قاسمعلی محتشم: روند طولانی خرید خودرو از کارخانه های تولیدی موضوعی نیست که به گوش کسی نرسیده باشد. روندی که برای بعضی از شرکت های بزرگ مانند ایران خودرو کار به قرعه کشی هم می رسید که در این میان هر ساله حواشی زیادی هم ایجاد می شود؛ اما واقعیت این است که دیگر شرکت های تولیدکننده خودرو در ایران که تا چند سال پیش کمتر برای مردم شناخته شده بودند هم همین روند را دنبال می کنند و مصرف کننده بعد از ثبت نام در سایت آنها، میتواند در خوشبینانه ترین حالت ظرف 3 ماه خودروی خود را تحویل بگیرد. اما واقعیت این است که شرکت هایی که بیشتر در حوزه مونتاژ خودرو فعالیت می کنند، شاید از حیث کیفیت محصول باکیفیت تری را در اختیار مشتری بگذارند، اما از لحاظ قیمتی، باز هم مصرف کننده مجبور است خودرویی به مراتب گران تر از بازار جهانی را بخرد. اتفاقی که تنها به یک شرکت تولیدکننده خودروی مونتاژی ختم نمی شود و در عمل همه آنها توانسته اند با توجه به بازار فعلی، سودهای قابل توجهی را ببرند.
در این گزارش با بررسی قیمت برخی از تولیدات این شرکت ها و تفاوت آن با قیمت میانگین جهانی آنها، می توان به سودی که این شرکت ها از این تفاوت به دست می آورند، پی برد. هر چند که واسطه گری در بازار خودرو موضوع امروز و دیروز نیست و طبیعی است که در عرضه و فروش خودروهای مونتاژی هم شاهد حضور آنها هستیم. اما برای درک بهتر این مسئله بد نیست نگاهی داشته باشیم به قیمت برخی از خودروهای مونتاژی این روزهای بازار ایران است. قیمت خودروی فیدلیتی که مونتاژ شرکت بهمن موتور است در بازار یک میلیارد و 390 میلیون تومان است در حالی که همین ماشین در بازارهای جهانی به قیمت 790 میلیون و 400 هزار تومان به فروش می رسد؛ یعنی عملا این خودرو 76 درصد گران تر به دست مصرف کننده داخلی می رسد. البته این شرکت دیگر محصولات خود را هم با درصد قیمت بیشتری نسبت به میانگین جهانی به فروش می رساند که از جمله آن می توان به دیگنیتی اشاره کرد، خودرویی که این روزها برای خرید آن باید یک میلیارد و 630 میلیون تومان هزینه شود، اما قیمت آن در بیرون از مرزها 915 میلیون و 720 هزار تومان است که نشان از تفاوت 78 درصدی قیمت این خودرو در بازار داخل به نسبت دیگر کشورها است.
اما در این میان شرکتی مانند مدیران خودرو که به نسبت دیگر تولیدکنندگان بیشترین خودروی مونتاژی را در اختیار دارد، در برخی از محصولات خود مانند tiggoSPRO تفاوت فاحش 176 درصدی را اعمال می کند، به طوری که این خودرو با قیمت 3 میلیارد تومانی عرضه می شود اما همین خودرو را می توان با یک میلیارد و 88 میلیون تومان در کشورهای همسایه خریداری کرد. ارزان ترین خودروی این شرکت هم مربوط به tiggo5 است که اختلاف آن با میانگین جهانی 42 درصد است، یعنی قیمت این خودرو در ایران یک میلیارد و 150 میلیون تومان است در حالی که این خودرو به قیمت 812 میلیون و 500 هزار تومان عرضه می شود. کرمان موتور را هم باید یکی از شرکت هایی معرفی کرد که با تولید خودروهای مونتاژی و تفاوت قیمت عجیب میان آن با میانگین قیمت جهانی سود بالایی را کسب کرده اند. به طوری این شرکت خودروی JACJ7 را با اختلاف 131 درصدی قیمت نسبت به میانگین جهانی عرضه می کند و مصرف کننده برای خرید آن باید 2 میلیارد و 300 میلیون به فروش می رساند.
باید این نکته را هم مدنظر قرار داد که قیمت این خودروها با نرخ دلار 52 هزار تومانی در نظر گرفته شده و قطعا بالا رفتن دوباره قیمت دلار می تواند در این زمینه اثرگذار باشد.