• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۱-۱۱-۱۰ - ۰۰:۰۰
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۱
  • 1
  • 0
وزیر خارجه قطر سفر غیرمترقبه‌ای به تهران داشت

پیام‌آور ناامیدی از براندازی

در شرایطی که طرف‌های غربی به‌ویژه مقامات آمریکایی مدام در فضای رسانه‌های از کنار گذاشته شدن سناریوی مذاکره با ایران صحبت به‌میان می‌آورند.

پیام‌آور ناامیدی از براندازی

علی مزروعی، خبرنگار:در شرایطی که طرف‌های غربی به‌ویژه مقامات آمریکایی مدام در فضای رسانه‌های از کنار گذاشته شدن سناریوی مذاکره با ایران صحبت به‌میان می‌آورند، اخبار عینی صحنه دیپلماسی را به‌نحوی دیگر نشان می‌دهد. روز گذشته امیرعبداللهیان، وزیرخارجه کشورمان در نشست مشترک با وزیرخارجه قطر که به ایران سفر کرده است، درباره بخشی از محتوای گفت‌وگوهای خود با شیخ محمد بن عبدالرحمن آل‌ثانی تصریح کرد :«پیام‌هایی از طرف‌های برجام، از طریق وزیر خارجه قطر دریافت کرده‌ایم.» وزیر خارجه قطر نیز ضمن اشاره به اینکه پیام آمریکا را به ایران منتقل کرده است، گفت: «این پیام با موضوع توافق مرتبط است، گرچه شاید ارتباط مستقیمی به آن نداشته باشد.» وزیر خارجه قطر همچنین به سوالی درباره اینکه آیا احتمال دارد کشورش میزبان گفت‌وگوی ایران و آمریکا باشد، این‌گونه پاسخ داد: «تا جای ممکن تلاش می‌کنیم که ترس‌ها و دغدغه‌ها بین طرفین توافق از بین برود و محیطی برای انجام گفت‌وگوها حاصل شود.» ارسال پیام طرفین برجام به ایران از طریق قطر نشان می‌دهد ادعای آمریکا مبنی‌بر از دستورکار خارج شدن مذاکرات و تمرکز واشنگتن بر فضای داخلی ایران صرفا برای‌انگیزه دادن به آشوب‌طلبان خیابانی مطرح شده و کارکردی جز امتیاز‌گیری از تهران در میز مذاکره ندارد. 

مذاکره نمی‌کنیم بازی رسانه‌ای یا واقعیت؟
اواخر دی‌ماه آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در نشست خبری مشترک با وزیر خارجه انگلیس مدعی شد که برجام چندماه است در دستور کار آمریکا نیست و واشنگتن تمرکز خود را بر اتفاقاتی متمرکز کرده است که در داخل ایران درحال رخ دادن است. بعد از آن نیز ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک نشست خبری در پاسخ به اینکه تحریم‌های جدید اروپا علیه سپاه چه تاثیری ممکن است بر مذاکرات احیای توافق هسته‌ای بگذارد، بیان کرد: «ما مدتی است به‌وضوح گفته‌ایم که برجام در دستور کار نیست.» جان کربی، هماهنگ‌کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا نیز اوایل ماه‌جاری با اذعان به اینکه واشنگتن درحال‌حاضر روی دیپلماسی متمرکز نیست، گفت که بازگشت به برجام در آینده نزدیک محتمل نیست. پیش از این وی نیز کارین ژان پی‌یر، سخنگوی کاخ سفید با اتخاذ موضعی مشابه گفته بود که تمرکز واشنگتن اکنون روی وضعیت ناآرامی‌ها در ایران است، نه مذاکرات هسته‌ای.» حال اما اظهارات وزیر خارجه قطر به‌نوعی مواضع چندوقت پیش امیرعبداللهیان را که از رد و بدل شدن پیام بین تهران و واشنگتن خبر داده بود، تایید و اثبات می‌کند مذاکره با ایران آن‌گونه که مقامات آمریکایی با قاطعیت از کنار گذاشته شدنش صحبت می‌کردند از روی میز محو نشده است. برخلاف اظهارات ند پرایس که چهارم بهمن ماه گفت: «ما به‌وضوح گفته‌ایم که برجام چندماه است که در دستور کار نیست.» اکنون اظهارات وزیر خارجه قطر به‌روشنی واقعیت دیگری را بازنمایی می‌کند. 

اعتراف به شکست پروژه آشوب
اتفاقات چندماه اخیر و توقف مذاکرات، مدلی را تداعی می‌کند که پیش از این غربی‌ها چندین بار به بازی گرفته بودند. در ماه‌های پایانی سال گذشته طرف غربی درحالی‌که سعی داشت با طرح اولتیماتوم‌های نمایشی ایران را برای پذیرش مطالبات زیاده‌خواهانه تحت‌فشار قرار دهد، درنهایت چاره‌ای جز تمدید زمان و طرح یک اولتیماتوم شکست‌خورده دیگر در مقابل خود نمی‌دید. در چندماه اخیر طرف غربی با فعال کردن اهرم اپوزیسیون سعی داشت که نشان دهد در رویکرد تقابلی با ایران جدیت دارد. به‌مرور اما تمام ظرفیت‌های اپوزیسیون از سلطنت‌طلبان و رجویون گرفته تا علی‌نژاد و اسماعیلیون خرج شد تا گزینه‌ای جز آغاز جدی‌تر مسیر مذاکره با تهران در پیش روی واشنگتن و متحدانش باقی نماند. واشنگتن که طی چندوقت اخیر درحال انتقال پیام به تهران بوده، اکنون وزیر خارجه قطر را واسطه پیغام‌رسانی قرار داده است تا برخلاف ادعاهای رسانه‌ای رسما مهر پایان آشوب را بر وکالت‌نامه براندازان بکوبد. 
    
پیام احتمالی وزیر خارجه قطر
کشورهای حاشیه خلیج‌فارس علاوه‌بر میزبانی مذاکرات دوجانبه بین ایران و آمریکا اقدامات اثرگذاری نیز در موضوع آزادسازی دارایی‌های بلوکه‌شده ایران در کارنامه خود دارند. اگر اخبار آغاز مذاکرات برای آزادی‌سازی را در خاطر داشته باشیم و عبارتی که دیروز وزیرخارجه قطر درمورد محتوای پیغام آمریکا به کار برد و آن را غیرمستقیم مرتبط با برجام دانست توجه کنیم، می‌توانیم حدس بزنیم که پیام مذکر احتمالا به همان موضوع آزاد‌سازی بازمی‌گردد. موضوعی که به نتایجی رسیده و مبالغی نیز آزاد شده است. اخیرا اظهارنظرهایی مطرح می‌شود که از آزاد‌سازی قریب‌الوقوع هفت‌میلیارد از دارایی‌های بلوکه‌شده ایران خبر می‌دهد. مهرماه امسال خبرگزاری دولت با اشاره به اخباری که در دست دارد، اعلام کرد مذاکرات فشرده‌ای با وساطت یکی از کشورهای منطقه درباره آزادسازی هم‌زمان زندانیان ایران و آمریکا انجام شده و هفت‌میلیارد دلار از منابع ارزی مسدودشده کشورمان نیز در این چهارچوب در شرف آزادسازی است. 

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۱

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

میکائیل دیانی، فعال فرهنگی:

ترمیم شکاف‌ها؛ اولین ماموریت پزشکیان

محمدامین ایمانجانی، مدیر مسئول؛

پروژه مدد به مسعود پزشکیان

مهدی خانعلی‌زاده، پژوهشگر سیاست خارجی:

آقای پزشکیان! این شما و این جهان واقعی

محمدرضا کردلو، فعال فرهنگی:

آری، اینچنین است برادر!

در مناظره ۲ به ۲ نامزدهای ریاست‌جمهوری مجری با سوالات صریح و به‌جا بحث را داغ کرد؛

تنها ستاره مناظره

محمد زعیم‌زاده، سردبیر: 

کلید انتخابات در دست مرددها

پرویز امینی، استاد دانشگاه:

مرددین؛ سرنوشت‌سازان انتخابات چهاردهم

پیام پیغام‌های انتخاباتی؛

چرا تحریم انتخابات شکست خورد؟

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

بازگشت به راهبرد مشارکت حداکثری

«اگر دفاع ما نبود، حمله ایران به اسرائیل ویرانگر می‌شد»؛

اعتراف بایدن

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان؛

‌نوبل خون

حمید ملک‌زاده، پژوهشگر اندیشه‌های سیاسی:

مقاومت؛ روح پایدار انقلاب اسلامی ایران

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان:

عجب کشور قانون‌مداری!

صادق امامی، عضو شورای سردبیری:

در مسیر تحول

7 نکته از دیدار رمضان 1403 رهبر انقلاب با دانشجویان؛

پای درس جامع‌نگری در خانه پدری

جیش‌العدل به نیابت از تل‌آویو دست به عملیات تروریستی زد؛

تروریست‌های توسعه

سیدحسین امامی، خبرنگار اندیشه سیاسی:

نقدی بر ایده پایان دین در یک کتاب

جعفر درونه، تحلیلگر سیاسی:

دو روی یک انتخابات

عباسعلی کدخدایی، عضو شورای نگهبان:

من رای نمی‌دهم!

جعفر درونه، پژوهشگر سیاسی:

نقطه عزیمت به‌‌سمت مشارکت حداکثری

درباره نامه 110 اصلاح‌طلب مشارکت‌جو؛

نه به خاتمی، سلام به واقعیت

محمد قائمی‌راد، پژوهشگر هسته مکتب امام خمینی(رحمه‌الله) مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

از «خواص و عوام» تا «خاصه و عامه» در اندیشه رهبری

درباره جوانب مختلف ردصلاحیت روحانی

او باید در انتخابات شکست می‌خورد

مرتضی قاضی، نویسنده:

صادق الوعد

آرزویی که بستر آن فراهم نیست؛

تمایل به شیوه‌های کنترلگری نوین

سرباز روح الله رضوی؛ فعال رسانه ای:

الجزیره و آفریقای جنوبی؛ جای ایران را نخواهد گرفت

محسن فایضی؛

چقدر بی انصاف‌اند

نگاه سطحی اپوزسیون سلبریتی؛

این جهل نیست خیانت به تاریخ و انسانیت است

سیدجواد نقوی، خبرنگار؛

بحران‌زدگی برندینگ برهانی

در حاشیه اظهارات جدید وزیر سابق خارجه؛

تاریخ را با تراژدی‌هایش بخوانید

کنشگران سیاست و نوار باریک انسانیت؛

در آینه فلسطین به خودتان نگاه کنید

وقایع نقش جهان و مصائب توییتری شدن سیاست

سانتی‌مانتال‌ها مشغول کارند

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار