حسین قهار:نهتنها استقلال به آسیا برنمیگردد، بلکه به احتمال قریب بهیقین پرسپولیسیها نیز از این تورنمنت کنار گذاشته میشوند. دلیل این اتفاق هم مساله حلنشده «مالکیت مشترک» و ساختار اداری باشگاهها در فوتبال ایران است. حتما به یاد دارید که این اصلیترین دلیل حذف سرخابیها از دوره قبلی لیگ قهرمانان آسیا بود. حالا زمان زیادی گذشته و این دو باشگاه همچنان در اختیار دولت هستند. پس عجیب نیست که AFC با این شرایط کنار نیاید و تصمیم به حذف دوباره آنها بگیرد. فدراسیون فوتبال نیز با توجه به سندسازیهای گذشته، ناچار است احتیاط زیادی در این پرونده به خرج بدهد. براساس بند دوم ماده سوم قوانین کنفدراسیون فوتبال آسیا برای لیگ قهرمانان، هر دو باشگاه باید سه ماه قبل از پایان مهلت قانونی تعیینشده از سوی AFC مالکیتشان از هم تفکیک و منطبق بر قوانین کنفدراسیون فوتبال آسیا میشد. اما نهتنها این اتفاق نیفتاده بلکه این روزها اظهارات مسئولان وزارت ورزش و سازمان خصوصیسازی به صورت رسمی نشان میدهد که مشکل مالکیت حل نشده و به این ترتیب طبق قانون هر دو باشگاه از آسیا حذف خواهند شد. در چنین وضعیتی مسئولان معتقدند هنوز امکان آپلود مدارک و اصلاح آن وجود دارد و راهحل مناسبی برای حل این مشکل پیدا شده است. منتهی اظهارات کارشناسان و متن صریح قوانین نشان میدهد که دیگر شانسی برای کسب مجوز حرفهای وجود نخواهد داشت. نکته قابل تأمل اما اینجا است که اگر مدیران فدراسیون فوتبال اصلاحیههای انجامشده روی مدارک را قبول کنند و آن را برای کنفدراسیون فوتبال آسیا ارسال کنند، اگر این مدارک اصلاحشده مورد قبول واقع نشود، علاوهبر محرومیت از لیگ قهرمانان آسیا محرومیتهای مضاعف سنگین به خاطر تکرار تخلف برای هر دو باشگاه و فدراسیون فوتبال در نظر گرفته خواهد شد که ممکن است مدت زمان دوری آنها از آسیا را بیشتر کند. حتی اگر معجزه شود و AFC مدارک پرسپولیس را قبول کند (حذف استقلال که به خاطر پرونده استراماچونی قطعی است) باز هم احتمال شکایت باشگاههای رقیب در آسیا و مستند کردن پرونده اتفاقات مربوط به صدور مجوز این دو باشگاه را نباید نادیده گرفت.
کنفدراسیون فوتبال آسیا در سالهای گذشته دو بار با تضمین وزیر وقت ورزش و مدیران باشگاهها در لحظه آخر جلوی حذف سرخابیها را گرفته و ارفاقهای لازم را به این دو باشگاه مردمی کرده است. سال گذشته هم که پرسپولیس و استقلال از مسابقات لیگ قهرمانان آسیا کنار گذاشته شدند و فدراسیون هم تا آستانه محرومیت سنگین پیش رفت. پس الان خیلی بعید به نظر میرسد که لابی یا برقراری برخی ارتباطات و رایزنیها باعث سرپوش گذاشتن روی این مشکل بزرگ حلنشده شود.
در این رابطه بد نیست بدانید قوانین کنفدراسیون فوتبال آسیا به صراحت میگوید که متقاضی مجوز حرفهای باید سه ماه قبل از پایان مهلت مدارکی را در سایت بارگذاری کند که نشان دهد هیچ شخص حقیقی و حقوقی به صورت مستقیم و غیرمستقیم در مدیریت و عملکرد مدیریتی باشگاه دخالت نداشته. اسناد و مدارک خصوصی شدن باشگاه متقاضی از سهامداران تا چارت تصمیمگیری و انتخاب هیاتمدیره و مدیرعامل طبق عرف قانونی مورد تایید کنفدراسیون فوتبال آسیا ازجمله موارد مهمی است که در پرسپولیس و استقلال حل نشده و نهادهای دولتی هنوز برای مدیریت باشگاهها تصمیم میگیرند.
مسئولان انگار با توجه به آگاهی از وضعیت بغرنج کنونی مجبور شدهاند وعده حل کردن مشکل در روزها و هفتههای آینده و تلاش مضاعف برای گرفتن مجوز را بدهند. ولی همانطور که اشاره شد بررسی قوانین صدور مجوز حرفهای شفاف و واضح و نگاه صادقانه به وضعیت مالکیتی و مدیریتی هر دو باشگاه نشان میدهد که پرسپولیس و استقلال حتی اگر پای پرونده استراماچونی در میان نبود، شانسی برای حضور در لیگ قهرمانان آسیا نخواهند داشت و باید دید فدراسیون فوتبال خودش آنها را حذف میکند یا ریسک معرفی پرسپولیس به AFC را به جان میخرد و خود و این باشگاه را در خطر محرومیتهای سنگینتر قرار میدهد.