مهدی عبداللهی، دبیر گروه اقتصاد: مهدی رزمآهنگ و میلاد ترابیفرد مدعی هستند شیوههای مختلف مواجهه با تحریمها (1. رفع حقوقی تحریمها و عادیسازی روابط ایران و غرب؛ 2. دور زدن تحریم و صدور مجوزهای موردی؛ 3. استفاده از ابزارهایی نظیر پیمانهای پولی و 4. اصلاحات اقتصادی داخلی) که تابهحال در فضای سیاستگذاری کشور مطرح شده، هیچکدام نمیتوانند پاسخ جامع و آیندهنگرانهای به موضوع تحریمها باشند. این دو کارشناس معتقدند پاسخ اصلی و کامل به موضوع تحریمها، جانمایی جدید و بازتعریف نقش ایران در اقتصاد جهانی است.
*ترابیفرد: بهعنوان یک بازیگر غیررسمی در جهان مطرح میشوید، مشروعیت شما را خدشهدار کرده، همان چیزی که تحریم میخواست.
*رزمآهنگ:اینکه ما بازیگر غیررسمی در جهان باشیم، بهعنوان اینکه ایران آمده و پشت آن ارتباطات پنهانی وجود دارد و باید مراقبت کنیم ما را دور نزنند، چون دور زدن راهبرد شده است.
*ترابیفرد: حتی بهعبارتی میتوان گفت دور زدن تحریم خود راهبرد آمریکا میشود. با مسیر مجوزهای موردی بهنوعی تراکنشهای شما را محدود به کانال غذا و دارو کرده است که میتواند رفتار شما را شکل دهد. اینکه فکر کنید با رفتار غیررسمی توانستید آمریکا را دور بزنید همین الان هم اینطور نبوده و درست نیست. تمام کنشها را میدانند و در زمان لازم رفتار شما را شکل میدهند.
*رزمآهنگ:همین است که بخش زیادی از واردات و صادرات ما وابسته به کشور خاص شده و ما تصور میکنیم دور میزنیم، ولی او در اتاق کاملا شیشهای میبیند چه اتفاقی میافتد. اما سومین روایتی که از خنثیسازی تحریم داریم – با احترام به همه دوستانی که با حسننیت این روایت را ساختند و روی آن کار میکنند – این است که میشود از ابزارهایی همچون پیمان پولی و بانکداری فراساحلی، رمزارز و... که همه را به نام ابزار میشناسیم،استفاده کرد.
متن کامل گفتگو را اینجا بخوانید.