• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۲-۰۱-۲۵ - ۲۳:۰۰
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 1
  • 0
مصاحبه عصبانی و آماتور عادل فردوسی‌پور با علیرضا جهانبخش به نفع چه کسانی بود

نود درجه زاویه با عقلانیت

ممکن است عده‌ای به دلیل موضع منفی‌شان نسبت به مسئولان کشور، از برنامه اخیر «فوتبال 360» تعریف کنند آن هم به خاطر مرثیه‌‌سرایی که فردوسی‌پور در ابتدای برنامه داشت اما با این وجود مدافعان این برنامه، مواجهه او با علیرضا جهانبخش را در قالب یک گفت‌وگوی حرفه‌ای صرفا فوتبالی قرار نخواهند داد و اتفاقا دلیل خوشامدشان از برنامه این است که فردوسی‌پور توانسته معرکه‌ای راه بیندازد که شبیه محاکمه و انتقام‌گیری از بازیکن تیم ملی فوتبال باشد.

نود درجه  زاویه  با  عقلانیت

ممکن است عده‌ای به دلیل موضع منفی‌شان نسبت به مسئولان کشور، از برنامه اخیر «فوتبال 360» تعریف کنند آن هم به خاطر مرثیه‌‌سرایی که فردوسی‌پور در ابتدای برنامه داشت اما با این وجود مدافعان این برنامه، مواجهه او با علیرضا جهانبخش را در قالب یک گفت‌وگوی حرفه‌ای صرفا فوتبالی قرار نخواهند داد و اتفاقا دلیل خوشامدشان از برنامه این است که فردوسی‌پور توانسته معرکه‌ای راه بیندازد که شبیه محاکمه و انتقام‌گیری از بازیکن تیم ملی فوتبال باشد. واضح است که این رفتار مدافعان محاکمه جهانبخش، مقداری متأثر از رویدادهای اصطلاحا پسامهسا است و حتی لحن خیلی از مدافعان فوتبال 360 که در فضای مجازی دیده می‌شد هم آشکارا آغشته به لجبازی است. فردوسی‌پور بعد از سال‌ها برنامه‌سازی در تلویزیون و گفت‌وگوهای متعدد، خودش هم بر غیرحرفه‌ای بودن این گفت‌وگو واقف است اما این بار قضیه فرق می‌کند و به نظر می‌رسد که روی لجبازی مدافعانش حساب ویژه‌ای باز کرده است. مدافعانی که این بار باید از یک انتحار حرفه‌ای دفاع ‌کنند و قضیه با چهار سال پیش که او برنامه نود را از دست داده بود، خیلی فرق می‌کند. 
از همان سالی که فردوسی‌پور، برنامه نود را از دست داد، دو جریان مدافعان و مخالفان بازگشت فردوسی‌پور به تلویزیون شکل گرفت. سطح دعوا نه در بین مدیران تلویزیون که به داخل رسانه‌ها کشیده شد و حتی چهره‌های مشهور سینمایی هم در دفاع از عادل ‌معتقد بودند که مجری برنامه نود یک عاشق فوتبال است که سیاسی‌کاری نمی‌کند و اصلا چرا باید یک برنامه فوتبالی از تلویزیون حذف شود. مدافعان بازگشت او برای اجرا در برنامه نود به مدیران تلویزیون یادآوری می‌کردند که او هیچ‌وقت مواضع سیاسی‌اش را در برنامه ورزشی اعمال نمی‌کند. تلاش‌های پیدا و پنهان زیادی از طرف فردوسی‌پور برای بازگشت به نود انجام شد. بسیاری از کسانی هم که مدافع این ایده بودند بر میانه‌روی او تاکید می‌کردند. اما مصاحبه عادل با جهانبخش، کاملا خلاف‌ همه این ایده‌ها بود و موضع کسانی را که مخالف قاطع بازگشت نود بودند را تایید کرد. این استدلال که آنتن یک برنامه ورزشی برای فردوسی‌پور موضوعیت سیاسی دارد و نه فوتبالی به دست خود عادل اثبات شد و این البته برای کسانی که دوست ندارند سرمایه‌های کشور خودسوزی کنند، خبر خوبی نبود.

   این کجاش مصاحبه بود؟
در فرآیند گفت‌وگو، یک فراگرد ارتباطی دوسویه شکل می‌گیرد تا واقعیت‌ها با کمترین اختلال به مخاطبان آن گفت‌وگو برسد. بنابراین سوال‌ها باید به‌گونه‌ای طراحی شوند که قضاوت‌های از پیش تعیین شده نداشته باشد. یک بار دیگر فضای حاکم بر گفت‌وگوی فردوسی‌پور و جهانبخش را مرور کنید. سوالات پیش از اینکه شروع شوند با یک حکم کلی و قضاوت در مورد اتفاقات سال گذشته پرسیده می‌شوند و در بعضی نقاط مصاحبه‌کننده آنقدر دست قضاوت را پیش می‌گیرد که حرف‌هایش تبدیل به یک بیانیه سیاسی می‌شود. برای همین است که عمده کاربران نسبت به فضای حاکم بر این گفت‌وگو انتقاد داشتند و آن را شبیه یک بازجویی سیاسی می‌دانستند. 
مشکل اصلی این مصاحبه این است که از همان ابتدای کار دست مصاحبه‌کننده رو می‌شود. فردوسی‌پور نمی‌خواهد طی یک فراگرد ارتباطی به حقیقتی که ازش مطلع نیست، دست یابد بلکه می‌خواهد آن نتیجه‌ای که گرفته است را از دهان جهانبخش بشنود. جهانبخش اگرچه چندباری در این تله فردوسی‌پور می‌افتد اما در مقاطعی هم می‌تواند فضای ذهنی مخاطب را به واقعیت‌هایی نزدیک کند که در جام‌جهانی برای تیم ملی رخ داد. این مدل گفت‌وگو گرفتن، از این جهت دافعه دارد که طراح و مجری مصاحبه اجازه نمی‌دهد مخاطب خودش به نتیجه‌گیری از گفت‌وگو برسد. فردوسی‌پور از همان ابتدای برنامه، تمام‌قد به دنبال حفظ کاراکتر خودش است و حتی در جنس نشستنش مقابل جهانبخش موضع دارد. البته به این معنا نیست که فردوسی‌پور قواعد برنامه‌سازی را بلد نیست، اتفاقا او در تلویزیون تهیه‌کنندگی برنامه فوتبال 120 را برعهده دارد و جالب‌تر اینکه در اوج وقایع سال گذشته، یکی از مجریان برنامه‌اش را به خاطر کنایه‌های سیاسی واضح روی آنتن زنده کنار گذاشت. اما ظاهرا او برای اجرای فوتبال 360 نیاز به پرگویی مدعیانه دارد. او برای حفظ و بقای کاراکتر عاصی که از خودش در رسانه‌ها و فضای مجازی ساخته، مجبور است این یکجانبه‌گرایی بدون ظرافت را به یک برنامه ورزشی الصاق کند و تعجبی ندارد اگر در بخش‌هایی از مصاحبه حس کنید که مستبدانه شعار می‌دهد و حتی حکم صادر می‌کند. مواضع فردوسی‌پور در برنامه 360 ممکن است به درد نطق‌های آتشین در جمع آدم‌های همفکر و خودی‌اش بخورد اما نمی‌تواند نسبتی با اتفاقاتی داشته باشد که بر سر تیم ملی در جام‌جهانی قطر رخ داد. 

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

سهم طبقۀ متوسط از صنعت سریال‌سازی؛

«افعی تهران» از چه کسی انتقام گرفت؟

فرصتی برای تجدید ظهور «خوبی مردم ایران»؛

مفهوم ملت را زنده کردند

فیلم پرحاشیه «بیبدن» با قصه‌‌ای به‌اندازه از ایده‌ای مهم دفاع کرد؛

سینمای اجتماعی زنده است

درباره فیلم «بی‌بدن»؛

قصه‌گویی شرافتمندانه درباره قصاص

مصطفی قاسمیان، خبرنگار:

یک درامدی خوب و تماشاگرپسند

اهل ملت عشق باش؛

عشق و دیگر هیچ...

آقای کارگردان! چه داری می‌کنی با خودت؟!

آنتی ‌کانسپچوآل آرت ترک و کُرک و پَر ریخته حسن فتحی

مریم فضائلی، خبرنگار:

چشم‌هایمان گناه داشتند!

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

رویاهای شخصی‌ات را نفروش!

سریال پرطرفدار «حشاشین» چه می‌گوید؛

علیه شیعه یا علیه اخوان؟

راضیه مهرابی‌کوشکی، عضو هیات‌‌علمی پژوهشکده مطالعات فناوری:

فیلم «اوپنهایمر» به مثابه یک متن سیاستی

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

از شما بعید بود آقای جیرانی

ایمان‌ عظیمی، خبرنگار:

دیکته نانوشته غلط ندارد

درباره هزینه‌ای که می‌شد صرف «هفت سر اژدها» نشود؛

چرخ را از نو اختراع نکنیم

فرزاد حسنی بعد از سال‌ها، به قاب تلویزیون آمد؛

بازگشت امیدوارکننده

در نقد بهره کشی «علی ضیا» از شهرت؛

از موج ابتذال پیاده شو

محمد زعیم‌زاده، سردبیر فرهیختگان:

در عصر پساواقعیت به احمد خطر حرجی نیست اما...

سیامک خاجی، دبیر گروه ورزش:

برای خداحافظی زود بود آقای جملات قصار!

محمدرضا ولی‌زاده، فرهیختگان آنلاین:

عجایب آماری دیدم در این دشت!

محمدامین نوروزی، مستندساز:

از این طرف که منم راه کاروان باز است...

فاطمه دیندار، خبرنگار:

برای درخشش سیمرغ‌های بلورین

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

کدام سینما؟کدام نقد؟

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

فیلم دیدن با چشم‌های تار...

چهل و دومین جشنواره فیلم فجر؛

چند نقد بر فیلم سینمایی «آپاراتچی»

«صبحانه با زرافه‌ها»؛

یک وس اندرسون ایرانی تمام‌عیار

ویژه‌نامه جشنواره فیلم فجر؛

«صبحانه با زرافه‌ها»؛ معنازدایی از جهان

«صبحانه با زرافه‌‌ها»؛

تهش هیچی نیست، پس لذت ببر!

درباره فیلم جدید سروش صحت؛

قرار صبحانه با خودمان

هومن جعفری، خبرنگار:

مردی که سازش نمی‌کرد

در روزگار بی‌مایگی حضور قاف غنیمتی است؛

برای «قاف» و عمو اکبر

تولد قاف به میزبانی اکبر نبوی با همکاری «فرهیختگان»؛

«قاف» نمی‌خواهد متکلم‌ وحده باشد

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ؛

هنوزم نقش بازی می کنی آقای فرخ نژاد؟

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار