رئیس قوه قضاییه در جلسه امروز خود، دستورات مهمی داده که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. از 15 دستوری که محسنی اژهای داده است صرفا تاکید او بر «سرعت اجرای احکام قطعی» بازنمایی رسانهای شده اما رئیس قوه قضا دستورات مهم دیگری هم داده است که قابل توجه و میتواند در آینده مورد پرسش قرار گیرد.
به عنوان مثال اژهای همزمانی که از بازدارنده بودن احکام صادره برای مرتکبین جرائم سنگین گفته بر «مستند و مستدل» بودن احکام هم تاکید کرده است. یا در موردی دیگر رئیس قوه از بهرهمندی افراد از «ارفاقات قانونی» متهمین تاکید کرده و گفته: افرادی که میتوانند از ارفاقات بهرهمند گردند، باید این ارفاقات در قبال آنها لحاظ شود و حتماً نیز توجه شود که در حکم آنها، جهات این اعمال ارفاق قانونی صورت گرفته، به صورت واضح قید شود تا هم خود فرد از دلایل این ارفاق آگاه شود و هم بعد از انتشار دادنامه، گفته نشود که چرا به این فرد ارفاق صورت گرفت؛ در این مقوله توجه شود که در حکم فردی که ارفاق قانونی شامل او شده، به درج یک عبارت کلی نظیر «احول خاص متهم» یا «شرایط خاص متهم» اکتفا نشود؛ بلکه موضوع تبیین شود.
یا درحالی که توجهها بر رعایت حقوق شکات و مدعی است اما رئیس قوه قضائیه بر رعایت حقوق «همه طرفهای پرونده اعم از شاکی، متهم، مدعی و محکوم» تاکید دارد.
اژهای بر «اعمال نظارت کامل و جامع از سوی دادستانها بر اقدامات ضابطین» هم گفته دادستانها در فرآیند رسیدگی به پرونده در مرحله دادسرا، نظارت کامل و جامعی بر اقدامات ضابطین و بر تحقیقات ناظر بر پرونده داشته باشند و دادیاران و بازپرسها را در مسیر تکمیل پرونده و صدور قرار نهایی مقتضی (بویژه در پروندههای دارای زندانی) از همه نظر پشتیبانی و حمایت کنند.
موضوع دیگر «تعیین تکلیف هر چه سریعتر اموال و اشیاء ضبط و توقیف شده از متهمین و خودداری از توقیف اشیاء و اموال غیرمؤثر در اثبات جرم و محکومیت» است که اژهای معتقد است: باید از «توقیف اشیاء و اموال غیرمؤثر در اثبات جرم و محکومیت» خودداری شود.
رئیس عدلیه میگوید: در ارجاع پروندهها، تخصص و توانایی و تجربه قاضی، بیش از پیش مورد لحاظ قرار گیرد و همچنین تاکید شود که احکام پروندههای دارای زندانی هرچه سریعتر صادر شود تا فردی بلاتکلیف در زندان نباشد.
این روزها بعضاً اخبار کذب و ناقصی از داخل و خارج پیرامون یک پرونده قضایی یا یک حکم صادره یا یک فرد زندانی منتشر میشود که رئیس قوه درباره این موارد دستور داده: «پیرامون این قبیل موضوعات، در اسرع وقت تبیین و اطلاع رسانی درست را انجام دهد تا تشویش اذهان ایجاد نشود.»
آقای اژهای ما این دستورات شما را به فال نیک میگیریم و سنگ محک اعمال و رفتار مجریان قانون قرار میدهیم؛ لطفا شما هم دستورات خود را رها نکنید و پیگیر اجرایش شوید.