سیدحسین امامی، خبرنگار:به همت مجمع عالی علوم انسانی اسلامی و همکاری دانشگاه امام صادق(ع) هفتمین نشست اساتید منتخب علوم انسانی اسلامی با عنوان «مردمسالاری دینی؛ بازخوانی، بسط و تکمیل» 26 خردادماه برگزار شد که در ادامه گزارشی از سخنرانیهای این نشست را با هم میخوانیم.
در ادامه گزارشی از سخنرانی رضا غلامی، رئیس مجمع عالی علوم انسانی اسلامی و پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری که در هفتمین نشست اساتید منتخب علوم انسانی اسلامی با عنوان «مردمسالاری دینی؛ بازخوانی، بسط و تکمیل» برگزار شد از نظر شما میگذرد.
* طراحی جمهوری اسلامی و به تبع آن تکوین نظام مردمسالاری دینی، محصول درک مترقی و نواندیشانه از اندیشه سیاسی اسلام شامل کلام و فقه سیاسی تلقی میشود. این فرصت با شکلگیری و پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی برای نخستین بار در عصر غیبت معصوم (ع) فراهم شد.
* بخش قابلتوجهی از مردم ایران از طیفهای گوناگون علاوهبر سر دادن شعارهایی در جهت رفع استبداد، تامین آزادیها از جمله آزادی سیاسی، تحقق عدالت اجتماعی و نیز رفع وابستگی به بیگانه، صراحتا خواستار شکلگیری دولت اسلامی در ایران بودند و بر همین اساس نهایتا در همهپرسی تعیین نظام سیاسی ایران که در برگزار شد، 99.5 درصد مردم به تشکیل نظام جمهوری اسلامی آری گفتند.
* پس از آن مردم ایران در دو نوبت رفراندوم قانون اساسی یعنی در رفراندوم اول در سال ۱۳۵۸ با 98.2 درصد نظر مثبت و در رفراندوم بازنگری در سال ۱۳۶۸ با 97.5 درصد نظر مثبت نیز روی نوع نظام سیاسی ایران یعنی مردمسالاری دینی با محوریت ولایتفقیه صحه گذاشتند.
*در طول ۴۳ سالی که از عمر انقلاب اسلامی سپری شده است، قریب به ۴۰ انتخابات در ایران براساس قانون اساسی برگزار شده که عمده آنها با مشارکت بالا یا قابلقبول (میانگین 65 درصد) مردم همراه شده است.
*نمیتوان وارد بحث مردمسالاری دینی شد اما درباره مفهوم دموکراسی، مزایا، معایب و انواع آن سکوت کرد.
*دموکراسی صورتی از حکومت است که در آن مردم صلاحیت تصمیمگیری درباره سرنوشت سیاسی خودشان را دارند. این تصمیمگیری شامل نوع نظام سیاسی حاکم، قانون اساسی، قوانین موضوعی و حکومت میشود.
*میتوان مزایای فراوانی برای دموکراسی در نظر گرفت. برای نمونه: همه مردم در انتخاب حاکمان یا دولتمردان دارای وزن برابر هستند.
*در کنار مزایایی که برای دموکراسی ذکر شد، معایبی نیز برای دموکراسی مطرح شده است برای نمونه:مشارکت ناعادلانه
متن کامل را اینجا بخوانید.