• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۲-۰۳-۰۲ - ۱۳:۴۵
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۱
  • 4
  • 0

از ویدئوی حسین طاهری ممنونیم!

طاهری اگرچه شاید به شکل ناجوانمردانه‌ای این روزها توسط گروه‌های مختلف تخریب می‌شود اما آنچه مسلم است ویدیوهای منتشر شده به خوبی نشان دهنده حجم بلاتکلیفی آشکار فعالان فرهنگی مذهبی کشور است.

عطیه‌همتی، روزنامه نگار: بازسازی عینی مناسک و رفتارهای وارداتی از سوی متولیان فرهنگی و مذهبی را حالا می‌توان به روشنی از دل ایونت‌ها و دورهمی‌های تازه باب شده به بهانه شادی آفرینی‌های دینی مشاهده کرد.

از دورهمی‌هایی از جنس تجمعات سلام فرمانده، مهمانی‌ چندکیلومتری غدیر تا جشن روز دختر با حضور آقایان مداح که تازگی فیلم آن دارد دست به دست می‌چرخد که اغلب با واکنش‌های منفی درشتی همراه بوده‌است. جشن‌هایی که برخی از آن‌ها موفق و برخی دیگر با ناهمخوانی‌‌های عجیبی با فرهنگ و عرف جامعه داشته است.

میل به تولید شادی آفرینی‌های به اصطلاح حلال از سر همان نیازی بیرون زد که جامعه‌شناسان زیادی بارها در گذشته گفتتد که کشور ما نیازمند شادی‌های دسته جمعی است که فقط آن را می‌شود در برد‌های ورزشی مانند صعود به جام جهانی یا قهرمانی‌های باشگاهی جستجو کرد و فقدان آن در باقی ایام سال به وضوح احساس می‌شود.

اینکه متولیان بخش‌های فرهنگی و مذهبی این نیاز را احساس کرده‌اند و سعی کرده‌اند فقدان شادی‌های دسته جمعی را با برگزاری مناسبت‌های مختلف پر کنند قابل تقدیر است. اما دیده‌ایم که در بسیاری موارد تنها فرم به شکل وارداتی حفظ شده و محتوا بسیار دم دستی از آب درآمده‌است و حتی تنه به ابتذال زده است. این مواقع نه تنها نتوانسته بدنه جامعه مذهبی را همراه کند بلکه موجب تمسخر این قشر نیز شده است.

عدم ثبات رفتاری متولیان فرهنگی را به خوبی می‌توان در برخی از همین مناسک مشاهده کرد به گونه‌ای که گویی قرار است به برچسب‌هایی که سال‌ها خورده‌اند پاسخ بدهند که گهگاه شکل اگزجره‌ای پیدا کرده‌است. پیش از این اگر برچسب شاد نبودن به آن‌ها خورده‌است با رفتارهای اغراق آمیزی مانند مراسم روز دختر سعی بر جبران آن داشته اند. اگر گفته شده که سرود و محتوای به روز و همگام با نسل امروز ندارند و از همین رو به موسیقی‌هایی از جنس تتلو و ساسی مانکن رو می‌آورند؛ ویدیو کلیپ‌های بی‌محتوایی از جنس «دهه‌هشتادی‌ها» این بار محتوای محرمی برایشان ساخته می‌شود و از رپرهای نوجوان برای جذب استفاده می‌شود تا فقط شکل فرمی حفظ شود بی‌آنکه توجه شود این نسخه غیر اورجینال برای قشر خاکستری که جامعه هدف این محصولات است کاربرد ندارد. قشری که برای شنیدن محتواها و تجمعات جشن و پایکوبی سراغ نمونه‌های تقلبی خود نخواهد رفت و اتفاقا اگر بخواهد محتوای مذهبی گوش بدهد همان نسخه اصیل را ترجیح می‌دهد.

آسیب دیگری که این نوع مناسک‌سازی‌های وارداتی دارد سرپوش‌گذاری روی معضلات جدی و اساسی در حوزه فرهنگی و اجتماعی است. یکی از مهم‌ترین مسائل دختران در جامعه امروز ؛ آزادی‌های فردی و اجتماعی است که با حوادث و اعتراضات 1401 در تسویه حساب خیابانی خودش را کاملا عیان کرد. دخترانی که درخواست‌های آن‌ها مبنی بر حضور در ورزشگاه با چالش‌ها و حواشی جدی روبرو شد. دوچرخه سواری آنها محدود و ممنوع شد و دست آخر کلیپ‌های درگیری آن‌ها با گشت‌ارشاد هر روز با کمک رسانه‌های فارسی زبان خارج از ایران در شبکه‌های اجتماعی وایرال شد و توانست بسیاری از خط قرمزهای پوششی را در کف خیابان جابه‌جا کند.

این در حالیست که متولیان فرهنگی به جای اقدامات درست و ریشه‌ای سعی به افزایش تجمعات مختلف مذهبی‌حاکمیتی داشته اند. تجمعات و حتی اقدامات شعاری که تنها این تصور را به متولیان خواهد داد که اقدام مرتبطی انجام داده‌اند در حالیکه نه تنها چنین نیست بلکه با باسمه‌ای کردن و سخیف کردن اعیاد مذهبی از اثرات معنوی آن‌ها نیز کاسته‌است.

ویدیوی پرحاشیه اخیر از مراسم حسین طاهری مداح و جشن روز دختر وی که با بالا و پایین پریدن زنان و دختران محجبه همراه بود و از تلویزیون پخش شد یکی از کامل‌ترین نمونه‌های آسیبی است که در بندهای بالاتر به آن اشاره کرده‌ایم. طاهری اگرچه شاید به شکل ناجوانمردانه‌ای این روزها توسط گروه‌های مختلف تخریب می‌شود. اما آنچه مسلم است ویدیوهای منتشر شده به خوبی نشان دهنده حجم بلاتکلیفی آشکار فعالان فرهنگی مذهبی کشور است. بلاتکلیفی در امر شادی، شادی دسته جمعی، مواضعشان نسبت به دختران، آزادی‌های دختران و رفتارهای اجتماعی دختران. پس بهتر است از این ویدیو ممنون باشیم که توانسته به روشنی این بلاتکلیفی را نشان‌مان بدهد و آب پاکی را این قدر صریح روی دستمان بریزد.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۱

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

سهم طبقۀ متوسط از صنعت سریال‌سازی؛

«افعی تهران» از چه کسی انتقام گرفت؟

فرصتی برای تجدید ظهور «خوبی مردم ایران»؛

مفهوم ملت را زنده کردند

فیلم پرحاشیه «بیبدن» با قصه‌‌ای به‌اندازه از ایده‌ای مهم دفاع کرد؛

سینمای اجتماعی زنده است

درباره فیلم «بی‌بدن»؛

قصه‌گویی شرافتمندانه درباره قصاص

مصطفی قاسمیان، خبرنگار:

یک درامدی خوب و تماشاگرپسند

اهل ملت عشق باش؛

عشق و دیگر هیچ...

آقای کارگردان! چه داری می‌کنی با خودت؟!

آنتی ‌کانسپچوآل آرت ترک و کُرک و پَر ریخته حسن فتحی

مریم فضائلی، خبرنگار:

چشم‌هایمان گناه داشتند!

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

رویاهای شخصی‌ات را نفروش!

سریال پرطرفدار «حشاشین» چه می‌گوید؛

علیه شیعه یا علیه اخوان؟

راضیه مهرابی‌کوشکی، عضو هیات‌‌علمی پژوهشکده مطالعات فناوری:

فیلم «اوپنهایمر» به مثابه یک متن سیاستی

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

از شما بعید بود آقای جیرانی

ایمان‌ عظیمی، خبرنگار:

دیکته نانوشته غلط ندارد

درباره هزینه‌ای که می‌شد صرف «هفت سر اژدها» نشود؛

چرخ را از نو اختراع نکنیم

فرزاد حسنی بعد از سال‌ها، به قاب تلویزیون آمد؛

بازگشت امیدوارکننده

در نقد بهره کشی «علی ضیا» از شهرت؛

از موج ابتذال پیاده شو

محمد زعیم‌زاده، سردبیر فرهیختگان:

در عصر پساواقعیت به احمد خطر حرجی نیست اما...

سیامک خاجی، دبیر گروه ورزش:

برای خداحافظی زود بود آقای جملات قصار!

محمدرضا ولی‌زاده، فرهیختگان آنلاین:

عجایب آماری دیدم در این دشت!

محمدامین نوروزی، مستندساز:

از این طرف که منم راه کاروان باز است...

فاطمه دیندار، خبرنگار:

برای درخشش سیمرغ‌های بلورین

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

کدام سینما؟کدام نقد؟

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

فیلم دیدن با چشم‌های تار...

چهل و دومین جشنواره فیلم فجر؛

چند نقد بر فیلم سینمایی «آپاراتچی»

«صبحانه با زرافه‌ها»؛

یک وس اندرسون ایرانی تمام‌عیار

ویژه‌نامه جشنواره فیلم فجر؛

«صبحانه با زرافه‌ها»؛ معنازدایی از جهان

«صبحانه با زرافه‌‌ها»؛

تهش هیچی نیست، پس لذت ببر!

درباره فیلم جدید سروش صحت؛

قرار صبحانه با خودمان

هومن جعفری، خبرنگار:

مردی که سازش نمی‌کرد

در روزگار بی‌مایگی حضور قاف غنیمتی است؛

برای «قاف» و عمو اکبر

تولد قاف به میزبانی اکبر نبوی با همکاری «فرهیختگان»؛

«قاف» نمی‌خواهد متکلم‌ وحده باشد

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ؛

هنوزم نقش بازی می کنی آقای فرخ نژاد؟

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار