مریم فضائلی:بررسی آمارها درباره میزان توجه مردم کشورمان به سینما در سالهای اخیر میتواند دریچه ورود قابل اتکایی به مسائل و مشکلات این صنعت باشد. برای این کار شاید بهتر باشد تعداد مخاطبان سینما در 6 سال اخیر را با هم مقایسه کنیم. آمارهای مربوط به بهار 1397 و 1398 نشان میدهد که تعداد مخاطبان سیری صعودی داشته اما در بهار1399 با شیوع کرونا سینما تعطیل شد و آن سیر صعودی ایجاد شده که میتوانست هر سال بیشتر شود را ناگهان با یک رکود سنگین مواجه کرد. بالاخره در سال ۱۴۰۲ پای مردم بیشتر از قبل به سالنهای سینما باز شد؛ گرچه علاقهمندان سینما هنوز به فرمی بازنگشتهاند که پیش از سال ۱۳۹۸ داشتند، چه برسد به اینکه ضعفهای آن دوره را هم جبران کنند. امسال سالنهای سینما با حدود 5 میلیون و 711 هزار مخاطب کمکم بهار را پشت سر میگذراند اما هنوز هم تعداد مخاطبان سینما به روزهای اوجی که پیش از کرونا اهل تماشای فیلم در سالن بودند، نرسیده و راه زیادی برای رسیدن به آمار 9 میلیون نفری آن سالها وجود دارد.
برای درک چرایی این تفاوت فاحش میان تعداد مخاطبان بهار 1397 و بهار 1402 که عملا سینما را از سبد مصرف 4 میلیون نفر ایرانی حذف کرده، شاید بررسی عملکرد فیلمهایی که امسال روی پرده هستند، کمککننده باشد.
در لیست اکران این بهار با 17 فیلم سینمایی همهجور ژانری از «غریب» در ژانر جنگی، «مصلحت» با ژانر سیاسی-اجتماعی و حتی «جنگ جهانی سوم» در فضای درام اجتماعی وجود دارد، اما از بین همه این 17 فیلم «فسیل» در ژانر کمدی توانسته نظر تعداد قابل توجهی از مخاطبان را به خودش جلب کند و پیشتاز میزان فروش باشد. فسیل به عبارت دقیقتر توانسته 70درصد از میزان فروش سینمای ایران در بهار 1402 را به خودش اختصاص بدهد.
نزدیک به 90 روز است که فسیل روی پرده نقرهای سینما در حال اکران است و حدود 4 میلیون بلیت فروخته اما سوال واقعی این است که آیا تنها کمدی بودن این فیلم است که باعث این میزان فروش شده یا دلایل دیگری هم دارد؟
متن کامل را اینجا بخوانید.