علی تهمک، فعال حوزه گردشگری نوشت:
با رسیدن سال نو و تعطیلات رسمی، انواع و اقسام تبلیغات سفرهای خارجی در فضای مجازی و وبسایتها به چشم میخورد. براساس تجارب قبلی، بخشی از این تبلیغات مربوط به موسسات، شرکتها و افراد فاقد مجوز بوده و بخش دیگری از کلاهبرداری ها هم مربوط به وعدههای اغواکننده برخی موسسات گردشگری دارای مجوز است که از اعتماد مردم و خلاهای قانونی سوءاستفاده می کنند. در ادامه به مصادیق این کلاهبرداری ها اشاره میشود.
۱- کلاهبرداریهای شرکت های توریستی:
در این نوع کلاهبرداری، شرکت ها جعلی بوده و وجود خارجی ندارند و پس از مدتی فراری یا متواری میشوند. بیشتر با تبلیغات پیامکی هست که بهتر است مجوز شرکت استعلام شود و یا شماره بلیط پرواز و واچر هتل استعلام شود (بلیط پرواز از ایرلاین صادرکننده و یا واچر هتل از خود هتل که با سرچ اینترنتی مشخصات هتل در دسترس قرار می گیرد).
دومین کلاهبرداری که خیلی زیاد هم هست در دریافت ویزاست. اگر شرکتی شرایط بسیار راحت و آسانی را در دریافت ویزا اعلام می کند، معمولا کلاهبرداری از آب در می آید. تجربه می گوید یا متقاضی دریافت تور برای ویزا، باید یک شرایط مالی و پشتوانه ی خوب ریالی در بانک و املاک مستند داشته باشد و یا مبلغ حداقل چند صد میلیون تومانی در حساب بانکی خودش را در اختیار آژانس قرار بدهد که ویزا صادر شود در غیر این صورت بهتر است مردم فریب شرکت هایی که مدعی صدور ویزا با شرایط راحت و آسان هستند را نخورند.
۲- کلاهبرداری خدمات اقامتی و خدمات گردشگری تور:
در این نوع کلاهبرداری، بیشترین موردی که شاهدش هستیم در ارائه کلاس هتل است یعنی شخص پس از حضور در مقصد متوجه می شود که کلاس هتل با ادعای فروشنده ی تور همخوانی ندارد و خدمات هتل هم بیکیفیت و در سطحی که فروشنده مدعی بوده نیست.
یکی دیگر از مواردی که مشاهده می شود این است که خدمات گشت شهری و خارج از هتل محل اقامت توسط به اصطلاح تور لیدرها و یا راهنماهای شهری و برون شهری تبدیل به کلاهبرداری های بزرگی شده است. مثلا تور لیدر یا راهنما با یک رستوران و یا مکان تفریحی زد و بند کرده و مبالغ بسیار سنگینی را از توریست دریافت می کنند که به صورت عادی و بعضی اوقات این مبالغ تا چهار برابر قیمت واقعی اش دریافت می شود. بهتر است که مسافرین از رسپشن و راهنمای خود هتل ها مشورت بگیرند و یا خودشان از محل مورد نظر بلیط تهیه کنند.
۳- کلاهبرداری با عدم اطلاع توریست ها و دادن وعده های اغوا کننده:
یکی دیگر از مسائل مربوط به تورهای مسافرتی این است که مردم به هیچ وجه تورهای ارائه شده توسط شرکت های هرمی را خریداری نکنند.
به دلیل عدم ارتباط بانک های داخلی با بانک های خارج از ایران و نداشتن کارت های بین المللی اکثر مسافران ایرانی مجبور به استفاده از پول نقد هستند که همین باعث سواستفاده های زیادی از مسافران ایرانی می شود. مثلا در اکثر مواقع به دلیل پرداخت وجه نقد دیگر مسافر ایرانی قادر به پیگیری پرداخت خودش نیست و یا مشکلات دیگری که برایشان پیش می آید. مسافران ایرانی بهتر است که در زمان پرداخت پول حتما رسید و فاکتور خرید را درخواست کنند.