز حاکی از سرانه پایین پزشک متخصص در کشور است، کمبودی که هم سبب کاهش دسترسی عادلانه و هم باعث توزیع نامتوازن پزشکان متخصص در سراسر کشور بهویژه مناطق کمبرخوردار شده است.
سرانه پزشک متخصص در ایران 62 پزشک به ازای هر 100 هزار نفر جمعیت است. این سرانه نزدیک به نصف متوسط سرانه پزشک متخصص کشورهای منطقه است. همچنین این سرانه حدود یکپنجم متوسط سرانه پزشکان متخصص سالمندترین کشورهای دنیا است. این درحالی است که کشور ایران بهزودی با موجی از جمعیت سالمند روبهرو خواهد شد و بایستی زیرساختهای کافی بهویژه نیروی انسانی متخصص، جهت پاسخگویی مناسب به افزایش نیازهای درمانی این قشر از جامعه را داشته باشد....ادامه مطلب